Древнобългарският календар и именникът на българските владетели. Митове и реалност

Автор: Живко Войников; Иван Войников

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 338
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 377 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542823155
Баркод 9789542823155
Категории Древна история на българите, История на България, История, Книги

В последните 20 години темите за произхода на древните българи, за техния календар, за първите им владетели, тяхната религия и значението на прочутата Розета от Плиска бяха многократно експлоатирани и преекспонирани в българската, предимно любителска, литература. При почти пълната липса на сравнителен подход и исторически анализ всички тези автори до един внушаваха мегаломански патриотарски идеи. Но както показва практиката, патриотизмът е най-лошият съветник на историка.
В тази книга Живко и Иван Войникови сравняват наличните теории, извори и данни по тези теми и отсяват псевдонаучните твърдения. Техният труд ще помогне на всеки любител на историята да се ориентира в морето от твърдения, за да открие какво действително знаем за древнобългарския календар, Именника на българските владетели и Розетата от Плиска.
Оказва се, че календарът всъщност е опростен вариант на познатия ни китайски 12-годишен циклов календар и че вероятно е бил донесен от аварите и не е бил познат сред българите по времето на Кубрат. Въпреки многото спекулации пък няма никакви причини да свързваме първото име в Именника на българските владетели - Авитохол, с хунския владетел Атила. Розетата от Плиска пък вероятно представлява не друго, а астрологичен предмет, използван за предсказания, добре известен още в Месопотамия като „Звездата на маговете" или „Соломонов ключ".

Настоящата книга представлява най-задълбоченото до момента проучване на български по темата за възникването и характера на дванадесетгодишния животински календар. И макар че не се дават ултимативни отговори на ключовите въпроси, а се изказват деликатни предположения, изследването е важна крачка напред, стъпваща на редица чуждоезични източници.
Д-р Тодор Чобанов

Ключови думи: Ден на античната култура

от Николов / дата: 12 авг 2018

Много бих желал да зная, какви "научни трудове"имат тези автори, от кога се занимават с тази тематика?. Не мога да се съглася, че тези господа се мъчат да оборят изследванията и публикациите на много наши и световно известни учени по този въпрос

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]