Сидхарта

Автор: Херман Хесе
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател ИК Огледало
Преводач Тереза Хофщетер; Юлия Иванова
Брой страници 112
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 151 грама
Размери 14x20
ISBN 9789548041102
Баркод 9789548041102
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

У Херман Хесе (1877-1962) може да се открие онова, което Джон Барт в повестта си "Дуниазада" нарича "трагически оптимизъм". Той е тъжносмешен автор. В творбите му едни откриват карнавалност, други - етическа параболичност. Тези качества не са взаимноизключващи се. Само че иронията на Хесе наистина най-често е оставала неразчетена, пренебрегната. И това е обяснимо при толкова много читатели, жадни за Учител, който да носи едно ненаучно познание, за наставник, който да не назидава. И до ден днешен тази нужда стои на древен ред - успехът на Паулу Куелю е най-близкото доказателство по време до нас. Келю е и пряко задължен на прозата на Хесе... Но нека, ако вече сме попаднали на Коелю, да видим все пак как стоят нещата при един автор от времената на действително острия дефицит на хармония, времената на болката. Защото днес болката е замазана от съмнението дали не е фантомна. Във времето на симулациите Хесе е един старомоден търсач на истински неща... /Йордан Ефтимов/

Ключови думи: Хитове до 10 лв., Хитове до 10 лв

от Ваня Хинкова / дата: 10 фев 2019

"Светът е съвършен във всеки един миг. И го доказва. Несъвършени са само опитите ни да стигнем до съвършенството."

Херман Хесе, "Сидхарта"

от Мария / дата: 16 дек 2014

Това издание е пиратско.
След като договорът на "Захарий Стоянов" изтече, правата бяха откупени от "Фама", в чието издание преводът е на Любомир Илиев, вероятно най-добрият преводач от немски понастоящем.

от Владислав / дата: 16 дек 2014

Аналогията между Хесе и Куелю ме втрещява. Не съм чел Хесе, чак ми стана интересно да видя за какво става въпрос.

от Lee / дата: 16 дек 2014

Извинявайте, но на пазара има поне още две издания на "Сидхарта" (на "Фама" и, мисля, на "Захарий Стоянов"), при това в несравнимо по-адекватен превод!

от Ели / дата: 15 дек 2014

Най-приятната и -лично за мен - смислена книга на Хесе. Трагизмът тук не е водещ, по-скоро лъха спокойствие и някаква особена ведрост. Много приятно написана.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Херман Хесе е роден на 2 юли 1877 г. в град Калв, Швабия, в семейство на християнски мисионери, работили дълго време в Индия. От 1873 г. те живеят в Калв, където работят в издателска къща под ръководството на Херман Гундерт, дядо на Херман Хесе по майчина линия. През 1881 г. семейството на Хесе се премества в Базел, Швейцария, където прекарва пет години, преди да се завърне в Калв.

След като завършва Латинското училище в Гьотинген, през 1891 г. Хесе постъпва в Евангелистката теологична семинария в Маулброн.

На следващата година бяга оттам и е открит в полето ден по-късно. След като през май 1892 г. прави опит за самоубийство, Хесе преминава през няколко лечебни заведения и образователни институции и влиза в тежък конфликт с родителите си. През 1893 г. успява да положи изпит, с който завършва образованието си.

Хесе започва да чиракува в книжарница в Еслинген на Некар, но след три дни напуска. След това, в началото на лятото на 1894 г., започва продължило 14 месеца чиракуване във фабрика за часовници в Калв. През октомври 1895 г. отново се мести и става чирак в книжарница, този път в Тюбинген.