Зверове в звънарната ми

Автор: Джералд Даръл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Колибри
Преводач Венцеслав К.Венков
Брой страници 232
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 239 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191504855
Баркод 9786191504855
Категории Хумористична проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

На двайсетгодишна възраст Джералд Даръл постъпва на работа като гледач в зоопарка „Уипснейд”:
Разправят, че е голяма рядкост от дете, израсло с мечтата да кара влак, да излезе машинист. И ако това е вярно, излиза, че съм имал изключително голям късмет, тъй като още на двегодишна възраст взех твърдото и недвусмислено решение цял живот да се занимавам единствено с изучаването на животни. И нищо друго не можеше да ме заинтересува.

Сравнявайки собствените си наблюдения не с кого да е, а с древноримския автор на „Естествена история” Плиний Стари, за една година Даръл стига до заключения, които ще оформят целия му по-нататъшен живот:

Друго нещо, което ми стана съвсем ясно при престоя ми в „Уипснейд”, беше пълната несъстоятелност на теорията, че животните обичат и съответно се гледат по-добре в голяма клетка или кошара, отколкото в малка. „Зоологическите градини са хубаво нещо, стига да са като „Уипснейд”, чувах често да казват добронамерените, но невежи любители на животни, с които се срещах. За съжаление, подобно отношение към зоологическите градини и досега битува масово сред добронамерените, но по принцип невежи люде, в чиито приказки Майката природа е великодушна стара дама, а не онова, което е в действителност – зло, непрощаващо и ненаситно в своята алчност чудовище.

Трудно се спори с такива хора, които живеят в някаква своя еуфория и са убедени, че животното в зоологическата градина страда не по-малко от затворника в „Дартмор”, докато в естествената си среда животното обитава едва ли не райската градина, където леопардът лежи заедно с агнето, без то от първоначално другарче да се превърне в негова вечеря. Безсмислено е да им описваш какви непрестанни усилия са нужни, за да си набавя животното в дивата природа необходимата му ежедневно храна, какви нерви му коства да се крие постоянно от враговете си, каква битка води срещу болестите и паразитите, и че при някои видове смъртността сред ненавършилите шест месеца малки превишава петдесет процента. Е, да – съгласява се с твоите аргументи обърканият любител на животните – но за сметка на това пък са свободни. След което се налага да му обясниш, че всяко животно си има строго определена територия, в която властват три фактора: храна, вода и секс. Осигуриш ли му успешно и трите, пък било то и върху ограничена площ, животното с готовност ще остане там. Но хората са вманиачени на темата „свобода”, особено когато става дума за животните.

от Георги / дата: 06 юни 2015

Един от любимите ми автори. Перфектен е за лятото със свежия си хумор. Още си спомням разказите му за остров Корфу, нямам търпение да видя какво е сътворил тук. Ще се чете.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

    „Зверове в звънарната ми“ (изд. Колибри) е една от интересните книги на известния естественик и природозащитник Джералд Даръл. Казано така, може да излезе, че има и безинтересни негови книги, което не отговаря на истината. Всички заглавия на британеца са любими на читателите, които обичат природата и света на животните. На българския книжен пазар присъстват Филе от камбала“, Срещи с животни, Птици, зверове и роднини и още десетина творби на Даръл. Джералд е брат на писателя Лорънс Даръл, който е известен на нашите читатели с шедьовъра си Александрийски квартет. Книгите на Джералд обаче до една са тема животни и природа. За себе си той твърди, че като малък първата дума, която е казал, не била „мама“, а „zoo“, зоопарк. От най-ранната си възраст природолюбителят е открил своето призвание да бъде сред животните, да ги изследва, да се сприятелява с тях, да открива техния свят и да ни съобщава за всички чудеса, с които те го вдъхновяват. В своите книги Джералд Даръл успява да ни предаде своето настроение, своя хъс, своята любов към животните, но не само ни убеждава в тяхното величие и красота, а ни кара да пожелаем и ние да се присъединим към неговите приключения. „Зверове в звънарната ми“ е поредата хроника на Даръл за изяществото и удивителността на природата. Три са движещите мотиви за животните не само според Даръл, но и според Чарлс Дарвин, чиято революционна идея за еволюцията взривява общественото мнение в средата на 19 век – храна, вода и секс. Това им трябва, за да оцелеят и да продължат рода си, нищо повече. И в стремежа си да постигнат тези неща те са готови на подвизи, които британският естествоизпитател разказва в своите книги. Още от детството си той пътува със семейството си, събира и систематизира впечатленията си, които по-късно ще претвори в творби. Които ще ни доставят радост на нас, читателите. По-късно се включва в експедиции за проучване на дивите животни на всички континенти. За „Зверове в звънарната ми“ е характерно онова настроение, което може би ви е познато от някои по-стари научнопопулярни филми, в които за животните се говори с интригуващо вълнение, чувство за хумор и много обич.

от Хеликон

Джералд Даръл (1925-1995) е роден в Индия. През целия си живот пътува до екзотични страни. След всяка експедиция публикува книга, в която с много любов разказва преживяванията си. Автор е на 37 заглавия, преведени на десетки езици. През 1959 г. Даръл основава свой зоопарк на английския остров Джърси, а през 1964 г. го преобразува в Тръст за опазване на дивите животни с филиали в САЩ и Канада.