Доктор Сън

Автор: Стивън Кинг
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 60

Издател Плеяда
Преводач Весела Прошкова
Брой страници 560
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 536 грама
Размери 13x20
ISBN 9789544093440
Баркод 9789544093440
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Хубаво е да си стар, защото не се притесняваш, че ще умреш млад."

Хотел „Панорама отдавна е изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото е загнезден в главата му и Дан пие, за да го забрави. И без да се усети, тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация. Докато провидението (дали само то?) го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимни алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там необичайната му дарба - озарението, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и скоро всички започват да го наричат доктор Сън. Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра – момиче, чието озарение е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела” – зли свръхестествени същества, гладни дяволи, които се хранят с еманацията на жертвите си. От съвсем малка тя несъзнателно търси контакт с Дан, сякаш интуитивно осъзнава, че само той ще й помогне да оцелее, когато настъпи моментът да се противопостави на гладните дяволи.

И този път Стивън Кинг не изневерява на себе си и поднася на читателите роман, който ще ги държи на нокти до последната страница.

Ключови думи: Популярни бестселъри, Стивън Кинг, От страниците до екрана

от Томов / дата: 14 юли 2019

Много силна книга. Интересна е във всеки един момент, не липсва динамика. Всичко е навързано и не е трудно да се проследи. Предисторията е от "Сиянието". Нямаше моменти и глави, които да ме приспиват и да искам да ги прескоча. Няма да я препродавам и след години, ако съм вече изветрял и позабравил, бих я прочел пак. Определено си струва да се прочете!

от Rose the Hat sv Jack Torrance / дата: 17 яну 2016

Някой чете ли ревютата на книгите? Не говоря само за Кинг...
„В живота рано или късно настъпва момент, в който осъзнаваш, че е безсмислено да бягаш. Че където и да отидеш, твоето Аз те придружава като сянка.”.
Мислиш си:
Няма какво по-лошо да се случи...
Мислиш си:
Това е дъното...
Но в книгите на Стивън Кинг винаги има нещо по-лошо, което те причаква там, скрито в най-тъмния ъгъл на повествованието, наточило кръвожадните си зъби. И не. Не полудяваш. Наистина чуваш дращенето на острите му нокти от страниците на книгата в ръцете си."
Много яко! :)))

от Deyana / дата: 22 юни 2015

Днес си взех книгата - довечера започвам да я чета. Коментарите тук ме доубедиха, че не трябва да се взима под внимание преценката на другите читатели, т.е всяко лично мнение е субективно. В подкрепа на товз мое твърдение е коментара на Draven, Malazan, че "Дума Ки" е крачка назад на автора....
За мен "Дума Ки" е едно от най-добрите творения на Ст. Кинг.

от Roy / дата: 29 апр 2015

Аман от голтаци значи...книгата им била скъпа, това им било ненаред, онова им било ненаред...като не можете да отделите 25,26 или 27 лв за книга, къде тогава сте тръгнали да четете??? Айде марш на село, семената и поддръжката на ТКЗС-арските машини е по-евтина!!!

от Black Orchid / дата: 12 авг 2014

Четох книгата на английски език. В по-хубав формат, с по-добре оформени корици и .. за 14-15 лв. А да - и нещо много по-важно - няма безумния превод на Весела Прошкова. Да ме извиняват почитателите ?, но да промениш "Сияние" с 'Озарение" ... Не ... Просто не.
Коментарът е редактиран от администратор.

Не смятам , че е удачно да сравнявате 'Сияние' със "Доктор Сън'. Както самия Стивън Кинг казва в "Бележката от автора" - Човекът писал 'Сияние' и човекът написал 'Доктор Сън' не е един и същ.
Не знам защо сте очаквали някакъв неизмерен хорър, при условие, че в последните години Кинг не е писал такова нещо.

