Изкуството. История на идеите + CD

Автор: Добрин Добрев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Фабер
Брой страници 288
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 1728 грама
Размери 24x30
ISBN 9786190001256
Баркод 9786190001256
Категории История и теория на изкуството, Изкуство, Книги

Добрин Добрев е професор по Обща и литературна семиотика. Книгата е резултат от заниманията му с История на идеите в изкуството и наблюденията му над характера на европейското изкуство по време на няколкогодишната му преподавателска практика във Виенския университет. Представени са основните видове изкуства.

"Изкуството. История на идеите" разглежда спецификата на естетическите идеи и художествената практика на Древен Египет, Шумер, Вавилон, Античността, Православното и Католическото средновековие. Коментирани са особеностите на Романското изкуство и Готиката. Представени са концепцията за твореца и художествените постижения на Ренесанса и последвалия го Маниеризъм. Разгледани са естетическите идеи и художествените специфики на Барока, Рококото, Класицизма, Просвещението, Романтизма, Реализма и Натурализма. Специално внимание е обърнато на различните етапи от развитието на модерното изкуство чрез представянето на Импресионизма, Поантилизма, Символизма, Неокласицизма от края на ХІХ в., Сецесиона, Фовизма, Експресионизма, Кубизма, Футуризма, Кубофутуризма, Конструктивизма, Абстракционизма, Дадаизма, Сюрреализма, Абсурдизма, Оп-арта, Фотореализма, Поп-арта и Акционизма. Коментирана е и спецификата на прехода към постмодерното изкуство.

Ключови думи: За учителя с любов, Ден на българския художник

от Веселин Иванов / дата: 03 мар 2015

Кочо Селския, тази книга е написана точно за селяни като теб, които никога не са се срещали с изкуството и ще подминат тази среща "като бърз влак, пътническа гара". Авторът си е поставил за цел да информира, а не да разсъждава и анализира. Ако ли пък си надскочил плебейските представи за изкуство и търсиш "дълбоките води", то вземи и прочети "Естетика на модерното изкуство" на Димитър Аврамов. Дано тази книга събуди интереса на природно интелигентните хора, за да потърсят по - дълбоки извори за информация и съзерцание.

от Ина Аврамова / дата: 27 яну 2015

Красива, информативна, разбираема книга. Наистина можеш да научиш нови неща, да направиш справка (нещата са учудващо подредени!). Аз лично прецених, че е хубав подарък към хора, които се вълнуват от култура и история.

от Кочо Селския / дата: 20 яну 2015

Браво бе! На 280 страници опатка всички стилове в изкуството! Какъв размах, какво самочувствие!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]