По новите сто стъпки на времето

Автор: Велко Вълканов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Българска книжница
Брой страници 332
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 441 грама
Размери 14x20
ISBN 9789543803736
Баркод 9789543803736
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

ВЕЛКО ВЪЛКАНОВ е роден на 16 ноември 1927 г. в гр. Елхово. Завършва гимназия в Провадия, а Юридическия факултет в София. През 1962 г. защитава докторска дисертация в Лайпциг на тема „Бюрократизмът в държавния апарат и развитието на социалистическата демокрация“. Работил е като адвокат (1954-1959 г.), сътрудник в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието (1963-1971 г.). От 1971 г. е научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. От началото на 1991 г. е старши научен сътрудник I степен (професор) по конституционно право.

Народен представител е в Седмото велико народно събрание, в 36-тото, 37-мото и 38-то Народно събрание. В 7-то ВНС е председател на подкомисията по изработване на главата за правата и задълженията на гражданите в проекта за нова конституция на България.

Председател е на Българския антифашистки съюз, а по-късно почетен председател на Съюза. Отличен е с наградата „Георги Кирков-Майстора“, с наградата на фИР (Международната федерация на антифашистите), както и с наградата на Германското дружество за защита правата на човека и човешкото достойнство.

------------

Нови сто стъпки

Той не може да търпи нито една несправедливост, нито едно раболепие, нито едно сквернословие. Реагира веднага, както само той може. Независимо къде е. След това обикновено звъни по телефона в редакцията и казва: "Може и да е емоционална, може и да не ви допадне, но такава е позицията ми и съм длъжен да я споделя. За да не ме е срам утре." