16-а република ли?

Автор: Искра Баева; Евгения Калинова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Брой страници 704
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 891 грама
Размери 17x24
ISBN 9786190101161
Баркод 9786190101161
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Изследвания и документи за българо-съветските отношения след Втората световна война

Тази книга не беше предварително замислена. Тя беше провокирана и стана реалност заради подновените дискусии и политически злоупотреби с тема, която беше сензационно лансирана и обилно употребена в първите политически схватки в началото на 90-те години на ХХ в. Тогава преразглеждането на историческото познание беше необходимо, за да се изчисти то от силната идеологизация и митологизация на личности, партии, движения и събития. В началото на прехода възможността да се запълнят „белите полета“ беше разширена и благодарение на отворените архиви. Легитимната научна цел на новия подход в изследването на миналото беше да се възстанови плурализмът в интерпретацията на историческите факти.

Едновременно с тези безспорно чудесни възможности за развитие на професионалната история, преходът роди и новите опасности. Най-кратко те могат да се изразят в две думи: сензационност и политизация. В бурните времена от началото на 90-те години на мястото на старите комунистически митове се възродиха много стари и се създадоха нови антикомунистически митове, личности бяха обругавани и възхвалявани не само заради истинските си действия, а и заради много измислени.

За да излезем от омагьосания кръг на сензациите и политическите злоупотреби, предлагаме тази книга, която съдържа както изследвания, посветени на българо-съветските отношения и изобщо на международните интеграционни процеси, но и над сто документа, засягащи спорната проблематика. Запазени са всички гледни точки в широкия спектър от желанието България да стане част от „семейството на съветските народи“ до отхвърлящите такава мисъл. Съчетанието между изследвания и документи подсказва, че тази книга е за хора, които не само искат да получат по-пълна представа за миналото, но и са готови да отделят достатъчно време, за да се запознаят с истината въз основа на документи.

- Искра Баева, Евгения Калинова

от Иван Стойков / дата: 16 яну 2021

За мен и Баева, и Калинова са доста сериозни изследователи на онази епоха, която повечето от българите си спомнят с умиление и носталгия. Колкото до Тодор Живков - такъв политик нашата страна, надали ще има вече. Хитреца от Правец, който баламосваше Брежнев и Хрушчов, че ще им ставаме 16-та република и им пробутваше консерви с грах срещу нефт. И аз едно време скачах по разни митинги, заблуден от всеобщата лудост, но... Кое в момента ни е по-добре? Образованието? Спортът? Здравеопазването? Сигурността?

от Тодор Тахчиев / дата: 05 ное 2017

Само като се видят кои са авторите на това позорно творение, наречено книга, става ясно, че ще се защитават комунистическите престъпления, едно от най-големите, които е, е това за предложението да сме 16-та република на СССР!
Явно бързо се спуснаха опорни точки, оправдания и нови лъжи, за да излезе подобно грозно нещо, като тази, така наречена, книга!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]