Подходящи маневри в мъгливо време

Автор: Антология
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фондация за българска литература
Преводач Ванина Божикова
Брой страници 279
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 337 грама
Размери 14x21
ISBN 9789546770981
Баркод 9789546770981
Категории Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Настоящата антология включва белетристи от различни поколения, като всеки от тях по специфичен начин представя своето виждане и индивидуалния си подход към жанра. Всички 21 автори, включени в антологията, са родени преди 1989 година и това, което ги свързва, е двойният биографичен опит – през комунизма и след това. Ето защо те имат ясни впечатления и принципи по отношение на общия исторически опит.
Чуждестранният читател може би ще разпознае някои общи явления като прехода от посткомунизъм към демокрация, институционалното и морално объркване, преоценката на въображаемото и така нататък. Също и на митовете, изградени от комунистическата пропаганда – както при режима на Живков, така и на Чаушеску – през посткомунизма съответстват деконструкцията и демитологизацията. Общото между румънските и българските писатели е, че споделят сходен интерес към комунистическото минало, към случилото се в неясните зони на историята, написана и диктувана от тоталитарните режими. Сатирата, дистопията, черният хумор, сканирането на социалните кризи, историографските метаразкази и други се наблюдават в литературите на двете държави в автофикации и параболи, които всеки път подканват към размисъл.
Съвременната румънска литература, подобно на българската, търси в различни проявления и изображения една архитектура не толкова на миналото, колкото на идентичността, изграждана с постоянно променящи се контури по пътя към европейска интеграция и преодоляване на комплексите за маргинализация и балканизъм. При всички тези писатели забелязваме пренаписването на общество, загубило идентичностния си компас и опитващо се, с различна скорост, да разбере новия реализъм. Трудността се състои най-вече в това, че колкото и амбиция да се вложи в усилието да се обозрат всички социални метаморфози, нещо остава недоизречено. С други думи, както в прозата на българските писатели, можем да говорим за дефицит на хармонизацията на всички прояви в новото капиталистическо общество. Един прекрасен нов свят. Печели предимно дискурсът, в който не липсва политиканското нагаждане към новия свят, съмнителното забогатяване, триумфът на безцелния еротизъм, етичната и метафизическа разколебаност, примирението на гражданина в едно общество, чиито проявления е невъзможно да бъдат напълно дефинирани, разпадът на историята и идентичността в свят, който се оказва заплашителен и разочароващ. Но и осигуряващ свобода, за която в миналото можехме само да мечтаем. На въпроса какво правим със свободата, която спечелихме през посткомунизма? всеки писател отговаря, гледайки през собствената си призма. Наблюдаваме опити за обновление на прозата, синхронизиране с великата световна литература, възраждане на дискурса и прибягване до необичайни стилистични подходи.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]