Царството

Автор: Еманюел Карер

Коментари: 1

Издател Колибри
Преводач Росица Ташева
Брой страници 632
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 483 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191508730
Баркод 9786191508730
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Това е историята на един селски лечител, придружаван от банда несретници, които той плаши със зловещите си и загадъчни предсказания и които до един се разбягват, когато го арестуват. Приключението му трае три години, завършва с позорен процес и ужасяваща екзекуция. Би трябвало отдавна да е потънал в забвение. Но не. Две хиляди години по-късно още говорим за него. За Исус. (Мнение на френски читател)

„Царството“ (2014) – награда на в. „Монд“, на сп. „Лир“ и на сп. „Поан“ – е книга с неопределен жанр: есе, роман, автобиография, историческо произведение. В нея Еманюел Карер си задава въпроса: как се е стигнало дотук? Как един съвременен човек може да вярва, че Христос е възкръснал, а майка му го е заченала непорочно? Опирайки се на факти от собствената си биография и на опитите си да повярва в невъзможното, писателят съпоставя четирите Евангелия и Деянията на апостолите, проследява живота на лекаря Лука и тръгва по пътя на равина Павел, като се позовава на логиката, понякога на въображението си, и се опитва да извлече историческата истина, да ни разкаже как според него се е случила тази невероятна история и защо – и дали изобщо – все още са живи онези високо благородни и не дотам присъщи на противоречивата човешка природа предписания, проповядвани от Исус.

Обичайте враговете си, добро правете на онези, които ви мразят…

Ако някой те удари по бузата, обърни му и другата,

ако някой ти отнеме дрехата, остави му и ризата.

На всеки, който проси от тебе, давай,

и който вземе нещо твое, не искай да ти го върне.

от Ася Николова / дата: 26 ное 2016

С голям интерес прочетох тази книга и трябва да кажа, че научих много неща - за ранното християнство, за Исус, за свети Павел и свети Лука, за Евангелията, при това основани на написаното в Библията. Въпреки че авторът е агностик,"Царството" определено представлява интерес и за вярващите. Чудесен е образът на Лука, много човечен и убедителен.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Обикновено е така – някой иска да повярва и чете Библията. Търси онази мисъл, която ще проблесне и ще отвори в съзнанието му врата, през която да влезе в блажената територия, населявана от Бог.
Винаги съм искала да прочета книга в обратната посока – някой е вярвал, но в един момент е изгубил вярата си. И започва да чете четирите евангелисти с трезвото и научно око на човек, който търси не духовната, а разумната мисъл. Кой ги е писал, какъв е бил, кога е писал, колко близко е бил до Исус? Но да търси отговорите на тези въпроси с уважението на човек, който е вярвал в тях. Защото това, че е престанал да вярва, не го прави атеист. Прави го агностик.
Еманюел Карер не е просто агностик. Той е всичко, за което най-взискателният читател може да мечтае. Човек с огромна култура и безбрежно чувство за самоирония. Сценарист, писател, режисьор, интелектуалец от най-чиста проба, с руски корени, живеещ в Париж. Любопитен и скептичен, изследващ и съмняващ се, прецизен, но и с въображение – точно човека, който може да се поведе и преведе през лабиринтите на библейските загадки, например безбройните мъже на име Йоан, сред които светът се обърква да каже дали са един и същ или различни. Този Йоан ли, на когото Исус поверява преди смъртта грижата за майка си, е писал евангелието. А той ли е и Йоан от Патмос, съчинил Апокалипсиса. Винаги съм се питала и винаги съм искала да ми отговори точно човек като Еманюел Карер.
Карер чете много внимателно евангелистите два пъти през живота си. И си води старателно бележки. Първия път ги чете като вярваш. След двайсет години прави същото, но вече като агностик. Първия път търси в тях вярата, втория истината. Първия път се опитва да се проникне от вярата, втория път да ги разглоби като литературна творба. Но и двата пъти го прави честно, с уважение. Това прави книгата му магнетична.

Веселина Седларска, приятел Хеликон-Сливен

Еманюел Карер е известен френски кинокритик, сценарист и писател. Завършва политически науки, но изкуствата и литературата го влекат много повече. През 1984 г. издава първата си книга - „Смелост“. Пише и сценарии, един от които - „Снежният клас“ - получава наградата „Фемина“ (1995). Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която потриса френското обществено мнение през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. „Царството“ излиза през 2014 г. и печели награда на в. „Монд“, на сп. „Лир“ и на сп. „Поан“.