Сократ, Иисус и Буда

Автор: Фредерик Льоноар

Коментари: 1

Издател Колибри
Преводач Владимир Атанасов
Брой страници 280
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 272 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191505159
Баркод 9786191505159
Категории Приложна психология, Книги

Човекът е устроен така, че неспирно копнее да се сдобие с онова, което не притежава. Но изгубен в материализма и хедонизма на съвременността, той все по-силно усеща невъзможността да даде отговори на важни екзистенциални въпроси и липсата на пътища, отвеждащи към щастието и духовното равновесие.

Можем ли да запълним тази празнота, ако се обърнем към ученията на тримата най-велики духовни учители в историята на човечеството – Сократ, Иисус и Буда? Оказва се, че да. Защото те са „трима наставници в изкуството на добрия живот“. Макар да са толкова различни, между тях има удивителни сходства. Идеите им, валидни и днес, може да се резюмират така: човекът е безсмъртен, животът му не се изчерпва само в краткото му пребиваване на земята. Той трябва да търси истината, да опознава себе си и да се стреми да бъде свободен. Но този процес не би имал никаква стойност без върховната добродетел, наречена „справедливост“, и без крайъгълния камък на конструкцията – любовта, независимо дали става дума за будисткото състрадание, сократическия ерос или християнската агапе.

Сократ, Иисус и Буда ни учат как да живеем.

от kosara / дата: 17 мар 2017

Фредерик Льоноар определено ме заинтригува с ведрата си философска притча „Душата на света“. Затова и посегнах към второто му произведение на български, което ме привлече и със странното съчетание на три толкова различни на пръв поглед личности. И отново се потапям в една необятна вселена на лъчезарна мъдрост, храна за сърцето и интелекта, която те напътства как да живееш смислено, просветено, в хармония със себе си и с другите. В този свят на бездуховност и безпътица подобни книги дават вътрешни устои, без които е трудно да се живее, а и надали си струва.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg