Между идеологиите и хедонизма: Театърът в началото на новия век ч.1

Автор: Виолета Дечева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Black Flamingo
Брой страници 512
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 639 грама
Размери 14x24
ISBN 9789542915454
Баркод 9789542915454
Категории Театър, Изкуство, Книги

Глобализиращата се индустрия на изкушенията за щастлив живот произвежда хедонистичен и пасивен зрител, очакващ от театъра да му предложи следващата доза изкушения. Раздвоени меджу идеологиите и хедонизма, в зависимост от собствената си театрална памет и култура, театралите осмислят по различен начин дълбоките културни промени в началото на новия век и търсят отговор на въпросите, пред които те ги изправят. Какъв е театърът на новия век? Какви са драмите му? Какви са функциите му? Защо все още човек отива на театър в един дрогиран от медии свят? Защо обществото се нуждае от театър? От какъв театър се нуждае? Как се променя езикът му? Кои са невралгиите и обсесиите му? Какви са съпротивите и копнежите му? Кои са героите му и конфликтите му? Къде минават границите му към другите изкуства? Студиите, статиите и рецензиите в тази книга представляват опит, ако не за ясен отговор, то поне със сигурност – за разбиране на процесите, които тези въпроси задвижват.

Резултат от критическа и изследователска работа в продължение на повече от десет години, книгата „Между идеологиите и хедонизма” е писана с намерението да сглоби един ден цялостна картина на театъра от началото на новия век. Предложените текстове целят да обхванат процесите и основните фигури във всяка част от театралния дискурс. Книгата е разделена на две части. Първата част представя начина, по който театърът в България отговаря на новите дълбоки културни и обществени промени – както чрез драматургията, така и чрез отделните естетики и стиловете, възникнали в сценичната практика.

Виолета Дечева е доктор на изкуствознанието, професор по театрознание. Изследовател, историк и критик. Специализира във Freie Universit?t Berlin. Гост-професор в СУ „Климент Охридски“, Europa-Universit?t Viadrina Frankfurt (Oder), Universit? Nice Sophia Antipolis и др. До 2012 г. е изследовател в ИИИзк-БАН. Била е гост-лектор в Германия, Полша, Чехия и др. От 2011 г. е професор в ИИИзк-БАН, а от 2012 г. е професор в Нов български университет.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]