По въпроса за самата книга - на мен ми хареса. :)

от Трубадур Жерав / дата: 09 юли 2014

Много хора претендират че ще издават добри издания на Кинг но им видяхме претенциите и болните амбиции

Плеяда го издават по най добрият начин, с най добрите корици и най хубавите издания

И така ще бъде още дълго време така че по добре свикнете с тази мисъл и се кротнете малко защото в коментариите ви прозира завистта и злобата ви които ви тровят

от Светла Петрова / дата: 09 юли 2014

Най-силната книга на Кинг за последните 20 години!

Плеяда пак са нумеро уно на пук на всички завистливи издателчета!

от Ернст Телман / дата: 08 юли 2014

Книгата е страхотна, това е важното.
Мен цената не ме бърка.
Това е Кинг, и 100 лева да го направят, пак ще си го купя.
Плеяда, подкрепям ви за всичко, напук на враговете вие сте номер 1!

от Ръсел Кроу / дата: 30 юни 2014

Най великата книга на Кинг!

Разбрах че Стивън Спилбърг ще прави филм по нея и когато това се случи сигурно това ще е най-добрия филм по Стивън Кинг!

Тази история с Верните на Възела ми напомни за Рандал Флаг а и самата Роуз Капелата е като Рандал Флаг.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Нора / дата: 26 юни 2014

Напротив Озарение е много по-добре от Сияние
Има много повече смисъл от Сияние
Всеки момент ще има ново издание на Сияние но вече с нов превод и ново заглавие Озарение.
Това е много по точно и правилно и като не разбирате не се исказвайте неподготвени

от Лея / дата: 26 юни 2014

Тва с озарението е много тъпо. Всички го знаят като сиянието... и с право.

от Весел Райчев / дата: 26 юни 2014

Най-доброто от Кинг, която съм чел!
Книгата е страхотен, а преводът на Весела Прошкова е гениален!
И цената си заслужава всяка стотинка, защото правата на Стивън Кинг са най-скъпите, все пак това е най-изсвестния писател на света!

от Митко / дата: 22 юни 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Дидо Панев / дата: 21 юни 2014

На мен па края много ми ареса. Нима в реялния живот не стават таквиз работи? Ма много ясно, че стават. Затуй Кинг е велик, а книгата се нарежда до най-великите неща не само на Кинг, но и до Шекспир, Джек Лондон и Артър Кларк.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Prince Of Thorns / дата: 21 юни 2014

Мураками, ти си абсолютен... ок, няма да продължавам.
Може би съм твърде остър, но от същества като теб ми писна. Запазете си злобата и хейта за мизерните си балкански душици и си трайте. Ето заради такива като вас избягвам да чета коментари към книги и филми - и пак заради такива като вас ненавиждам собствената си нация. Но това са други теми, нямащи общо с тази страхотна книга, може би най-доброто на Кинг от години насам.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Иван Попов / дата: 18 юни 2014

Книгата е велика!
По-добра е от СИЯНИЕ, от ТО, от МИЗЪРИ, и от ДЪЛГАТА РАЗХОДКА на куп!
Обаче превода е ужасен. УЖАСЕН! Какви са тия Йерусалимски парцели? (Джирусълъмс Лот)? Какви са тия грешки и неразбирания на елементарни думи и изрази? Какъв е тоя Дядо Флик, а после Дядо Кино? Ужасен превод, а искат толкова пари за книгата?
Има ли начин да се направи подписка и да се пише до Кинг как някои хора осакатяват книгите му? Това е Кинг, а не някой смотан автор, ей! Не можете да се гаврите с книгите на Кинг!

от Делян / дата: 18 юни 2014

Наистина слаб край. Държах книгата, вече към последните страници и очаквах обичайното за Кинг - неочаквания обрат в края.
П.с. Крайно време е да махнат тия нескопосани редактори! Омръзна ми да виждам непрестанно печатни грешки. И тук, и в Джойленд беше пълно с такива, но в тази се оляха. Лошото е, че и смислови се допускат. Моля, намерете логиката на този цитат: "Ако беше неин педиатър от деня на раждането й, щях да позвъня в полицията, когато преди шест чада не ми вдигна."
Коментарът е редактиран от администратор.

