Месалина. Фаталната жена на древността

Автор: Алфред Широкауер
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Емас
Преводач Величка Стефанова
Брой страници 398
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 353 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543572984
Баркод 9789543572984
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Месалина. Императрицата на Великия Рим! Вече две хиляди години това име олицетворява чудовищна похот, разврат извън човешкото въображение и невероятно сластолоюбие. Кой не е чел или чувал за безумните й оргии и безброй любовници, за пировете и екзекуциите, за интригите и клеветите, за жестокостта и коварството на тази жена. Кой не се е чудил какви ли чудовищни неща е сторила, за да се прослави като най-безсрамната жена на древния Рим, града, в който е царяла абсолютна свобода на нравите... Кой не си е задавал въпроса какво ли е тласнало една издънка на стар патрициански род да тръгне по пътя на порока, какво ли е накарало една императрица да се предлага в публичен дом? И дали, познала най-сетне любовта в обятията на младия Гай Силий, приказнокрасивата императрица нямаше да се превърне в добра майка и съпруга, ако не беше я застигнал мечът на отмъщението само на 23 години.

На тези въпроси търси отговор и немският писател Алфред Широкауер, опитвайки се да проникне в тайните на душата на най-скандалноизвестната жена в историята на света.

Ключови думи: Изкушението Италия, Нейното име е Жена, Дестинация Италия, Магията да си жена, Кралици и принцеси, Любими исторически романи

от Коко Динев / дата: 03 мар 2016

Аман от булевардни романчета! Кога ще излезе най-после едно качествено акад. изследване?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Алфред Широкауер е немски юрист, писател и сценарист, роден през 1880 година и живял до 1934, когато умира във Виена. Автор е на множество исторически романи, сред които най-известните са тези за Лорд Байрон, Наполеон, Лукреция Борджия, император Клавдий и, разбира се, за императрицата на Великия Рим Месалина. „Месалина“ излиза от издателство Емас в превод на Величка Стефанова. Повече от две хиляди години името на императрицата е символ на най-низките човешки страсти. За безграничната й похот, за развратеността, която нормалният човешки ум не може да осъзнае, за нейната жестокост и коварство е писано много. Мнозина изследователи смятат, че падането на Рим е предшествано от упадъка на нравите и тая поквареност всъщност е довела до отслабването на империята. Логично е ядрото на цивилизацията да се развали първо отвътре, да отслабне душевно и тогава да бъде нападнато и външно от новите завоеватели, ситуация, която до голяма степен напомня днешния ни свят. Месалина се е прославила като най-безсрамната жена в цялата античност, организирала е пирове и оргии, в които са се вършели жестокости и извращения, които дори да се преразкажат е трудно. По своето морално падение тя е надминала даже такива шампиони на покварата като Нерон и Калигула. Но кое е онова нещо, което кара човешката психика да се разболее толкова много, на какво се дължи тази липса на граници в демоничната бездна, в която пропада Месалина, има ли някакви мотивирани причини са въпросите, на които Алфред Широкауер търси отговор. Светът на Древен Рим е интересен за днешните читатели с това, че като технически възход е постигнато много, но като за сметка на това оскотяването на нравите довежда до хаос и гибел. Изкуствата и литературата през тази епоха са в разцвет, но той не продължава дълго. Красивата Месалина е потомка на патриции, аристократка, която стига до там да се предлага в публичните домове. Единственото, което можело да я спаси, е любовта и тя я среща. Но не може да й се радва дълго, защото я застига отмъщението на някой, когото тя е засегнала с жестокия си характер. Алфред Широкауер се опитва да надникне в психиката на тази скандална личност. Препоръчваме книгата на всички любители на исторически романи.

от Хеликон