Часовникът и воденицата. Българският фолклор и литература

Автор: Ваня Колева Колева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Карина-Мариана Тодорова
Брой страници 244
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 282 грама
Размери 14x20
ISBN 9789543150786
Баркод 9789543150786
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Книгата "Часовникът и воденицата. Българският фолклор и литература" съдържа текстове, обособени в два тематични дяла: изследвания върху българския фолклор и върху българската литература от втората половина на XIX - XX век.
В първия дял - "Посветителните изпитания - грижа и благослов", са коментирани фолклорни записи от Варненския регион, но и по-широко от териториите, населени с етнически българи, включително Бесарабия и Северното Приазовие в Украйна.
Вторият дял на книгата е връщане към традицията, но от позиция на конкретни литературни образци. Обгледани са проявите на изконни мито-ритуални модели, трансформирани в литературата - като доближаване и проникване във фолклора, за да се преосмисли и разломи сакралното. Традицията на възрожденската литература - също, но и оттласкването от нея: от текстове на Любен Каравелов към Иван Вазов. И после: Пенчо Славейков, Петко Тодоров, Димитър Подвързачов, Николай Марангозов и неговия син Цветан Марангозов, проф. д-р Надежда Драгова и Първан Стефанов.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ваня Колева е завършила Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, специалност „Българска филология“. Доктор по филология (1998) по български фолклор; тема на дисертацията: „Дискурс на красотата (Женските образи в българските народни песни)“. Член на Сдружението на писателите – Варна. В литературоведски сборници и в литературния печат има статии, свързани предимно с проблеми на българския фолклор и българската литература от XIX – XX век. Автор е на монографията „Естетика и ритуал. Женската красота в българските народни песни“ (1999), чието допълнено издание излиза електронно в LiterNet (2002), както и на книгите „Фолклор, митология и литература“ (2007), „Часовникът и воденицата. Българският фолклор и литература“ (2014). Също и на „Къде грешим най-често? Наръчник по правопис и пунктуация със задачи за упражнения. 7-12 клас“ (2004; в съавторство с Др. Чанков).