Наполеон и Хитлер. Сравнителна биография

Автор: Дезмънд Сиуърд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Унискорп
Преводач Дафинка Пламенова
Брой страници 328
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 328 грама
Размери 20x13
ISBN
Баркод
Категории Световни личности, Спомени и документи, История, Книги

„Ако небето се сгромоляса ще го закрепим на щиковете си!“ – Наполеон
”Трябваше да похитя Европа, за да я притежавам” – Хитлер

НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР е новаторско проучване на Дезмънд Сиуърд, в което той намира поразителни паралели и прави интригуващи сравнения между живота, кариерата и наследството на двамата най-отявлени диктатори в историята – Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер, както и подчертава значението на тяхната роля в оформянето на съдбата на съвременна Европа. Той също така показва как класическият трактат на Карл фон Клаузевиц „За войната“ – пронизващ анализ на Наполеоновите кампании, четен и препрочитан от Хитлер – се оказва жизнено важна връзка между двамата мъже. „Наполеон и Хитлер“ демонстрира по изцяло уникален начин как историята може да се повтори и дава нови и неочаквани прозрения за тези двама скандални гиганти на модерните времена, тяхната обща мания да бъдат приети и общата им мечта да завладеят Европа – независимо от необходимите средства. Император Наполеон – удивителният син на малкия остров Корсика, който почва от нулата, покорява Франция и Европа, а накрая печално завършва пътя си на остров Света Елена. Неосъществен художник, А. Хитлер мрази интелигенцията, налага забрани върху свободата на мисълта посредством цензурата и тайната полиция. За кратък период от време и императорът, и фюрерът възвръщат благоденствието и самоуважението на народите в своите страни, а после тръгват да завладяват Европа по пътя на суровата дипломация и войната. И двамата стигат до своето падение в опита си да подчинят Русия. Хитлер споделя страха на Наполеон (изразен на остров Света Елена, че „казаците ще управляват Европа“), съзнавайки ясно грешката на своя предшественик. След като войниците му успяват да оцелеят през зимата на 1941 г., той възкликва: „Избегнахме съдбата на един човек, живял преди 130 години“.
Уинстън Чърчил смята сравнението между Наполеон и Хитлер за богохулство. Сиуърд цитира негова реч, произнесена през декември 1940 г.: „Аз наистина осъждам всяко сравнение между Хитлер и Наполеон. Не искам да се обиждат мъртвите“.
Може да се очаква, че техническият прогрес ще направи следващия „демон на властта“ неизмеримо по-опасен в световен мащаб. Очаква се появата на новия Антихрист! Бъдещето не може да ни обещае, че подобна съдба няма да сполети и този, XXI век. Затова е наложително човечеството да полага усилия за оцеляването си, да не забравя изминали събития, а забравени да бъдат единствено войните.

Ключови думи: Вдъхновяващи оратори

от Иван Хранов / дата: 06 мар 2017

И аз не обичам да съдя мъртвите, затова ще "пропусна" олигофреничния заговор между дебила Чърчил и урода Сталин... И като добавим "аристократа демократ тиранин" Фр.Д.Рузвелт - не може обаче да му се отрече, че е бил мошеник от класа, висока класа!... Та така, тези тримата "велики" съсипаха Европа, онази наистина велика Европа, за която мечтаеха както Наполеон, така и Хитлер. Е, сега Лондон си има за кмет мюсюлманин, Германия - едно чучуло на име Меркел, а Франция - тя пък, горкичката, така и не може да се пребори с вируса на "ленинизма" /Не казвам Маркс - той е съвсем друга работа/. Дааа!...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

ДЕЗМЪНД СИУЪРД е един от най-известните британски популярни историци, често го определят като наследник на Кристофър Хибърт. Пише професионално повече от петдесет години и е автор на близо трийсет книги. Те варират от проучвания на средновековни царе и Войната на Розите до сравнителни биографии като тази на Наполеон и Хитлер.
Сиуърд, който в момента живее в английската провинция, е роден през 1935 г. в Париж, в семейство с англо-ирландски произход, търговци на вино в Бордо още от XVIII в. Факт, допринесъл за трайната му любов към Франция. Баща му е бил виден индустриалец, участвал в Първата световна война, като преживяванията му са запечатани от самия Сиуърд в книгата „Криле над пустинята“. Сиуърд е основател на Association de Lassaye, посветена на опазването на Lassaye-les-Ch?teaux – замък, датиращ от 15 век, намиращ се близо до Майен, собственост на негови френски братовчеди.
Образованието си получава в Ню Йоркшир и Кеймбридж. Специалист е по история на средновековна Франция, както и в областта на военните религиозни ордени, където творбите му се смятат за авторитетни. Владее френски и чете италиански, латински, средновековен английски и нормандски. Споделя непопулярното мнение, че историята е литература, и че четивността и достъпността й са съществена част от историческия процес. Известен е с това, че провежда изследванията си с първични източници в съответните държави, в които се намират; автор е и на исторически ориентирани туристически книги. Работите му са преведени на десет езика, включително иврит и японски.