Опасната идея на Дарвин

Автор: Даниъл Денет

Коментари: 27

Издател Изток-Запад
Брой страници 712
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 1035 грама
Размери 16x22.5
ISBN 9786191524341
Баркод 9786191524341
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Даниъл Денет е един от най-изтъкнатите съвременни философи, автор на голям брой популярни книги и статии и директор на Центъра за когнитивни изследвания към университета „Тафтс“ в Масачусетс. „Опасната идея на Дарвин“ е безспорно най-коментираната му книга, която ни припомня с какво е заслужил определението „един от най-провокативните мислители на планетата“.
В нея той насочва вниманието ни към теорията за естествения отбор, показва как с нейна помощ Дарвин е задълбочил традиционното ни разбиране за мястото на човека във Вселената. Заличавайки с широк размах традиционните разграничения между живата и неживата природа, между света на човека и природния свят, между компютърните програми и човешкия ум, Денет превръща еволюционната теория на Дарвин в опасно оръжие, способно да разруши утаявали се в продължение на хилядолетия предразсъдъци. По ерудиран и увлекателен начин той демонстрира как, напускайки тесните рамки на биологията, тази наистина опасна идея е способна да предизвика истинска революция в наглед отдалечени от нея научни области – от математиката и физиката до лингвистиката и етиката.

от Ирина / дата: 05 фев 2016

До Кирцата - очебийно е, че си чел, чел - недочел за квантовата физика. "Както е известно, квантовите закони, и не само, не работят ако няма наблюдател." - квантовите закони си работят на пълни обороти, когато няма наблюдател, въпросът е, че работят по закони, които (поне за момента) не са съвместими с теорията на относителността, отнасяща се за макрокосмоса. Това, че ти не си си направил труда да прочетеш за откритията в различните сфери на науката през последните десетилетия, не означава, че такива няма. Като психолог и като човек, интересуващ се и от физика и генетика, както и от философия и будизъм, мога да ти кажа, че очите ти явно са широко затворени.

от Кирцата / дата: 10 яну 2015

Ристе, хубаво си накъдрил тюрлюгувеча. Това за което говориш - жената, ръката, топката - това е все от старият завет, а той е на и за евреите. Това което за нас, като християни, има значение е Новият завет. А там нещата са доста по-различни. Но по-важното в момента е - науката е само средство за харчене на пари. На никакви важни въпроси поне близките 30 години не е дала никакъв отговор. Няма и да даде. Точно учени са едни от най-големите фалшификатори на данни, факти, умишлено скривани, унищожавани и изопачавани артефакти и открития. Така, че те с нищо не са по-добри от попопове, папи, имами и т.н, а са също толкова вредни. Аре със здраве

от Ристу / дата: 09 яну 2015

Освен това нормалните хора нямат нужда от свещена книжка, за да знаят кое е добро и кое - зло. Нямат нужда от 10 заповеди или от закони, за да знаят, че да се убива, краде и лъже е лошо. Ако ти правиш добри дела и не извършваш лоши, само защото те е страх от наказание или от това да те пратят в ада, то ти не си морален човек. Това е морал наложен чрез насилие и страх.

За твое сведение само 0.07% от затворниците във федералните затвори на САЩ са атеисти. Това е по-малко от 1%, по-малко от 1/10 от процента. Всички други - 99.93% са вярващи като теб.

Досега не съм чул за атеист, който да отвлича самолети и да събаря търговски центрове, да напада редакции на френски вестници, да убие 76 човека в Норвегия, да ходи на кръстоносни походи, да гори вещици на клада, да измъчва хора, само защото твърдят, че земята не е център на вселената.

Бог е илюзия. Измислен, с цел да запълни празнините на познанието, превърнат от умни хора в инструмент за контролиране на масите. Ако имаше бог, нима той, белобрадият старец с благ поглед, щеше да позволи да умрат невинни хора?

Религиите са психологически залъгалки за немислещи същества, експлоатиращи хорските слабости, страхове, необразованост и склонност към предразсъдъци.от Ристу / дата: 08 яну 2015

Според мен не е морално да се убие невинен човек, за да може виновният да избяга от отговорност. Ама според библията и бог това е ОК. Очевидно е, че християнството работи за унищожаването на морала, съвестта, добротата и човешкото.

от Ристу / дата: 08 яну 2015

До Докинс: Не ми говори за морал в библията. Май не си я чел.

Там пише, че ако двама мъже се бият и жената на единия опита да ги разтърве и хване за топките опонента на мъжа си, трябва да и се отсече ръката без да се проявява милост към нея.

