Иван Костов Т.1 (1949-1991 г.). Задкулисието на прехода

Автор: Антон Тодоров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Изток-Запад
Брой страници 432
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 478 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191525607
Баркод 9786191525607
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Тази книга не е официална биография на Иван Костов. Целта, която си поставих при написването на този и следващите томове, които предстои да излязат догодина, бе да се опитам да направя достояние максимален брой факти, събития и решения от неговия живот и дейност като преподавател по идеологическа дисциплина и номенклатура на БКП преди 10 ноември 1989 г. и като политик и участник в управлението след това. Всички документи, приложени като факсимилета в книгата, открих при няколкогодишните си изследвания в различни архиви. Публикувам фактите и документите, свързани с различни периоди от живота и кариерата на Иван Костов такива, каквито ги открих, видях, прочетох и анализирах. Нека изрично подчертая: над 90% от тези архивни документи са напълно неизвестни за изследователите и широката общественост. Те никога досега не са въвеждани в научен и публичен оборот и се публикуват за пръв път. Това прави от тях солиден, автентичен и много съдържателен източник за реконструкция на неговата работа като преподавател, номенклатура и политик. /Антон Тодоров/

Ключови думи: Да събудим коледния дух, Промо -10%

от колев / дата: 30 май 2015

г-н,Костов,трябва да бъде съден и вкаран в затвора,с останалите от 1989-2015г.до13 коляно.И конфискация на движимо и недвижимо имущество

от ПЕТРОВ / дата: 08 апр 2015

Не мога да разбера от коментариите тук, "Уважаеми Господа и Дами" още ли вярвате на таласъми!!!!. Ами тези юнаци една Партия ги е раждала и кърмила. Защо просто си губите времето с тях!!!!.
Коментарът е редактиран от администратор.

от дора / дата: 08 апр 2015

Книгата е едно от най-задълбочените биографични изследвания, които съм чела. Факт, койти само драстично необективни хора могат да си позволят да отричат.

от Диван Лостов / дата: 08 апр 2015

Когато през 90-те се изнесе документа в който се разбра, че Костов е одобрен за член на БКП, Антон Тодоров е бил негов привърженик, а и години след това. Чак сега се е усетил когато Костов вече клони към 70 и е извън прожекторите. Еми явно така му е било наредено на г-н Тодоров. И не ми минавайте с елементарните обвинения за завист и тн. Просто казвам, че книгата е закъсняла доста.

от до Диван Лостов / дата: 03 апр 2015

Драги анонимните, дали ще намериш силици, за да докажеш кое от написаното в тази книга е "известно от 20 години? Базови конкретни неща, а не бъди като 90% от българите-да плащаш на английски, каквото ти падне.

от Диван Лостов / дата: 02 апр 2015

След дъжд качулка. Тези неща за Костов се знаеха още преди 20 години. Антон Тодоров сравнително доскоро е бил свързан със СДС. Издават ги сега когато няма никакво значение за Костов. Всичко е контролирано.

от к. грозев / дата: 26 яну 2015

Другарко Благодатка, преди няколко дни постнахте цели 4 /четири/ "коментара", един след друг в този уважаван форум. Коментарите ви бяха спам - от най-долнопробния. Администраторът на този форум изтри всичко, вкл. и спамозните Ви коментари. Сега отново се пънете да спамите глупости и се надявам, че реакцията отново ще е същата. Ако си бяхте дала труда поне да прегледате документите и факсимилетата, публикувани от автора в тази книга, щяхте да разберете колко нелепо звучите. В книгата има стотици документи - част от тях като факсимилета, част - като преписи, а всичките няколкостотин позовавания съдържат името на архива, фонда, описа, архивната единица и точната страница. Отивате с тези описания в съответния архив и виждате документа. Макар че това не е нужно, защото авторът е публикувал стотина от най-важните документи за Костов, вкл. документи от архива на училището в Кременчуг, документи, свързани с Костов от ВКР, цялото неизвестно досега дело за оперативна разработка на Иван Костов от Държавна сигурност с псевдоним «Самозванец» /уникален по значимостта си документ от архива на Комисията по досиетата, открит при изследването на този архив от А. Тодоров/, документи от руски архиви от второто обучение на Костов в СССР, през 1981-82 г. в Москва, доклади на Иван Костов до Тодор Живков, Мако Даков и Гриша Филипов от 80-те години, когато Иван Костов е бил привлечен като изследовател в режимна лаборатория, начело с проф. Иван Илиев, която е изготвяла доклади до върха на тоталитарната държава. Авторът е публикувал ОРИГИНАЛНИТЕ ФАКСИМИЛЕТА на тези доклади!!! И още безброй безценни документи. Ако бяхте поне разлистили книгата в някоя книжарница, нямаше сега да се излагате като КИФЛАджийка. Толкова нелепо изглеждате - като всички костовашки зомбита, които са срам за човешкото племе.

от Благодатка Душанова / дата: 26 яну 2015

"...над 90% от тези архивни документи са напълно неизвестни за изследователите и широката общественост.Те никога до сега не са въвеждани в научен и публичен оборот и се публикуват за пръв път..."Но моето мнение е ,че това не прави от тях "солиден,автентичен и съдържателен източник..."Защо...защото сте ги виждали само вие.За да докажете тяхната автентичност трябва да бъдат изследвани,сериозно и лабораторно,трябва да ги видят и други очи ...В "КГБ" могат да създадат фалшификати за цял един живот,стига да искат да дискредитират дадена личност.А Иван Костов е личност и спаси България от катастрофа по време на неговото управление 1997-2001 год.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]