Официален правописен речник на българския език. Глаголи

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Просвета
Брой страници 992
Година на издаване 2016
Корици твърди
Език български
Тегло 2010 грама
Размери 20x26
ISBN 9789540131542
Баркод 9789540131542
Категории Речници на българския език, Езикознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Втората част на „Официалния правописен речник на българския език” е посветена изцяло на глагола, наречен от акад. Александър Теодоров-Балан „слонът на българската граматика”. Това обособяване се налага, за да може в словника на речника да бъде включен голям обем от активния речников състав на книжовния български език, използван през последните десетилетия. Същевременно отделянето на глаголната лексика в самостоятелен том дава възможност да се представят в пълнота правописните особености на българския глагол.
Словникът е подготвен специално за това издание, като обхваща значително повече глаголи и глаголни форми в сравнение с досегашните официални правописни речници, издания на Института за български език. Подборът на думите е направен въз основа на установени принципи и критерии за оценка на нормативността и е резултат от системно наблюдение на езика на печатните и електронните медии, художествената литература и популярни интернет сайтове, както и от проучване на различни по вид речници.
Повече от 20 000 речникови единици дават богата информация за различните форми на глаголите и за техните правописни особености, актуализирана, където това е необходимо, в съответствие със съвременното състояние на книжовния език.
„Официалният правописен речник на българския език. Глаголи” е изработен от екип езиковеди, специалисти по книжовен език от Секцията за съвременен български език към Института за български език, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа чрез системно кодифициране.
В качеството си на официален справочник речникът е основно помагало за онези, които си поставят за цел да овладеят правописа на българския език, или искат да подобрят своята грамотност; за специалисти, които се нуждаят от справки; за всички, които са ангажирани със създаването на писмени текстове, предназначени за общуване в публичната сфера, както и за преподаватели.

от Тодор Грозлеков / дата: 18 окт 2021

Много хубаф речнк, Откакто го ползвам неме е срам да говориа наживо и мога да предам знанята ми на децатами. Влизами в употр*** всеки ден

от Иван / дата: 25 май 2017

Според мен в "...речникът е основно помагало за онези, които си поставят за цел да овладеят правописа на българския език, или искат да подобрят своята грамотност; за специалисти,..." има излишна запетая пред "или", защото "които си поставят за цел да овладеят правописа на българския език или искат да подобрят своята грамотност" пояснява "онези".

от Учител / дата: 18 юни 2016

Браво, как го сметнахте по 10 ст. на страница... За учителска заплата е непосилно купуването на този речник. За училищна библиотека също.

от Светла / дата: 12 юни 2016

Това вече си е чисто печалбарство, 100 лв. е безумна цена... И качеството ако е като на предишния речник, как оправдавате тази цена? И какви ли хонорари сте си надписали за членовете на екипа съставители... а че дори не сте хора, които ежедневно се сблъскват с живия език в книги и др., да не говорим...

от Maрия / дата: 12 юни 2016

Прекрасно! Но с тази цена...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]