от Димитри Иванов / дата: 17 юни 2014

Като цяло книгата става, но финалът е ужасно слаб.
Цялата представа за злото става нелепа и абсурдна, не знам как Кинг изобщо е написал подобно нещо.
Може би е бързал, не ми се вярва вече да пише само за пари и да притупва идеите си, той не е Дийн Кунц.

от Rose the Hat sv. Jack Torrance / дата: 16 юни 2014

Все си повтарям, че няма да чета коментари, няма и да коментирам, но не мога да се сдържа! За Бога, ако феновете на хорър жанра са от най-неинтелигентните, какви тогава са феновете на книги като "50 нюанса сиво" и изобщо защо трябва да наричаме човек, който обича да чете неинтелигентен? Защо? Каква е тая злоба? И ако феновете са неинтелигентни, какви са авторите на тези книги? Какъв е Лъвкрафт, какъв е По, какви са Кинг и Стокър, какъв е Кунц? Моля ви се - спрете се!!! Нека не се обиждаме един друг!
П.С. И не си мислете, че щом човек е хорър фен той не познава другите автори. Обожавам класиците, обожавам Ерик Еманюел Шмит, обожавам Харуки Мураками - "Норвежка гора" ми е една от любимите книги; обичам поезия... Стига сте злобяли!

от Costing Mechanic / дата: 16 юни 2014

Мураками, твойта фенбаза е далеч по-неосновано фанатична и нелепа. :D

от Eli / дата: 16 юни 2014

Романът е много хубав! Държи в напрежение през цялото време. :)

от Мураками / дата: 14 юни 2014

Тия оценки не означават нищо.
Кинг има такава фенска база, че каквото и да напише, винаги ще си намери поддръжници.
Освен това натрупа голяма инерция с 22/11/63, тази книга го върна в Шампионската лига на американската литература.
Ако някой наистина харесва този 600 страничен пасквил на тема алкохолизъм, окултизъм и детско фентъзи значи е сериозно ретардед.
Ма то феновете на хоръра по принцип не са от най-интелигентните читатели.

от Costing Mechanic / дата: 14 юни 2014

Всъщност Амазон е далеч по-адекватно място, поне що се отнася до оценки. Там обаче книгата също е с подобаващ и заслужено висок рейтинг (в момента: 4.5 от 5 при почти 7000 ревюта), което за пореден път доказва какъв фейл е оценяването/коментирането в Хеликон. "Доктор Сън" е изключителен роман.

от Хм / дата: 14 юни 2014

Интересно, в Гудрийдс тази "слаба" книга на Кинг има оценка 4.1/5 с близо 50 000 гласа :)

от Джеймс Джойс / дата: 13 юни 2014

В интернет прочетох, че голяма част от книгата е по идеи на Джо Хил и дори е написал част от нея... Между другото, личи си. Все едно е писана от някой подражател на Кинг, или пък Кинг много на бързо я е писал, Нито плаши, нито е литература, нито нищо.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Петър / дата: 13 юни 2014

Чудесен роман.

от Елф / дата: 13 юни 2014

Най-голямото ми разочарование от Кинг.
Не може да се сравнява нито със "Сияние", нито с по-слабите му неща от последния му период.
Крайно време е Кинг да се пенсионира и да спре да разваля името си.
Новите хорър икони пренаписват историята, а той лежи на стари лаври и мисли само за чековата си книжка.

от Prince Of Thorns / дата: 12 юни 2014

Най-доброто на Кинг от "новия" му период. Достойна да се нареди до "Сиянието" като мощ и стил.

от Димитър / дата: 12 юни 2014

Като цяло книгата ми хареса. :)
Имаше няколко момента, които ме изненада доста.
Беше ми интересно да прочета какво се случва с Дан след Панорама, Коментарът е редактиран от администратор.

от Дани / дата: 04 юни 2014

Много слаба и разочароваща.
Финалът е умопомрачително слаб.
Най-слабата книга на Кинг след катастрофата.

от Да / дата: 04 юни 2014

Умопомрачително яка, нападайте смело!