В библията пише, че Исус е дошъл не да носи мир на земята, а да настрои децата срещу родителите им. Пише, че ако не обичаш Исус повече от семейството си, ти не си достоен за вниманието и любовта му.

В библията пише, че ако брат ти, жената ти или който и да е твой роднина оспори съществуването на господ, трябва да не провяваш милост и да го убиеш собственоръчно с камъни.

Примерите са много, но в момента само за тези се сещам. Не чети библията през пръсти.

Библията е неморална, подкрепя робството, подтисничеството, принизява жените. Просто по онова време, по което е писана, такива са били вижданията на хората за нормалното.

Освен това бог изпраща бог, за да спаси собствените си творения от бог, като жертва бог. Какъв е смисълът? Ако толкова искаше да прости на хората, просто да го беше направил, а не да прави този театър. Това е все едно в съдебната зала съдията да каже на полицаите да пребият собствения му син, за да оневини обвиняемия убиец. Нещо не се връзва, но на религиозните не им прави впечатление, защото те не могат да мислят.

от Докинс / дата: 08 яну 2015

Всеки който работи за обезверяването на хората и атеизма работи за унищожаването на морала, съвестта, добротата, човешкото. Книгата е подходяща за млади и неукрепнали умове на тийнейжъри, а не за мъдри зрели хора. Те са се уверили, че има Бог.

от Ристу / дата: 08 яну 2015

До Кирцата: Да, точно така. А светкавиците ги мята Зевс, когато се разгневи. Всичко е описано и обяснено в гръцката митология.

от Кирцата / дата: 07 яну 2015

Учените имат нужда от Бог, макар да не го признават. Както е известно, квантовите закони, и не само, не работят ако няма наблюдател. Именно Бог е този наблюдател, който подсигурява работата на всички квантови и други закони и позволява на учените да правят "мъдри" умозаключния и предположения, за да могат да вземат някой лев или да ги покажат по телевизору

от Ристу / дата: 07 яну 2015

До 14: Под "мислите на бога" Айнщайн има предвид физичните закони.

Айнщайн не е бил религиозен. Виж какво пише той в писмо, известно като "God letter":

"…The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honorable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation, no matter how subtle, can (for me) change this."

от Sun / дата: 06 авг 2014

Нещо ми се въртят в главата разни теории за човек, маймуни... После пък ми идва на ум думата "Религия" и си припомням една мисъл :
"Боже, опази ни от религията"
Дейвид Айк

Само бих добавил : И от такива като конкретния учен, който коментираме в момента. Само като се спомене човек, после маймуна и някой психар направи връзка между двата вида...

от Истината / дата: 23 юни 2014

Относно книгата мога да кажа само ???(^_~)???

от Диел / дата: 19 юни 2014

Страхотно четиво за умни хора.

от Дарвиниян / дата: 04 юни 2014

някои хора се отказаха да Му разбират мислите...

от / дата: 04 юни 2014

"Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз не се интересувам от този или онзи феномен, от спектъра на този или онзи елемент. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли." - Алберт Айнщайн

Казано кратко и ясно от човек останал в историята на науката и човечеството. Това е Айнщайн,а не Сульо, Пульо, РАЦИО и Малазан. Няма какво повече да се каже.

от С акъла си / дата: 03 юни 2014

Какво по-голямо доказателство за несъществуването на Бог от самите вярващи?!...

от / дата: 31 май 2014

Дравен, Малазан е позитански трол.

А относно темата - кога ще ви уврат кратуните, че:
- само с вяра - не става
- само с наука - не става

Крайно време е вярата и науката да вземат да се съберат и нешата да си потекат както трябва и да започнат да дават отговори. Вярата(религията) започна да се синхронизира с науката и вярата не изключва и не отхвърля науката. Проблема е, че науката се дърпа като магаре на мост - отхвърля вярата. Ироничното е, че вече науката е закостенялата и ретроградната сила в нашият живот

от Xp. / дата: 30 май 2014

Да бе, Дравен нам какъв си, гениалните умове се прекланят пред Бог и го славят с творбите си, а ти с твоя съмнително гениален ум взе, че ги отрече на бърза ръка. Ама че ситуация създаваш, искаш да изглеждаш правдоподобен, а забравяш правилото-като ще критикуваш.предлагай, като ще предлагаш,изпълнявай. А ти какво?-едно нищо стори.Тези гении създадоха, след като предложиха.... а ти си остана с едното критикуване. Ама то се иска за останалото ум и вяра, ако нямаш нищо против.

