Блажени са блажените

Автор: Ясмина Реза
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Факел Експрес
Преводач Валентин Маринов-Пело
Брой страници 182
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 198 грама
Размери 12x19
ISBN 9789549772869
Баркод 9789549772869
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Ясмина Реза /1959/ е сред най-ярките и поставяни съвременни драматурзи в света.
"Нямам никакви претенции за универсалност, не познавам живота "изобщо". Човек пише с личните си натрапчиви идеи. Това, което ме привлича, е несполуката, или най-малкото чувството, че не си успял; поражението ме интересува още повече, когато е облечено като победа. Някои от героите ми успяват социално, но имат личен неуспех. Дълбоко разбирам този род неравновесие. Щастието няма нищо общо със знаците и маските на успеха.
Отделните глави в този роман са изградени като напълно автономни и различни един от друг разкази. Тази "съзвездна" структура ми даде възможността да пиша не по стандартния линеен начин, а чрез отделни разпилени фрагенти да създам разклонения, които понякога изглеждат незначителни, но са съществени, защото времето променя отношенията между хората. Този начин на писане, колкото абстрактен и трудно разбираем да се стори на някои, позволява да видиш и развиеш една и съща идея от съвсем различни ъгли." /Ясмина Реза/

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Избрах романът на Ясмина Реза  да започне  2014 г. Може би неволно, заради библейския  повей от заглавието  – „Блажени са блажените”,  взето от стих на Борхес „ Фрагменти от едно апокрифно евангелие”. Тоест, щом съзрем формула утвърждаваща щастие, сякаш трябва да я повторим.  Искаме да  я наредим  до подаръците,  лъскавия  празничен  интериор, вкусотиите, махмурлука и тя да стане с едно отривисто  движение  начало на нашата Нова година. Избрах го нарочно, защото лекотата, с която потъна почти джобния му формат някъде в мен, остави на прага един привързан читател.


21 разказа (глави)  всеки сам за себе си, образуват  заедно организъм, съвсем не така монолитен, както предполагат монолозите му. Блаженството избягва контекста, в който обикновено го разчитаме, а изразните средства на тази еврейка с персийска кръв, му дава особена енергия. Колкото и герои да има, сякаш виждаме само двама, неизчерпаеми, константни  – дълбаещи в собствената си бездна мъж и жена. В делници лишени от парадния френски блясък. В ситуации, на които им е спестен всякакъв стил. Хора на опашка  в супермаркет, в чакалня на болница, на маса в ресторант, до леглото на дете – какво е това, разговорник ли?
Ясмина Реза е от най-комерсиалните и обичани драматурзи в Европа. Тя знае как да прелее образите един в друг, да акцентира детайла, да насочи светлината, да артикулира мълчанието.  Възможна  да „канонизира”,  да утвърди „блажена” някоя устойчива форма, а после да я срине, или да я сведе до тленно отклонение. Както прави с този абсурден роман в разкази.


Въпросът, заради който не я оставих на миналата година е – доколко всяка крайност си струва усилието? Понеже в текста й се говори само за любов.

Людмила Еленкова, Хеликон София - България