от мария / дата: 02 юни 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 02 юни 2014

Капелата (Шапкарката)?! Страната (бузата)?! О, Боже!!!

от Mont Rym / дата: 02 юни 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от KKK / дата: 01 юни 2014

Стефани я кажи какво стана с учителя и шофьора, че ми е интересно?

от Стефани / дата: 31 май 2014

Трудно я четох , много празни приказки вътре , скучни истории , клишета . Това е обида не само за читателите на Кинг , но и за всеки читател на трилъри . За това Кинг изпадна от класациите и новите хорър икони му разказаха играта и само от време на време му дават по някоя награда да си трае там и да не говори глупости по техен адрес , защото е отмъстителен , всички знаят как подреди учителя , който разкри псевдонима му навремето , и оня шофьор дето го блъсна, и защото ги е страх от него , му дават малко награди да мълчи иначе всички се смеят зад гърба му и му се подиграват .
Коментарът е редактиран от администратор.

от Клайв Баркър / дата: 30 май 2014

Най-голямото ми разочарование от Кинг.
Нищо общо с психологизма и драматизма на "Сияние"
Сюжета е изплагиатстван от "Служители на здрача" на Дийн Кунц.
Това не е Кинг, а някакво детинско фентъзи.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 29 май 2014

Не разбирам защо мрънкате. И Стивън Кинг е човек - като всички останали има силни и слаби моменти. Ама било изсмукано, ама било тъпо, ама било преписано, многословна била книгата, за пари била писана, скъпа била... Е, светът се върти около парите!

от Димитър / дата: 28 май 2014

Още не съм я започнал, но като я прочета ще изкажа мнението си. Очаквам много от тази книга, все пак "Сиянието" е най-добрата творба на Стивън Кинг. :)
Коментарът е редактиран от администратор.

от Много е скъпа! / дата: 28 май 2014

Нищо особено. Доизсмукване на потенциала на 'Сияние', но доста далеч от него като качество. Почне ли един автор да пише продължения, значи е закъсал я творчески, я финансово, я и двете.

от Rose the Hat vs. Jack Torrance / дата: 28 май 2014

И аз я четох на английски, но пък ми хареса! :Р

от Tripper / дата: 27 май 2014

Поръчах си е вчера. Утре ще е дълга нощ! :)))

от Форсайт / дата: 27 май 2014

Четох я на английски, много е тъпа. Окултна простотия, нищо общо нито с Кинг, нито със "Сияние". Личи си, че е писана набързо и за пари.

от Йордан Илиев / дата: 27 май 2014

Ще се купува, ясно е. И да мрънкаме, и да не мрънкаме, 27 лева верно си е висока цена, но пък Кралят не издава книги всеки месец, така че от време на време можем да се бръкнем, поне удоволствието ни е гарантирано. Личното ми мнение е, че Плеяда бъркат с тези цени. Да вземат пример от Бард, които ползват възможно най-евтините и обикновени хартии и качеството на книгите им не е кой знае какво, но за сметка на това постигат една много по-ниска себестойност на книгите си. Което всъщност става все по-важно за свиващият се книжен пазар и намаляващите покупателни способности на хората...

от Ки / дата: 27 май 2014

Стига сте мрънкали! Никой не ви кара насила да си я купувате!

от sgannn / дата: 27 май 2014

Уау...сериозно ли два екземпляра от тази книга струват колкото "Одисей" на Джойс?

Мисля, че някои издателства в България тотално са се самозабравили.

от Rose the Hat / Шапкарката Роуз / дата: 26 май 2014

А знаете ли, че на 3 юни в САЩ излиза следващата му книга "Mr. Mеrcedes"? Като си спомня колко чаках за "Доктор Сън" и си представям колко ще се чака за следващата... :/

от Концентрат / дата: 26 май 2014

Само луд би си взел "Бурята на века" вместо "Доктор Сън".

от Любо / дата: 26 май 2014

Качеството струва пари.
Световно известен автор като Кинг струва пари.
Най-новите му книги като Доктор Сън са и най-скъпите.
Понякога правата за една книга само може да стигнат до 60000 долара.
Като не можете да си позволите най-доброто поработете над себе си а не се оплаквайте!

