Изгубен в супермаркета

Автор: Светислав Басара
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сонм
Преводач Русанка Ляпова
Брой страници 358
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 418 грама
Размери 14x20
ISBN 9789548523837
Баркод 9789548523837
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Све­тис­лав Басара (*1953) е сред най-извес­т­ните и сво­е­об­разни съв­ре­менни сръб­ски писа­тели, автор на раз­кази, есета, романи и драми. Него­вата „Легенда за вело­си­пе­дис­тите” (1996) е изб­рана за най-доб­рия сръб­ски роман на десе­ти­ле­ти­ето.

Раз­ка­зите от сбор­ника „Изгу­бен в супер­мар­кета“ (2008) са емб­ле­ма­тични за Басара като писа­тел, а кни­гата въз­дейс­тва не само с всеки от тях поот­делно, но и с интер­тек­с­ту­ал­ната връзка помежду им. В тях авто­рът раз­булва по заба­вен начин вез­де­съ­щия абсурд на днеш­ната дейс­т­ви­тел­ност и ни кара да дола­вяме зад него мис­те­рия, чиято мета­фи­зична при­рода е трудна за дешиф­ри­ране.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Светислав Басара (1953) е автор на над двайсет литературни творби: романи и драми, сборници с разкази и есета, отличаващи се със саркастично-иронично отношение към големите въпроси на историята, с гротесков повествователен маниер и черен хумор. Сред тях "Легенда за велосипедистите" (1996) е най-представителният и най-ярък пример както за неговата проза, така и за сръбската литература през втората половина на ХХ век. Не напразно книгата е провъзгласена за най-добрия сръбски роман на десетилетието. Верен на постмодернистичния подход, Басара го написва под формата на сборник текстове, открити в различни провинциални библиотеки. Така, влязъл в ролята на съставител, авторът е напълно свободен в боравенето с автентични и измислени документи, в които се сливат чистата фантазия и играта, привидната сериозност и мъдростта.