Борбата на българите за съединението си

Автор: Артур фон Хун
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Фондация "Балкански културен форум"
Брой страници 254
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 344 грама
Размери 14x21
ISBN 9789549291230
Баркод 9789549291230
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

... Колкото българският народ беше назад преди руската война, толкова той напредна в последните шест години. Той показа такава способност за учение и напредък, както никой народ в света... България направи голям прогрес във всяко отношжение: тя има днес превъзходни училища, добро съдебно производство и изрядна администрация. Младата държава спести за шест години 43.5 милиона лева. Коя държава е направила това? Никоя. - Другите държави не могат да спестят днес ни една продупчена пара, а камо ли 43.5 милиона лева. Да, те не могат дори да си покрият разноските, а правят ежегодно борч...
В България и Източна Румелия се образуваха комитети, които имаха за цел, да работят за съединението на двете страни. Работите се вършеха явно и пред очите на целия свят. Всеки знаеше, че съществува едно великобългарско движение- Но понеже това вижение съществуваше отдавна, без да е избухнало, то никой не обращаше вече внимание на него...
Така стояха работите през месец август 1885 година.

от Румен Малинов / дата: 07 сеп 2022

Моля да преиздадете книгата. Уникално четиво!

от Иван Ценов / дата: 10 апр 2022

Моля, издайте книгата отново. Изключително важна е за отрезвяване на българите в тоа преломно време.

от Н. Генов / дата: 07 мар 2017

Чудесен исторически извор за събитията от онова време. Политизирането с оглед днешното положение е излишно- авторът е описал чудесно фактите.

от Минаващ / дата: 05 фев 2017

ОТРЕЗВИТЕЛНО, разбира се! Руските войни/ крепостници/ очакват да заварят тук скотове, живеещи в землянки и напълно вживотнени, а заварват селяни със СОБСТВЕНИ къщи, пълни с добитък, хора, "надвили си на масрафа"! Книгата е за читатели с промити от руска пропаганда мозъци!

от Илия / дата: 05 сеп 2016

Доста отрезвително и тн. Ама как пък не. Благородните германци не си са цапали ръчичките и не са умирали за свободата на България.
Нещо повече, по мнението на автора България и така си е била добре, и не е имала нужда да бъде освобождавана. Те не били чували за България преди, но иначе се разпоредили със съдбата й на Берлинския конгрес.
Книгата е за читатели с нулеви познания по история. Тя е по-скоро едно пропагандно четиво представящо мнението на западните тогава велики сили и водената от тях политика за противопоставяне на Русия и на славяните довела до създаването на едно чудовищно образувание - АвстроУнгария призвано да замести частично Османската империя и да сдържа Русия. Изложените от автора тези и надежди довеждат до първата световна война , национална катастрофа за България и две революции в Русия. Германският кайзер също губи властта си, а пък АвстроУнгария изчезва напълно, като оставя свободно поле за една славянска федерация... България за съжаление не успява да се възползва. Какво ли има още да видим.

от Joruel / дата: 24 авг 2016

Великолепна книга! Истински бисер, по разбираеми причини потулен и неиздаван по време на комунизма. Доста отрезвително четиво за всички, които вярват в благородната роля на Русия като освободителка.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]