от Динко / дата: 26 май 2014

Гледам, че тъкмо е излязла и "Бурята на века" от Кинг, но на друго издателство. По-тънка със стотина страници, а по-евтина с цели 11 лв. Значи, явно има начин!

от Изи Уест / дата: 26 май 2014

Книги на такива цени са подигравка с читателите.

от Хари Бош / дата: 25 май 2014

Тази книга и за 10 лева не бих я купил, не разбирам защо си давате парите и си губите времето да четете такива глупости, вместго да прочетете нещо на Конъли, Лъдлъм, или Дивър. Но всеки с предпочитанията си.

от Sid / дата: 23 май 2014

Ммм, да. Всичко беше добре, докато погледа ми не попадна на цената. Моля ви се, един Джордж Р. Р. Мартин и неговата "Песен за огън и лед" е 1000 страници и струва 25 лева. Харесвам книгите на Стивън Кинг, но тази ... ще чакам да я сканират и да я пуснат по сайтовете. Поне това се развива бързо тук...

от Борис Георгиев Бургас / дата: 22 май 2014

Непонятна ми е цената- как се формира и защо книга от 500 стр. с меки корици струва над 25 лева?

от Луис Карол / дата: 22 май 2014

Тази книга не струва толкова пари. Скучна и многословна е. Пропускам!
И е крайно време Плеяда са спрат да слагат такива цени.

от Rose the Hat / Шапкарката Роуз / дата: 22 май 2014

Съгласна съм с Draven, Malazan. И аз съм колекционер, а и съм си почитателка на Кинг. Всъщност той ме въвлече в урагана, наречен хорър и не смятам да изпускам ръката му - първата любов ръжда не хваща! ;) За всички хейтъри: книгата е великолепна! Прочетох я в оригинал и нямам търпение да я имам и на български. Кинг е гений! Той е единствен и неповторим независимо какво говорят хората. Чудесно продължение на "Сиянието".
P.S. Вярно, че Плеяда надуват цените, но ще си я взема, защото обичам Краля! Пък и корицата е като на едно от английските издания, тъй че... дано и превода да е сносен. :)

от Draven, Malazan / дата: 22 май 2014

Тодорова, Кинг от години вече не е алкохолик - не и след нещата, които му се случиха в миналото. Героят от "Сияние" - предисторията на "Доктор Сън" - Джак Торънс, всъщност си е Кинг по онова време. Не и днес.

"Оливър Стоун" - не съм съгласен, талантът на Кинг е все още ярък. "Под Купола", "Джойленд", тази книга тук... само "Дума Ки" беше стъпка назад, но въпреки това става.

За цената - да, висока е, но ще се взима, няма как, колекционер съм.

от fg / дата: 22 май 2014

Смятах да си взема книгата, но с тая брутално надута цена няма да го направя и ще накажа плеада като просто си поръчам английският вариант, колкото и да не ми се щеше да го правя. Крайно време е да се научат, че 27 лв за меки корици, 500 страници и цинизъм.

от Оливър Стоун / дата: 22 май 2014

След инцидента, Кинг не става за нищо вече.

Книгите му не са като едно време, таланта му се изхаби.

И като гледам каква е цената на книгата, лошо ми става - 27 лева за 500 страници....