от Draven, Malazan / дата: 30 май 2014

Колкото повече пирони в ковчега на религиите - толкова по-добре. Няма Бог, кога ще го разберете? Онова невидимо нещо с брадата там в измисления рай или неговия син, на които се кланяме, не са нищо, нищичко - само думи. Едното е измислено божество, откраднато от стотици пантеони преди това (о да, египтяните също са вярвали, че техните богове са най-велики, гърците - и те, и римляните, и китайците и всички останали народи по онова време, а християнството просто е откраднало от тези религии каквото си е харесало, а другото обявило за "еретично" и "демонично" - колко лицемерно, нали?), а другото - обикновен човек, дърводелец, превърнат в нещо повече от светец... при това напълно ненужно. Истинският Бог е светът около нас - онова, което наричаме природа и вселена. Няма белобради старци, които са направили хората просто защото им е кеф. Няма нищо - има само хора и свят, който ги обкръжава. Когато най-сетне някой ден религиите бъдат забравени, това ще е най-великото постижение на човечеството - ще покаже, че вече сме нещо повече от по-разумен вид животни. Няма висша сила - в нея вярват само страхливците, които отказват да проумеят, че те сами са си господари и не трябва да робуват на измислени божии закони или да вярват в книжки с приказки. ДА на науката. Винаги. НЕ на религиите. Винаги съм се старал да бъда толерантен колкото мога, разбирам и вярващите, и онези (като мен), които им се противопоставят. Но когато същите тези вярващи фанатици започнат да се обаждат там, където нямат място, не мога да не се намеся. "Xp" - Да Винчи, Караваджо, Микеланджело - просто хора с гениален ум. Не дарен от измислен Бог, а просто уникален по същността си и напълно естествен по произход. Всичко е еволюция. Богът - нашата планета и вселената около нея. А на тази планета - милиарди иначе разумни хора, впримчени в отровната хватка на религията, която някой ден ще угасне наистина.

от XMMM / дата: 30 май 2014

Идеята на Дарвин наистина става все по опасна.

от кво рацио бе.. / дата: 30 май 2014


Наука - глупости..вредна, скучна , объркана и напълно ненужна за хората от поне 5000 год.

от Xp. / дата: 30 май 2014

Браво, бе Рацио! Ти не отбираш ни от история, ни от философия, ни от статистика и, най-жалко- ни от наука. Май си мислиш, че човешкото ти мозъче е по- велико от това на Леонардо да Винчи, на Караваджо, на Микеланжело, на Айнщайн, на Бах, на Антонио Гуди, на Рафаел...да изреждам ли? Няма смисъл, защото и да поназнайваш, че всички те с изкуството си и науката си са достигнали до могъществото на по-голямата сила от тях, осъзнали са я и са я възпяли всеки по своя си начин, едва ли ще проумееш първопричината на тяхната вяра в Бог. Тази могъща и голяма сила, която, откакто съществува живот на земята, е осветявала човешките умове от всички епохи, та до днес, просто те е подминала .Но не е чудно, щото се просветляват умове, но трябва да ги има все пак...

от Йовка Пенчева / дата: 30 май 2014

Аз съм креационистска, но подкрепям дарвинизма. Просто Бог е създал всичко отначало, но после е задвижил еволюцията и тя е отбрала най-приспособимите организми с естественият подбор. Така че не виждам противоречие и не разбирам каква е тази агресия и злоба срещу вярващите, това да вярваш в Бог значи, че си по-добър човек, а не че си по-тъп или загубен. Повечето хора уж на разума и логиката, които познавам, рано или късно се пропиват, отчайват се и деградират като личности, докато вярващите имат стабилна опора, хубави семейства, радват се на здраве и благоденствие и имат пари и охолен живот, защото Бог им помага и ги обича.

от ева / дата: 30 май 2014

Религията е за тези, които не разбират от наука.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Бинг / дата: 25 май 2014

Науката е за ограничените умове
Вярата е за мъдрите

от духнете тук! / дата: 24 май 2014

Майко мила! Войната между религията и науката отдавна приключи, понеже науката се провали. Провали се тотално и безпощадно. За сметка на това обаче още има фенове, които викат "Хайде наште".

от РАЦИО / дата: 24 май 2014

Най-накрая ще имаме сериозна книга в битката с креционистите и вярващите и религиозно настроените. Борбата отдавна е назряла и е време за съдбовен сблъсък. Дали човешкия разум РАЦИО ще надделее или средновековната забулена в гнъс и кръв мазна мозъчна субстанция на религиозния урод? Науката е слънце и напред ни води, елате на РАЦИО където ви чакат най-значимото в света на науката! Светлината на разума ще озари РАЦИО!

от Възхитен / дата: 23 май 2014

Най-сетне! Библията на Дарвинистите! Осанна!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg