Отвъд Рая

Автор: Владимир Стоичков
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Вакон
Брой страници 272
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 197 грама
Размери 13x20
ISBN 9789549535761
Баркод 9789549535761
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Отвъд рая има само ад

Един плаж, една жена, едно убийство...

След шестмесечна раздяла Георги опитва да възроди любовта си с Елена. Двамата се отправят към Рая – луксозен комплекс край бреговете на Еквадор. Ала там на територията на плажа Палестина действат други правила, често необясними за чужденеца.

Георги пише историята на въображаемата Елена, докато реалната бавно му се изплъзва. Две двойки и една размяна в нощ, която посява само въпроси и съмнения. Загадките от настоящето се преплитат с тези от миналото, за да удавят Георги в объркания му емоционален водовъртеж. Ще успее ли да изплува невредим от спомените, чувството за вина и тайните? Ще събере ли всички парченца от пъзела, пръснати като песъчинки по плажа? И дали някоя частица не липсва, за да може цялата картина да се подреди?

Призракът на чичовите думи ще преследват Георги в безспирния диалог на паметта и мисълта: Понякога само лъжата ни спасява, Георги.

от Христо Бонев / дата: 20 юли 2015

Браво! Страхотна книга, много ме изненада. Браво!

от Джордж / дата: 08 юли 2015

Невероятна книга, изчетох я на един дъх. Наистина прекрасно четиво, не очаквах такова четиво от български автор, поздравления и цената е доста атрактивна!! :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Винаги когато визуализираме в съзнанието си кътчета от Латинска Америка, си представяме живота там като латентна от останалия видим свят безграничност - хоризонти, осеяни с вечно нагорещен пясък, лашкаща се морска шир и слънцето, което от незапомнени времена доминира в небесата със своята неизчерпателна сила. Художествените образи в новия роман на Владимир Стоичков не странят от гореописаната представа. Напротив, дори са изградени допълнително пластове от тази изцяло тропическа картина.

В този роман откриваме изключително рядко срещано явление при изграждане на сюжетното настояще, защото едновременно лекотата и ефирността, с която са пропити страниците на 'Отвъд Рая', ни изтеглят с цялата си сила да се присъединим в курортно селище за отдих и почивка в Еквадор. Нещо повече, веднъж зачели се в първите редове, ние съпътстваме Георги и Елена – главните герои в книгата и ги следваме неотлъчно през тази смела вихрушка от спомените на Георги за чичо му, недовършения роман за фиктивната Елена и кратката почивка от реалността, прекарана в истински изпитания на чувствата.
Изпитания, провокирани от изострена сетивност, първобитност, страстен секс, неудържимо влечение към нощните забави и неутолимата жажда за желаното кътче свобода. Напълно съзнателната свобода на тялото, душата, сърцето и волята:

Винаги трябва да пазиш онова парченце свобода, което ще ти позволи да избягаш, Георги.

Владимир Стоичков сякаш поставя и намества всяка една дума на точното си място, така че няма излишни многословни разсъждения, които отклоняват читателското внимание. Но в книгата се откриват и много умели сентенции, свързани с общочовешкия порив за живот.

Докато абсолютното време царува в това отдалечено райско кътче, сюжетното повествование преминава трескаво от еднотипните вечерни забавления до тежкото убийство на местен сводник, като измежду тези две линии, пленени от оригиналния съспенс и мрачните пейзажи, жадно прелистваме страниците, докато най-после се наситим на края.

Тази книга не се чете на един дъх. Четенето й не се осъществява на няколко пъти, а тя се съпреживява изцяло, като се попие всяка една дума от първата до последната страница, за да остане трайния ефект на прочетеното дълго време.

Стилът на Стоичков е съвършено елегантен, прозорлив и спомагащ за цялостното асимилиране на тази необикновена история, на която благодарение на издателство 'Вакон' ние можем да се насладим вече и в родината на младия автор-ентусиаст.
Когато влезете в книжарниците и видите тази книга, не я подминавайте; освен атрактивната цена ще ви привлече и омагьосващата корица, а зачитайки се в анотацията е почти сигурно, че вече постепенно се пренасяте в мистичните паралели на Еквадор. Един роман за съзнателното преосмисляне на живота, пределите на любовта, безспирните, магнетични пейзажи и желанието за живот и неприкосновената свобода. Роман, разкриващ абсолютното майсторско изящество на създателя на 'Другата България' в Латинска Америка...

Венцислав Костадинов, Хеликон - Габрово