Време разделно (твърди корици)

Автор: Антон Дончев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 26

Издател Издателство "Фондация Братя Василеви"
Брой страници 494
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 704 грама
Размери 14x21
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи ..., в себе си."

"Време разделно" описва трагични за българския православен народ събития. Насилственото помохамеданчване на населението в Родопите не е просто едно изпитание за тези хора, а съдбовно отстояване на християнската вяра. Настоящата книга се издава по случай 50 години от първото издание на "Време разделно". За половин век романът има над 60 издания. Повечето от половината са в чужбина.

Ключови думи: Вечната класика

от Ели / дата: 03 дек 2014

Добрата книга има много послания, но най-вече да те кара да бъдеш по-добър човек. Този роман за мен е точно таква книга. Оцеляването не е приятен разказ, но докато оцеляваш научваш кой си всъщност. Антон Дончев е написал великоепна книга, която е достъпна и богата на внушения и език. За мен тя е на съвсем противположния полюс спрямо всякакъв радикализъм - даже показва какво коства той, и го отрича. Така че нека се насладим на богатството и, а този който упорито и инатливо си търси причина да мрази - ами, каквото и да прочете, няма да му помогне, уви, защото няма да чете книгата, а само собствената си омраза....

от Stinger / дата: 03 дек 2014

Владислав, на сто процента споделям мнението ви. Машите, т.е. редовите джихадисти, които се самовзривяват , режат глави и прочее кървави дела обикновено са от най-необразованите и бедни прослойки. Интелигентните са опасни с друго- с манипулации, изкривени идеологически внушения и пр. Със сигурност и доктор Менгеле и Хайнрих Химлер са много интелигентни. Но физическите извършители на тъмните им дела не са нобелови лауреати. Чисто интелектуално. Художествената литература не носи такива послания! Тя те кара да се замислиш, докосва сърцето и душата ти, обогатява те.
Добрата книга няма да те направи Брайвик, нито Доку Умаров. Може да те направи само един по-добър, по-чувствителен и повече мислещ човек.

от Владислав / дата: 03 дек 2014

Малка част от серийните убийци са високо интелигентни хора, мога да дам пример с Тед Бънди. Хора, ако могат да се нарекат така, като Чикатило, Менсън, Шоукрос, Чудовището от Андите и т.н., не смятам, че могат да се похвалят с някакво ниво на интелект. Както и да е, тук говорим за нещо съвсем други.

Религиозните фанатици и терористи четат много, предполагам, че е така, но едва ли са отворили "Време разделно" и са решили да взривят метрото в Мадрид. И няма книги, които тласкат към насилие, има го осъзнания човек, който може да ръководи постъпките си и може да си търси оправдание във всичко възможно- в книгите, в Господ и т.н.

от Докинс / дата: 03 дек 2014

Това за четенето и книгите не е вярно твърдение.
Повечето серийни убийци са високо интелигентни и образовани хора с любов към научната и художествената литература.
Повечето религиозни фанатици и терористи също четат в изобилие.
Има книги които тласкат към насилие и книги които насаждат доброта.
В книгата "Време разделно" наглед се говори за опрощение но подтекстът е за вендета отмъщение и възмездие а и се използва от радикални кръгове за насаждане на етническа омраза и агресия.

от Владислав / дата: 03 дек 2014

Талибан и религиозен екстремист няма да станеш четейки книги, а точно обратното- като си неук и необразован.

Иначе като каза да си забравим миналото, хубаво, че българите преди 200-300 години не са го направили, че сега нямаше да ни има на картата. Миналото е такова каквото е, и трябва да се помни. Не за да пренасяме тогавашните дразги сега, а за да знаем как да живеем в мир и разбирателство.

от Stinger / дата: 03 дек 2014

Категорично не! По тази логика трябва да се забрави холокоста, индивиди като Хитлер, Менгеле и Айхман. Или пък Сталин, Берия и още цяла плеяда подобни "мили" хорица. Талибаните са рожба на нещо съвсем друго. Дори Иран вече се намеси срещу подобни екстремисти, които са позор за всяка нормална религия. Не бъркай тази книга в подобен политико-икономическо- религиозен бълвоч.

от Толератен читател / дата: 03 дек 2014

Заради книги като тази има талибани и религиозни екстремисти.

Миналото трябва да се забрави и всички да се прегърнат братски.

Всяко ровичкане из раната е плод на болни политически амбиции!


от Stinger / дата: 03 дек 2014

НЕ пиши глупости и си пий редовно лекарствата. Никой никого не насъсква. Опасни са тези с талибанските бради и бръснати чутури, които в момента шарят из Родопите. Християни и мюсюлмани живеят в мир. Аз имам приятели мюсюлмани. Това е хубав исторически роман и както вече писах опасността иде от едни брадати субекти с неясно финансиране, но достатъчно ясни цели. Стига дращихте глупости!

