Психология на несъзнаваното

Автор: Зигмунд Фройд

Коментари: 2

Издател Колибри
Брой страници 288
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 375 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191503292
Баркод 9786191503292
Категории Психоанализа, Психология, Хуманитарни науки, Книги

Психоанализата е метод за изследване на несъзнаваните мотиви на човешкото поведение, създаден от виенския лекар д-р Зигмунд Фройд (1856–1939). Клиничният опит, натрупан с прилагането на този метод, става основа за изграждането на една теория за ролята на несъзнаваните процеси в психичното функциониране, която самият Фройд нарича „метапсихология”. Сборникът „Психология на несъзнаваното” съдържа произведения, представящи основните понятия на метапсихологията. Читателят може да се запознае с възгледите на Фройд за принципите на функционирането на психиката, за ролята на нагоните, за нарцисизма и отношенията с обектите, за структурата на личността, за различията между неврозите и психозите, както и за защитните механизми като изтласкване и разцепване.

Произведенията са подредени в хронологичен ред, което помага да се проследи развитието и изменението на психоаналитичните концепции. Включени са т.нар. „Трудове по метапсихология” – запазените пет глави от учебника по психоанализа, който Фройд замисля, но се отказва да напише. Освен това сборникът съдържа фундаментални теоретични произведения като „Въвеждане на нарцисизма”, „Отвъд принципа на удоволствието” – студията, обосноваваща приемането на нагон към смъртта, „Аз и То” – в която се представя за първи път теорията за структурата на психичния апарат, както и редица по-малки, но също така важни произведения.

Ключови думи: Ден на психолога, Есен с книга, Психологията в живота ни, fdd 20

от Фром / дата: 17 сеп 2015

Юнг да хвали Фройд много интересно. Аз бих казал, че Фройд е прав за много неща, но ударението което поставя на сексуалността му стеснява откритията му.

от Юнг / дата: 09 апр 2014

Днес си го подарих, изключително сериозен сборник, обхваща фундаменталните трудове на Фройд. Препоръчвам на преподаватели, студенти, психолози и психотерапевти - няма да съжалявате.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]