Беатриче и Бенедикт

Автор: Марина Фиорато

Коментари: 3

Издател Кръгозор
Преводач Антоанета Дончева-Стаматова
Брой страници 432
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 466 грама
Размери 14x21
ISBN 9789547713352
Баркод 9789547713352
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Всички знаем как завърша тяхната история от „Много шум за нищо“. Но как е започнала?
Беатриче и Бенедикт от пиесата „Много шум за нищо” на Уилям Шекспир очароват публиката от векове и всички знаем как завършила историята им.
Но как е започнала?

Месина, Сицилия, 1588 г.
Беатриче е изпратена от баща си – княза на Вилафранка ди Верона, в безопастност – далеч от избухналата ожесточена вражда между знатни фамилии, и е доведена в двора на чичо си Леонато, за да бъде довереница на дъщеря му Херо. През същото лято испанският принц Дон Педро пристига в дома на Леонато със своята свита. Сред спътниците му е и младият благородник Бенедикт от Падуа.
Момичетата се вълнуват дали сред тази пищна процесия от злато, буйни арабски коне и мъже със загорели лица и безгрижни сърца не е техният бъдещ избраник.
Но това не е обикновено посещение – испанците имат свой замисъл, за който знае само Дон Педро. И този замисъл не включва любовта.
Бенедикт и Беатриче започват словесен дуел с хапливи забележки, но всеки открива у другия нещо повече и се влюбват силно един в друг. Скоро обаче младата двойка е разделена от интриги и политически игри. Бенедикт отплава към Англия с испанската армада, а Беатриче се връща в замъка Вилафранка и е сгодена против волята си.
Бенедикт трябва всеки ден да се бори за своето оцеляване, а Беатриче – да спечели свободата си от този уговорен брак...

Има ли по-велик драматург от Шекспир? Има ли съвременна авторка, която пише по-увлекателно за Италия и Ренесанса от Марина Фиорато?
А сега си представете как Фиорато пише предисторията на една от най-любимите комедии на Шекспир „Много шум за нищо”!

Ключови думи: От любов към Италия, Исторически романси, Думи, написани от жена

от М.Петкова / дата: 26 авг 2015

За голямо съжаление трябва да отбележа, че книгата е най-слабата на Фиорато. Чела съм всички останали и очаквах и в тази да намеря интересен, вълнуващ сюжет, подправен с изчерпателно описание на част от Ренесансова Италия, но останах разочарована. Бих препоръчала всички книги на авторката, с изключение на тази.

от Анелия / дата: 25 фев 2015

На мен ми беше елементарна- очаквах повече.

от Анджелика / дата: 24 фев 2015

Книгата е невероятна! На Марина Фиорато съм чела също "Стъкларят от Мурано" и "Венецианският договор", но от трите, тази най-много ми хареса. Историята е прекрасна, както и начинът, по който е поднесена.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Марина Фиорато е наполовина венецианка, наполовина англичанка. Родена е в Манчестър и израства в Йоркшир Дейлс. Има диплома по история от Оксфорд Юнивърсити и от университета във Венеция, където изучава пиесите на Шекспир като исторически източник. След това започва да се занимава с рисуване и история на изкуството. Работила е като илюстратор, актриса и филмов критик. Правила е дизайна на турнетата на рок групи като U2 и Rolling Stones. Живее в Северен Лондон със съпруга, сина и дъщеря си.
Марина е наречена по името на героиня от последната пиеса на Шекспир “Перикъл”. Марина е дъщерята на Перикъл.
Марина е изкушена от киното и преди да стане писател, е участвала в няколко филма. Била е проститутка на Рупърт Евърет, съпруга на Кийт Алън и шеф на Хю Лори.
Марина е работила като дизайнер на Elevation Tour на U2 и на Forty Licks tour за Rolling Stones. Едно от най-големите постижения на дизанейрския екип на Марина е електронната сцена за We Will Rock You, прочутия спектакъл на Queen, който се играе на London's West End.
Марина е омъжена за режисьора и писателя Саша Бенет. Сватбата им е била във Венеция, на прочутия остров Мурано.
Марина получава малка роля във всички филми на съпруга си Саша Бенет. Любопитно е, че обикновено героините й преживяват някаква опасна ситуация и животът им винаги е изложен на риск.
Във всеки от трите романа на Марина присъства жираф. В началото е просто съвпадение, но впоследствие животното става нещо като талисман на Марина и тя смята да го вмъква във всеки от следващите си романи.
Марина има татуировка на корема си. Това е девизът на Венеция - Lui e me fra il cielo ed il mare (той и аз между небето и морето).
Марина е изпъстрила „Стъкларят от Мурано” с имената на своите близки: Корадино е италианският вариант на Конрад, нейния син; венецианецът Алесандро е вариант на името на съпруга й, Саша. Аделино, главата на гилдията на стъкларите във Венеция, е наречен по името на баща й, Аделин. Дъщеричката й Руби присъства в историята под формата на скъпоценния камък в един годежен пръстен.