от Владислав / дата: 03 дек 2014

Литературата се възприема според мирогледа на всеки отделен човек, който се докосва до нея. За коментара под мен романа на А. Дончев може да внушава омраза, за някой друг може да представлява остра нападка към насилието по религиозни и политически причини или разкритикуване на тоталитарния режим, правейки му аналогия с Османското робство. Не бъдете тесногръди и погледнете малко по-далеч от собствената си камбанария.

от Родолюбец / дата: 03 дек 2014

Поръчкова книжица написана за да насъсква българите срещу мохамеданите а не да си простим защото от прошка и обединение имаме нужда а не от врагове. Най-големия ни враг е българския национален предател маскиран като патриот, но слугуващ на Русия.

от Патриот / дата: 25 юли 2014

Тия, които определят романа като поръчков, да спрат за малко тв. планета и да вземат да попрочетат от някои безпристрастни източници, например записките на Юджийн Скайлър и Дженюариъс МакГахан за Априлското въстание. Безумни чуждопоклонни неграмотници, какво ви кара да презирате идентичността си и да плюете върху саможертвата на дедите си?!? Като толкова си умирате за "религията на мира", марш у халифата да ви режат главите!

от Цветан Тодорофф / дата: 27 апр 2014

Заради тази книга някой хора се срамуват и страдат
заради тази книга световната литература отминава България
заради тази книга автора става печалбар и слуга на комунистическия режим

от 93/ 93 MortemAeternus / дата: 27 апр 2014

Всяко време си има своите Разделни герои и повествователи! За новия свят тази книга е доста чужда и екзотична, но пък това не я прави вече ненужна?! Как пък да не отхвърлим вече написаното, за да има място само за чалгарски крясъци?! Марш в кръчмата, необрязани пияници на духа!

от Горожанин / дата: 23 апр 2014

Скучновата ми се стори. Историческите романи не би трябвало да са толкова скучни... Българите имат по-достойна история от тази.

от Алфред Нобел / дата: 16 апр 2014

Към коментар 10. Шимборска, като си полска ,защо не знаеш ,че Хенрих Сенкевич е също нобелист ,без да е комунист и западен халтурчик? Или и тук прозря конспирация? Каквото ни обществото, такива и нобелистите. България никога няма да има нобелист ,защото никога няма да го предложи.

от Болшевик / дата: 13 апр 2014

Прочетете "Български работи" на Сиромахов да видите какво е написал за Дончев и Време разделно.

от Поетесата Шимборска, нобелист: / дата: 13 апр 2014

Нобеловата награда е за партийни връзкари и западни халтураджиии
Политически се дава а не естетически, освен Солженицин един кадърен автор няма дето е получил Нобел

от Деси Костадинова / дата: 11 апр 2014

Като е толкова добра, защо не получи Нобелова награда?

Или пак другите са ви виновни?

от Владислав / дата: 10 апр 2014

Дори и поръчкова, това не промяна факта, че това е стойностна литература.

А единственото плоско и бездарно нещо тук е мнение № 4.

от рада / дата: 09 апр 2014

Много добра историческа книга.

от Към Сидер без Волен / дата: 09 апр 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Не е поръчкова книга! / дата: 09 апр 2014

На 29 ноември 1977 г. Фани Попова–Мутафова прави завещателен плик, който да се отвори три месеца след смъртта й. В плика имало друг плик, адресиран до Пантелей Зарев. В него известявала, че понеже след 9 септември 1944 г. била преследвана и не могла да издава книги, а написала два романа, дала ги на млади хора, за да излязат под тяхно име – само и само да излязат. Тези млади хора били Стефан Дичев /”За свободата”/ и Антон Дончев /”Време разделно”/.

от Сидер Волен / дата: 09 апр 2014

Поръчкова книга. Да се превъзнасяш по тази плоска и бездарна история написана от партиен блюдолизец е белег на умствена изостаналост.

от Истински Фен / дата: 09 апр 2014

Ало, хейтъри, когато книгата е била писана, вашите мозъци не са били толкова промити ,защото не са съществували. И престанете да рекламирате разни писачи на гърба на българските класици. Четете и ще разберете какво означава мюсулманството и османското "присъствие" в България. Защото с тези неща шега не бива. Това историята. Давам оценка пет звезди!

от Владислав / дата: 09 апр 2014

Трябва да си доста ментално обременен, за да видиш тази "антимюсюлманската пропаганда на автора".

от Книжна фенка / дата: 09 апр 2014

Първо прочетете "Булото" на Мартин Маринов и после тази книга.
Така ще можете да осмислите процеса и от двете страни на монетата.
Не се подлъхгвайте по антимюсюлманската пропаганда на автора, все пак книгата е писана по поръчка на ДС!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]