Св. Мария Магдалина

Автор: Мирослав Дачев

Коментари: 0

Издател Център за семиотични и културни изследвания
Брой страници 288
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български, английски
Тегло 1913 грама
Размери 23x27
ISBN 9786197106497
Баркод 9786197106497
Категории Православна църква, Християнство, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Стара цена: 75.00 лв.
Отстъпка: 5.00 %.

Цена: 71.25 лв.

Името и делото на св. Мария Магдалина са знакови за множество процеси както в самата история на християнството, така и в историята на културата; свързвани са с реални места и текстове, но и с въображаеми или все още недоказани светове.
Албумът обособява ядро около светогорските обители "Симонопетра" (светицата е със статут на ктитор на светата обител, тук се пазят нейни мощи и нейни изображения; манастирът е свързан с различни богослужебни и документални издания, свързани с Мария Маягдалина) и Зографския манастир "Св. Вмчк Георгий Победоносец" (който също съхранява мощи на светицата и нейни изображения и също предлага богослужебно издание за нея). Поради характера на връзките със Света Гора - Атон, българските църкви и манастири са представени в албума отново най-вече чрез две епархии - Неврокопска и Софийска. В изданието са включени изображения от български музейни сбирки, изображения от френски църкви и музеи.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Мирослав Дачев е доцент по теория на литературата
в Нов български университет. Доктор на филологическите науки от 1997 (защитава докторат по семиотика в института за литература при БАН). От 1994 до момента чете лекции по семиотика и теория на литературата в НБУ. Преподавателската
му дейност през 90-те години е свързана и със СУ „СВ. Климент Охридски\" и ПУ „Паисий Хилендарски\", а научната дейност - със секцията по „Теория на литературата\" в института за литература при БАН.
Автор на книгите „Семиотика на цвета в поетичния текст\" (1997) и „Подир сенките на знаците. Есета по семиотика и поетика\" (2001); един от редакторите и съставителите на „Речник по нова българска литература\" (1994).