Черният бъз и бъзакът лекуват всичко

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Распер
Брой страници 88
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 125 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543451081
Баркод 9789543451081
Категории Домашен лекар, Медицина за всеки, Книги

През последните 60 години са проведени стотици клинични и лабораторни проучвания на целебните свойства на черния бъз. Доказано е, че антоцианините (пигментни растителни гликозиди), на които се дължи черно-лилавият му цвят, имат мощна антиоксидантна активност, 3-5 пъти по-висока от тази на витамин Е. През 2001 г. проучване в САЩ доказа, че екстрактът от черен бъз е "натурално лечебно средство с антивирусни свойства, особено срещу различни видове грип".
Но много хора объркват черния бъз и бъзака. Черният бъз е храстовидно или дървовидно растене, а бъзакът (дивият бъз) е тревисто растения. Бъзът и Бъзакът се различават и по листата, а цветовете на бъзака имат по-неприятна миризма и са по-едри, отколкото цветовете на черния бъз. Плодовете на черния бъз и бъзака много си приличат и могат лесно да бъдат обърканаи.

от Антония Маринова / дата: 27 юли 2017

Ние, българите, не правим разлика между бъз и бъзак. В това се убедих от разговори с мои приятели, познати и роднини. На тях постоянно повтарям, че бъзът е дърво, а бъзакът - храстовидно растение. И бъзът, и бъзакът са с мощни лечебни качества. Но бъзакът има по-силно изразени противоракови свойства. В аптеките има екстракт от бъз; за бъзака не съм сигурна. Сиропите от плодовете на бъза и бъзака са изключително полезни, особено през пролетта. Плодовете на бъзака се берат след 1 септември. Повтарям го, въпреки че в постовете по-горе го има. Не бива да го берете преди тази дата, защото са отровни. Не мога да си обясня как и защо отровата в тях се отдръпва.

от Лили Метдиева / дата: 07 юли 2017

В моето семейство, още преди десети ноември, бъзакът беше много уважаван. Моята майка знаеше рецептата за сиропа от него и беше спасила от анемия много свои колежки в работата. Дори вкъщи още пазим подаръците, които беше получила за човешката си постъпка. През 90-те години започнаха да излизат книги с народни рецепти и съм купила почти всичко, което се появи на пазара на книги оттогава до днес. Знанията ми за бъзака се разшириха и сега съм наясно, че е една от антираковите билки. Всяка пролет аз, мъжът ми и децата ми си правим терапия с бъзаковия сироп, който приготвям след 1 септември, защото тогава отровните вещества по някакъв чудодеен начин изчезват. Сиропът е приятен и вкусен. Неслучайно в билкарската литература бъзакът е наречен "българският женшен".

от Кольо Димитров / дата: 22 юни 2017

В книгите на Димков рецептата, с която открай време нашите баби лекуали болести, е с бъз. в книгата на распер се говори за бъзак. ще направя от двата плода. в книгата има статии за черницата, аронията, къпината, черната и червената боровинка, има и рецепти. много се радвам, че издателите все повече се обръщат към билколечението.

от Симо Стоянов / дата: 15 апр 2017

Преди време бях прочел в една книга на Петър Димков как една невестулка, ухапана от змия, отишла в растящия наблизо бъзак и се отрила, за да се спаси от отровата. оттогава се интересувам от бъзака, който български народни лечители неслучайно наричат "българския женшен". Затова появяването на тази книга на книжния пазар ме изненада приятно, защото в нея е събрано голямо количество информация за двете чудодейни растения, които боговете са дали на нас, българите. Нека да се възползваме от лечебните им свойства, особено що се отнася до противораковите.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Златан Карамаринов / дата: 24 мар 2017

МНого полезна книга. Рецептата на Димков с бъза или бъзака я знаех отдавна и че в България бъзака се нарича българския женшен. В книгата има много рецепти, с които можем да си помогнем при много тежки заболявания. Всяка година през пролетта си подобрявам самочувствието със сиропа от бъзак и не усещам симптомите на пролетната умора; освен това почти изчезна леката ми анемия. Ние, българите, трябва да сме доволни, че природата ни е дарила с такива уникални билки.

от Стамен Кобуров / дата: 14 дек 2016

Хубава книга! Наистина черният бъз и бъзакът могат да се нарекат българският жен-шен, който лекува всичко. В нея ще намерите много рецепти с тях, които могат да помогнат при много болести, включително диабет и рак. Щедра е била българската природа към нашия народ.

от Симона Пантаклиева / дата: 07 дек 2016

Тази книга ме накара да направя разликата между двете растения - бъзака и черния бъз. Четох книгите на П. Димков, но той там разказва историята с невестулката за бъз, а не за бъзак. Според мен става дума точно за бъзака, като противоотрова. Книгата е пълна с много ценни рецепти, които могат да помогнат при много сериозни заболявания, включително и най-смъртоносните.

от Калина Демирева / дата: 02 дек 2016

От много години, всяка есен, си правя сироп от бъзак, но той може да се приготви и от плодчетата на черния бъз. Хубаво е да се знае каква е разликата между черния бъз и бъзака. Черният бъз е дърво и се нарича още свирчовина, но това име е по-известно в Северна България. Бъзакът е храстовидно растение и според данни от билкари неговите плодчета стават годни за употр*** след 1 септември. Иначе са отровни. Всяка пролет бъзаковият сироп ме зарежда с енергия и самочувствие. Освен това имам огромно облекчение на симптомите на хроничния ми цистит. Чела съм, че бъзаковият сироп сваля и кръвната захар. Благодаря на издателя за хубавата книга.

от Мариян Стоименов / дата: 22 ное 2016

Тази книга трябва да има всеки в библиотеката си. Тя съдържа много ценни рецепти с черен бъз и бъзак, които неслучайно се наричат универсални лечебни средства, които лекуват целия набор от болести, които познаваме, особено онкозаболявания. Дори най-обикновената простуда може да се излекува с чай от бъзови цветове само за няколко дни. Затова ви препоръчвам тази книга. Тя може да ви бъде нещо като първа помощ при всякакви болести.

от Румяна Дерменджиев / дата: 04 окт 2016

Най-сетне се появи книга, която да ни отвори очите за най-ценните български билки - черният бъз и особено бъзакът, с техните фантастични лечебни свойства. Купих книгата от пл. славейков и тъй като е сезонът на бъзака, си набрах край едно софийско село - от много чисто място, и вече направих рецептата. Само че вместо захар използвах мед - както е посочено в рецептата на д-р Емилова. След 40 дни ще го прецедя и вече ще имам един стимулатор на имунната система за цялата година. Препоръчвам на всеки българин да има тази книга в библиотеката си.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]