Лидерът Стамболов

Автор: Димитър Иванов

Коментари: 11

Издател Сиела
Брой страници 200
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 408 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542814412
Баркод 9789542814412
Категории Български личности, Спомени и документи, История, Книги

Стефан Стамболов е ярка фигура в националноосвободителното движение през Възраждането и в новата политическа история на България, на прехода от една епоха в друга и във времето на утвърждаването на капитализма в страната.

Преминал сложен и противоречив път – от националреволюционер през буржоазен демократ до едноличен диктатор, продължил повече от две десетилетия (1873–1895), той е и възхваляван, и отричан. Диапазонът на чувствата към личността и делото му е много широк: от пълното признание и преклонението на неговите почитатели до дълбоката омраза и проклятията на неговите жертви.

Историята се твори от хора, но малцина от държавниците ни са оставили след себе си толкова трайни следи. От Освобождението до днес България е управлявана от десетки правителства и стотици министри.

Сред тях един е Стамболов.

от To / дата: 23 сеп 2014

А, професоре по история, та ти си точно сега нужен на малцинството, което си иска изопачената история. Добре премълчаваш големите истини, а тихичко приплъзваш като влечуго някои "факти", като нашумялия напоследък русофоб Захари Стоянов, дето и баба Тонка не го бръснеше за зет. И то точно заради омразата му към Русия, която даде образование на дъщеря й, стабилно и задълбочено. Колко лесно можеш ти, историко, да направиш крачката от обективен и научен специалист по история до най-посредствен плетач на исторически интриги, нелишен от цинизъм и комбинативност.

от Професор по история / дата: 23 сеп 2014

Слава на Бога, че истината за най-великия ни държавник Стамболов в крайна сметка излезе на яве и на слепите вече е ясна подмолмната роля на Русия във всички държавни работи на България след Съединението нататък. Русия не може да преглътне силна Българска държава и всячески организира своите агенти, маскирайки ги като уж чужди атентатори, за да премахне най-силния български политик. И Захари Стоянов, и Ботев, и Левски и Раковски предупрежават за опасността от Руския ботуш и по-страшния от Османците руски цар.

от PAVLIK MOROZOFF / дата: 23 сеп 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от един българин / дата: 18 сеп 2014

Син на туркиня, полубългарин, полутурчин, недоучил семинарист от Одеската семинария, изгонен оттам за нихилизъм, разпространен по това време в Русия, Стамболов не може да бъде разглеждан като „българин“, а още по-малко като представител на българите, като събирателен образ, по който може да се съди за българите. Прекомерно честолюбив и властолюбив, безпринципен, жесток и сластолюбив, много умен и решителен до крайност, пламенен и красноречив оратор на тълпата, Стамболов би могъл с успех да бъде в ролята на някакъв прославен с желязната си воля и злоба бандит или пират, въобще такъв деятел, когото вълните на бушуващото море на обществените размирици издигат на върха.

от ДА / дата: 18 сеп 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от лина / дата: 18 сеп 2014

Цар Фердинанд е изпратил да го убият, не руснаците

от Иван / дата: 13 фев 2014

Добре, че е Митьо Гестапото, та да ни отвори очите за Стамболов.
Хайде, защо не я написа и издаде тази книга преди 30 години.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Кремен Митов / дата: 13 фев 2014

Щом е написал истината за Стамболов и се гордее с него, значи най-накрая е прозрял истината.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Киро Симеонов / дата: 29 яну 2014

Евала на Сиела и евала на Иванов, че най-накрая се издава книга, доказваща убийството на Стамоболов заради нарушени руски интереси. Откога Раковски и Захари Стоянов тръбят, че "русия всякога ни е лъгала" и "московецът е по-страшен и от башибозук"

от К.Черненко / дата: 27 яну 2014

Колкото и да е противен кукловодът на Илия Павлов, не може да се отрече, че се изисква смелост да се опълчи срещу руските си господари и да напише, че Стамболов е убит именно по руска заръка. Така че спечелва доверието ми и си купих книгата само затова.

от Пантев / дата: 22 яну 2014

Страхотна книга за най-великия българин, убит от Русия заради желанието му България да е независима. Нищо не се е променило оттогава, само Русия още повече мачка България и убива смелите и достойните...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Стефан Стамболов е една от най-противоречивите и обсъждани фигури в нашата история след 1878 година. Оценките за него са от възхвала до пълно отрицание.


За Димитър Иванов, автора на тази книга, определено можем да кажем, че симпатизира на Стамболов. Отделя малко внимание на неговата революционна дейност, а именно това е периодът от живота му, за който по една или друга причина има малко сведения и е обект на най-много критика.


Значително повече внимание е отделено на Стамболов като държавник и политик. В тази светлина неговите качества са безспорни. Той е един от държавниците направил най-много за България след Освобождението.Безспорни са неговите лидерски качества, провежда твърда и  безкомпромисна политика, която му спечелва международно признание, но и обвинение в диктатура.


  В книгата си Димитър Иванов е добавил и множество снимки, документи и писма от и за Стамболов, което я прави много по-интересна и любопитна. Тя е една положителна оценка на политик, работил за своята държава.

Красен Пенев, Хеликон Шумен