Достойно есть. Поезия: Христо Ботев

Автор: Христо Ботев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Абагар
Брой страници 112
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 151 грама
Размери 12x17
ISBN 9786191680757
Баркод 9786191680757
Категории Класически автори, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Достойно есть" - това са поетите на България, увековечили нейния образ чрез мощта на българския дух и слово. За да ни има и през XXI в., техните стихове-прозрения трябва да са част от веруюто и националното самочувствие на всяко следващо поколение. Тревогата и надеждите ни са отправени към тези, които днес са в училищата и университетите.

Христо Ботев създаде поезията си в робско за народа ни време. Но тя разкри и разкрива своята същност след неговата смърт, през последните десетилетия на XIX и през следващия ХХ век, защото бе предназначена за свободни хора. Посланията й, макар и естетически зашифровани, съдържат категоричните повици на така жадуваното от него друго бъдеще за собствения му народ. За да е сигурен в този неин прочит, той я придружи с все така дълбоко изповедния заряд на статията си "Народът вчера, днес и утре".

Ключови думи: Помним героите, Ден на народните будители, 2 юни - Ден на Ботев, Памет за героите

от Звездица / дата: 02 юни 2017

много много добра книга
вдъхновяваща и възхитителна и прочие
много много си я бива
препоръчвам я на всички които могат са си я позволят

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник \"Гайда\", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев - \"Майце си\".

От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. \"Дунавска зора\". През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия - в. \"Знаме\". През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката \"Песни и стихотворения\".

Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба \"Радецки\" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.