Символиката на приказките

Автор: Колектив

Коментари: 0

Издател Леге-Артис
Брой страници 132
Година на издаване 2002
Корици меки
Език български
Тегло 92 грама
Размери 0x0
ISBN 9549933261
Баркод 9549933261
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

Приказката като всички древни предания препращат към мита, съхранен в колективното несъзнавано на човечеството. Но митът не само като притча, като устно предание, а преди всичко като същностно философско понятие, като архесимвол, такъв, какъвто той съществува в несъзнаваното на всеки човек и следователно — като част от колективното съзнание. И понеже това прасъзнание е безсмъртно, те също остават непреходни, колкото скептично или нихилистично да е настроен нашият съвременник. Тези митични образи се появяват в сънищата, при видения или в състояние на транс. Голяма е заслугата на Фройд и не по-малка на Юнг, че всеки по свои начин им отдава подобаващо внимание. Същите митични съдържания се проявяват не по-малко ярко в рисунката и живописта. Ето защо те намират широко приложение в съвременната психотерапия. Както в много митове, така и в приказките, е заложена дълбока символика. Да се разтълкува тази символика е вълнуващо преживяване. Неочаквано добре познатите ни и не толкова познати приказки добиват съвършено друг смисъл. Научаваме за устройството на човека от психологическа гледна точка, за неговото развитие и за „посвещенията", до които го води животът. Многопластовият подтекст и скритата мъдрост на включените в сборника приказки ще очароват всеки читател.
В изследването са включени известните приказки „Малечко-Палечко", „Червената Шапчица", „Пепеляшка", „Снежанка", „Златната птица", „Момичето без ръце", „Жабокът-цар или Железният Хаинрих", „Верният Йоханес", „Дванайсетте братя", „Братче и сестриче", „Трите пера" и „Двамата братя".

Ключови думи: Голямото четене

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата е част от поредицата, която издава ИК „Леге Артис“ - К.Г. Юнг & Последователи. В нея са разгледани известни приказки от братя Грим с оглед на символиката в тях, като разбира се, се изхожда от юнгианската теория за архетипите и колективното несъзнавано. Става дума за символите не само по време на сън, но и тези „използвани“ в изкуството. Тук „използвани“ е в кавички, защото, както знаем символиката освен търсена, може да бъде и съвсем непреднамерена – плод на несъзнаваното – именно на това е наблегнато в книгата.
„Символиката на приказките“ представлява едно много интересно и полезно в практиката изследване, което би се харесало на тези които се занимават с психотерапия или се интересуват от нея, но също така и за всички, които имат интереси в психологията въобще.
За тези, които имат професионален интерес в областта бих препоръчала и още една книга от същата поредица, която също е пряко свързана с „приказната“ тематика - „Архетипови мотиви във вълшебните приказки“

Даниела Д. Ангелова – Хеликон Варна /Мария Луиза/