Колосът от Маруси

Автор: Хенри Милър

Коментари: 2

Издател Колибри
Преводач Стефан Стефанов
Брой страници 256
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 247 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191504619
Баркод 9786191504619
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

В навечерието на Втората световна война Милър заминава на пътешествие в Гърция по покана на английския романист и поет Лорънс Даръл. Запленен от гръцката история и култура, от гръцкия характер и гръмовержни майстори на устното и писаното слово, той създава едно от най-емоционалните и възторжени произведения в световната литература, посветени на тази древна цивилизация и на днешните й следовници. В него присъства всичко, което олицетворява Гърция – руини, легенди, митове, герои, богове, живописни острови и море, обвеяни от магично минало. В съзнанието на автора страната поражда множество асоциации с разни епохи и личности от човешката история, разпалва въображението му, рисуващо образи и картини, съизмерими по размах с вековните предания. Ала има и нещо повечев наситеното повествование,отвъд географските и историческите измерения, и тъкмо то придава сила и красота на въздействието. „Колосът от Маруси” е духовен пътепис, плод на пътуване с широко отворени сетива към хилядолетния дух на Гърция и към душата на нейните обитатели. От неизчерпаемите недра на гръцката земя, населена с божества, Милър пие древност, виталност, чудотворство и душевен мир, жадно и с наслада, която лъха от всеки ред.

Американският белетрист Хенри Милър (1891–1980) е известен най-вече с романите си „Тропик на Рака”, „Тропик на Козирога” и „Черна пролет”, изпълнени с видения, символика, еротика, фантазия и много хумор. „Колосът от Маруси” го представя в различна светлина и по мнение на мнозина, а и на самия него, е най-ярката му творба.В колоритния портрет на гръцкия интелектуалец и бохем Георгиос Кацимбалис някои критици съзират елементи на изразителен автопортрет.

от Владислав / дата: 19 дек 2014

Не съм чел друго на автора, на анатоцията ме заинтригува и мисля да се запозная с творчеството му сега. Някой друг също ако има впечатление, нека сподели.

от Димитрия / дата: 19 дек 2014

Разкошно четиво, наистина представя Милър в друга светлина! препоръчвам с чиста съвест:-)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ако сте чели “Тропик на Рака” или “Тропик на Козирога”, или сте прелиствали “Спокойни дни в Клиши”, забравете ги, изхвърлете от съзнанието си всичко, което сте чели от Милър, защото тук ще видите един различен, емоционално натоварен пътепис. “Колосът от Маруси” е разказ с автобиографичната достоверност на една ваканция, която Милър си устройва малко преди началото на Втората световна война по покана на брата на писателя и природозащитник Джералд ДарълЛорънс Дърел, който го кани на остров Корфу. Още след прочита на първите страници, книгата навява за спомени, за едно пътешествие. И като на шега, когато всичко започва небрежно, ваканционно дори, Милър разкрива пред себе си един свят, различен от сдържаността, материализма, безчувствителността на Америка, Франция или Англия. Пред него се откроява истинското, в малките красиви жестове, в признателността, в добротата, лишена от показност. Истината, че не богатството и социалния статус те правят щастлив, а дори напротив. Щастлив си тогава, когато приемеш, че нещата са преходни, а накрая ти остава само любовта и красотата, добрината в човешките взаимоотношения, свободата да бъдеш себе си и да си щастлив от този факт, да си постигнал душевен мир. Това е книга, за която не може да говори, тя трябва да бъде почувствана, за да бъде разбрана.

Боряна Георгиева - “Хеликон-България”

Хенри Милър - неукротимият анархист, нежният лирик, саркастичният събеседник, беззащитният мечтател, мъдрецът и пророкът на XX век, съумява да ни зарази с безкрайното си опиянение от живота. Воден от непоколебимото си решение да стане писател, след като е работил какво ли не, той напуска родината си в началото на трийсетте години. Един от многото американци - писатели, художници, музиканти, обикновени милионери, свободни бохеми или авантюристи - залели по онова време Париж, но един от малцината, които успяват да създадат там произведения, превърнали се в класика; да постигнат световна слава, черпейки вдъхновение от блясъка на световния град.
Отхвърлен от критиката, Милър открива бунта, за да стане един от най-значимите модерни автори, възпяли еротичното.