от Тодорова / дата: 22 май 2014

Трактат за алкохолизма с герои алкохолици от алкохолизиран писател.
До там падна книжното плашило на Америка.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„В живота рано или късно настъпва момент, в който осъзнаваш, че е безсмислено да бягаш. Че където и да отидеш, твоето Аз те придружава като сянка.”.
Мислиш си:
Няма какво по-лошо да се случи...
Мислиш си:
Това е дъното...
Но в книгите на Стивън Кинг винаги има нещо по-лошо, което те причаква там, скрито в най-тъмния ъгъл на повествованието, наточило кръвожадните си зъби. И не. Не полудяваш. Наистина чуваш дращенето на острите му нокти от страниците на книгата в ръцете си.
И така, сигурен ли си, че искаш да продължиш с четенето? Твоя воля. Но се приготви за смразяващ ужас.
„Доктор Сън” е продължение на „Сияние”, но не е „Сияние” втора част. Това е книга със собствен живот. С нея Стивън Кинг за пореден път показва таланта си да създава многопластови истории, които четеш на един дъх и доказва, че си е заслужил титлата Крал на ужаса. В новата му книга читателите ще се срещнат с вече порасналия Дан Торънс. Петгодишното хлапе, което преживя трагедията на живота си в хотел „Панорама” вече го няма. Няма го и прокълнатия, призрачен хотел. Демоните обаче са там – в главата на Дани все така жадни да погълнат чуждото страдание и той им дава своето под формата на алкохол в напразни опити да ги удави. Но когато наследникът на Джак Торънс пристига в малко градче в Ню Хемпшир открива своето място. Някак съумява да откаже алкохола и заживява пълноценно. А думите на старият му приятел и закрилник Дик Халоран: „Когато ученикът е готев, ще се появи учителят.” - се превръщат в реалност. Малката Абра Стоун е надарена със „сиянието”, което самия Дан притежава, дори по-силно, и има нужда от помощ. Тя е „донорът”, от който се нуждаят група наречена „Верни на възела”, за да останат живи, „донорът”, който ще запази младостта им вечна. А водачката им Роуз е изтъкана от онова чисто зло, което изпълва дяволите.
„Доктор Сън” не е поредният хорър, предназначен да задоволи глада на масата читатели. Той доразказва историята на семейство Торънс. Самият Стивън Кинг казва, че нещото, което го е подтикнало на напише продължение на „Сияние” е бил въпрос от фен, зададен му преди двайсет години: Какво се случва с малкия Дани Торънс? Е, вече спокойно можем да отговорим, че Дан е станал пълноценен човек – страдал е, търпял е поражения, борил се е с демоните си, падал е, ставал е... и е оставил нещо след себе си.

Мариета Иванова, Хеликон Русе

Роден в Портланд, щата Мейн. Когато Стивън е бил двегодишен, баща му е излязъл от къщи да купи цигари и повече никой не го е виждал. Стивън е прекарал детството си в пътуване между Форт Уейн, щата Индиана, където е живеело семейството на баща му и щатите Масачузец и Мейн, където са живели роднини на майка му. В крайна сметка Стивън и Дейвид (заедно с майка си) се заселват в Дърхем, щата Мейн, където завършват средното си образование. В училище Кинг е бил запален по филмите на ужасите от 50-те години, играел е във футболния отбор и групата по рокендрол. През 1966 г. завършва училище и влиза в Университета на щата Мейн, който завършва през 1970 г. През 1971 г. се жени за Табита Спрюс, с която се е запознал и сприятелил в университета. Кинг е продал дебютния си разказ в списание за криминалета още докато е учил в училище. Той дълго не е можел да си намери работа по специалността, затова младежите се издържали само с парите, които Стивън е получавал като черноработник в промишлени перални и със спестяванията на Табита. Случайните хонорари, които Стивън е получавал от публикуваните в различни списания разкази, се оказали сериозна помощ. През есента на 1971 г. Стивън започва да преподава английски език в Общественото средно училище Хемдън, щата Мейн. Цялото си свободно време е посвещавал на работата над разказите и бъдещите си романи. Първите му два романа многократно са отхвърляни от много издателства и Кинг, доведен до отчаяние, даже изхвърлил ръкописа на единия в кошчето, но по настояване на жена си да направи последен опит изпратил извадения от боклука ръкопис в издателство Doubleday и след известно време получил чек за 2500 долара. Романът се е наричал Кери. Книгите на Кинг са издавани в общ тираж около сто милиона екземпляра и са преведени на повечето от световните езици; Кинг станал най-богатият писател за цялата история на литературата. Много от неговите романи са екранизирани. Живее в Бангора, щата Мейн.