Русе като столица на книгопечатането 1864-1948

Автор: Иво Жейнов

Коментари: 0

Издател Дунав-прес
Брой страници 400
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 869 грама
Размери 20x25
ISBN 9789549769357
Баркод 9789549769357
Категории История на България, История, Книги

Иво Жейнов - историк, доктор по книгознание и библиография. Автор и съставител на 12 книги, над 60 брошури, студии и статии, предговори, а също на документални филми, изложби и статии в периодичния печат. Един от основните принципи в изследванията му е: "Факти, а не белетристика".

Монографията е конструирана върху респектиращ обем писмени източници. Привлечени са архивни материали от най-представителните национални сбирки. От известна гледна точка монографията на Иво Жейнов има характер на енциклопедия. В нея надлежно са изброени и описани стотици отделни топоси на българските книжовни практики, битували в културното пространство на Русе от средата на XIX до средата на XX век - печатници, вестници, издателства, издатели, библиофили, книжарници, производство на формуляри, разпространение на картицчки и рекламни материали и т.н.
Книги и писатели, печатници и издатели, библиомани и библиотеки, книжари и книжарници - това са основните "герои" на пространния и проникновено детайлизиран сюжет на книгата, в която големите теми за структурата и тематичните профили на издателската продукция уютно съжителстват с малките теми за пощенските картички, търговските марки в книжната индустрия, кварталната книжарница, личната биботека, печатането на канцеларснки материали.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg