Изкуството да говорим. Универсален наръчник по словесно майсторство

Автор: Гревил Джанър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател LOCUS
Преводач Александра Павлова
Брой страници 456
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 602 грама
Размери 14x21
ISBN 9789547832701
Баркод 9789547832701
Категории Приложна психология, Книги

Независимо от сферата и темата на разговора ораторското изкуство е много важно умение. Тази книга предлага точно това, което сочи заглавието - универсален и подробен наръчник за ораторство и практическа реторика; за малки и големи аудитории, за официални и неофициални случаи. Както при всяко изкуство, съществуват техники и умения, които да усвоите и развиете. Ако следвате съветите в тази книга, ще си спестите много усилия, както и много страдания на вашите слушатели и събеседници.
Тук ще откриете основните умения в ораторството, съвети за контролиране на неравността, релаксация и справяне с медиите, модели и проекторечи за различни поводи, класически ораторски бисери, истории за преразказване.
Упражнявайте се и репетирайте. А после се помолете за добрия късмет, от който се нуждаят всички изпълнители, за да блеснат.

Ключови думи: Силата на възможностите, Как общуваме, Вдъхновяващи оратори, Изкуството да общуваме, Нови навици и умения, Отново на работа, Успех през 2023

от IQ 125 / дата: 27 май 2014

Много добра, навременна и полезна.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 Влезте в работилницата на словото


    Спомняте ли си впечатленията, които сте получили при първото си посещение на мач по тенис на корт. Сигурно едно от нещата, които са ви поразили, е лекотата на движенията и отиграванията. Сякаш двама души просто си подхвърлят топката и тя със спонтанна виртуозност се движи в посоката, избрана от състезателите.


    А спомняте ли си усещането, когато за пръв път сте хванали ракета за тенис и сте се опитали да се потопите в лекотата от спомена за играта на двамата състезатели? И да си го спомняте, едва ли ще ви е приятно да го споделите на глас, освен ако нямате изключително чувство за хумор. Оказало се е, че най-трудното нещо е да уцелите топката, а още по-трудно – да прехвърлите мрежата и да размените няколко удара с вашия партньор. Така разбирате, че впечатлението за лекота на играта е измамно, а виртуозността, която сте наблюдавали, е резултат на много тренировки и къртовски труд.


    Говоренето пред публика много прилича на игра на тенис. Дори само заради това, че когато слушате оратор в зала, по радиото или по телевизията, често си казвате, че този човек говори много добре, но рядко си давате сметка какво се крие зад това. Или – казвате си „този политик се провали”, но изобщо не се замисляте за психологическия контекст, в който е попаднал. И тенисът, и ораторското майсторство си имат задкулисие. В първия случай става дума за часове предварителна работа, преди да се излезе на корта за официално състезание. Във втория - с говоренето, става дума за непрекъснато предварително натрупване на системни познания и култура, които да позволят на оратора да говори по голям кръг от теми и дори да импровизира сполучливо. Освен това и играта на тенис, и говоренето си имат трикове.


  Любителите на тениса с удоволствие четат книги като автобиографията на Андре Агаси. А онези, които искат да надникнат зад завесата на ораторското изкуство, имат възможност да сторят това с  книгата на Гревил Джанър „Изкуството да говорим”. Британски парламентарист с 27 години стаж, Джанър обобщава огромен опит на говорене и го превръща в прекрасно пособие как да се справяме с подреждането на думите. Книгата му описва не просто всякакви ситуации и техники, но и дава класически световни илюстрации на речи, останали завинаги в историята със своята емоционалност и призивност. Любителите на словото ще получат възможност и за забавление, и за натрупване на собствен опит и впечатления. Хуморът, както казва Гревил Джанър, е едно от силните оръжия на ораторите. А самоиронията – още по-силно оръжие. Както казвали навремето за един съветски оратор – „обяснявал, обяснявал и накрая сам разбрал”. Четете, за да разберете и вие!


 

Георги Коритаров, журналист