Литература на случаите. От "Тютюн" до "Хайка за вълци"

Автор: Пламен Дойнов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиела; Институт за изследване на близкото минало
Брой страници 376
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 584 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542822790
Баркод 9789542822790
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Едно по-подробно хроникиране и инвентаризиране на деавтономизираното литературно поле в Народна република България ще ни убеди какво централно място в събитийното му възпроизводство заемат т. нар. случаи. Tова са онези произшествия в литературата, около които се състоява интензивно струпване на мнения „за” или „против”, реакции на критиката и на властта, активиране на цензурата и на тайната полиция, мероприятия на Съюза на българските писатели и партийната организация към него, понякога – явна или скрита намеса на самия комунистически вожд, циркулиране на слухове и анекдоти, сложен избор пред автора, чието произведение е предизвикало реакциите, и т.н.


Обикновено случаите в НРБ-литературата се конструират около произведения, около автори и издания, около отделни литературно-политически казуси. Най-известните са Случаят „Тютюн“, Случаят „Люти чушки“, Случаят „Солженицин“, Случаят „Лице“… Но само те ли? Вече се заговори за Случая със „Спомен за страха“/„Стихове“ от Константин Павлов, за Случая „Бележник“ (стихосбирката на Стефан Гечев от 1967 г.), за Случая „Колкото синапеното зърно“ на Николай Кънчев (1968), за Случая с романа „Покривът“ от Георги Марков, за два случая, свързани с името на Иван Динков – „На юг от живота“ (претопена стихосбирка от 1967 г.) и „Хляб от трохи“ (повестта от 1970/1971 г.). Инвентаризацията на всички случаи предстои.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Пламен Дойнов е роден на 10 април 1969 г. в Разград. Поет, драматург и критик.
Автор на шест книги с поезия, между които “Post Festum. Надгробни надписи и стихотворения” (1992), “Любовникът и Маестрото” (1993), “Висящите градини на България” (1997), “Истински истории. Стихотворения по действителни случаи” (2000).
Автор-съставител на сборниците “Българска христоматия” и “Българска антология. Нашата поезия от Герова насам”.
Автор на пиесите “Една добра жена в една лоша зима” (2000), “Къщата на Иван” (Национална награда за драматургия “Иван Радоев” за 2001 г.), “Жана и Александър или Дон Жуан в старческия дом” (Номинация за наградата на САБ за най-добър драматургичен текст на 2003 г.)
Негови стихотворения и пиеси са превеждани в Германия, Австрия, Унгария, Франция, Хърватска, Сърбия и Черна гора, Македония и др.
Основател на Авторския литературен театър (АЛТ), в който авторите играят по собствените си текстове: по-важни спектакли и демонстрации – “Тела и текстове”, “Смъртта на кръга “Мисъл”, “Резерватът Висящите градини на България”.
Публикува литературоведски и историографски текстове в периодичния печат.