Ислямският екстремизъм. Анатомии

Автор: Румян Русев

Коментари: 7

Издател Българска-книжница
Брой страници 240
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 264 грама
Размери 13x20
ISBN 9789543803637
Баркод 9789543803637
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Екстремисткото ислямско разбиране за света чрез своята тоталност е абсолютно различно и конфликтно с всяко друго разбиране в това число и ислямското. Казано с друг език то е относимо към всичко друго в обратно отношение, не като търпимост, а като изключване, не като някаква допустимост, а като абсолютно отрицание, не като противоречие, а като свръх конфликтност, не като възможност за развитие, а като край. В този смисъл ислямският екстремизъм с най-ярките си характеристики и същности черти и параметри си извоюва изключително място в обществото чрез поставянето си извън всичко. Така и по тази логика


ислямската екстремистка тоталност сама възпроизведе своите отрицания,

не само катализира противостоене, но и в голяма степен конституира обратно отношение към себе си и създаде отворена система за обединение на всички срещу себе си.

Дали това е реализирано или не е друг въпрос, но по – важно е, че тази безкомпромисна екстремистка тоталност катализира създаването на условия за обединения, които бяха до скоро невъзможни. И не стои въпросът само за обединение на усилия на структури, а главно на личности. Хората разбират, че за да бъдат себе си трябва да са способни да бъдат в определено отношение над и извън всяка индивидуализация в смисъла на способност от поддържане на система за съотнасяне, а това неминуемо ги позиционира. Безспорно този процес на позициониране протича и в посока на ислямския екстремизъм.

от Божил / дата: 24 апр 2017

Произведенеито е задължително за всеки, занимаващ или интересуващ се от глобална геополитика. Екстремизмът и неговото проявление тероризма, са разгледани из основи, като е направен много стойностен анализ на феномените. Въпреки високия стил на изказ, авторът е оставил произведението си достъпно за широката аудитория, като не го е утежнил твърде много. Убеден съм, че след време ще бъде цитиран при сериозните научни работи по въпроса.

от Азам / дата: 05 фев 2016

Получил книгу от знакомого.
Мы мусулманый долго ждали такую книгу. Там написана правда. Мы были и эсть войный но не являемся екстремистами. Терористый другие - те кто всегда воевали против нас.
Когдата знал автора этой книги. Тогда он помог мне и нам, как никто другой. "Ел колонел" Спасибо.

от mkacar / дата: 29 яну 2016

Поздравления за автора и Хеликон!
За първи път с категориалният апарат на няколко науки е дефиниран ЕКСТРЕМИЗМА като идеологическа и психологическа основа на тероризма, който е негова производна.
В конфликтологията - като СВРЪХКОНФЛИКТ;
В клиничната психология - като ЗАВИСИМОСТ;
във военната наука - като особен вид въоръжена борба
и са изведени основните закономерности (закони).
Това е ПРИНОС!

от Христо Смоленов / дата: 28 яну 2016

Румян Русев е автор, когото познавам отдавна. Това, че сме приятели е факт, с който се гордея. Но не заради приятелството чета и мисля за новата му книга с респект. Трудът му е не просто актуален - той идва в обстановка на световно напрежение и глобално лицемерие по темата...
Европа напоследък, в контекста на случващото се в Близкия изток се държи както в навечерието на Втората световна война. Подобно на тогавашния британски премиер Чембърлейн и днес се опитват да "омиротворяват" с отстъпки един нов агресор. Тогава за целта бяха пожертвани Австрия и Чехословакия - кои ли страни днес са избрани в качеството на нови жертви?... За да не станем и ние днес "курбан", да не допуснем глобализаторски екстремизъм и даже фашизъм - е необходимо ново разбиране за геополитическите процеси. Нужна е мисловна безкомпромисност и съпротива срещу психо-икономическите средства за масово унищожение. България отдавна е подложена на въздействието на такива средства - чудо е, че все още пазим патриотичните си рефлекси и ориентири. Заслуга за това имат и произведения като книгата на Румян Русев - с тяхна помощ съхраняваме способности за критично мислене. Ако успеем да разшифроваме системното послание на тази книга, ще усетим и парадоксален оптимизъм. Големият заговор срещу цивилизацията (такава, каквато европейските народи от Балканския полуостров до Скандинавския са създали през вековете) се пропуква. Острата безидейност и бутафорната институционалност на днешна Европа се превръщат в заплаха за населението на континента. То вече се нуждае от истината по въпросите, за които доскоро го баламосваха световните медии. Сред тези въпроси е и предизвикателството на ислямския екстремизъм, който е отрицание дори на самия ислям, както правилно изтъква Румян Русев. Ако вникнем в аргументите на автора, ще се убедим колко фин аналитик е писал тази книга. Тя е безспорен успех за автора и наред с това си остава постижение за всеки читател. Не е достатъчно да я прочетеш по диагонал - тази книга те кара да преосмисляш прочетеното, да го сверяваш с това, което се случва по света. Тази книга прилича на своя създател и се сприятелява с теб честно и умно като него.

от Някой / дата: 06 яну 2016

Сега или след време книгата и изследването ще бъдат оценени по достойнство. Тя е ценна за всеки, който работи по темата, сблъсквал се е с тях и иска да намери противодействие. За първи път някой не само декларира, че екстремизма и тероризма са извън религиите и идеологиите а и казва защо и какви са тези хора. Случваше се да бъдем между такива хора и знаем, че написаното е вярно.

от Анелия / дата: 04 яну 2016

Това е стойностно и впечатляващо изследване подобно на което до този момент не е имало. Не е случайно, че имена като професор Пламен Георгиев, доцент Ганева и др. са причастни към изследването. Свидетел съм на чуждестранният интерес към работата на автора и на предложение към него от Университета в гр. Монс , Белгия за работа там и съжалявам, че не я прие. Не мога да коментирам чисто професионалната част по отношение на тероризма и екстремизма но твърдя, че от гледна точка на психологията никой до сега не е направил по-дълбок анализ на екстремистката личност. Поздравявам Хеликон за изданието.

от Орлин / дата: 03 яну 2016

Книгата няма аналог. Видяхме как след излизането й се променя не само разбирането но и начина на говорене по темата. Поздравления

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]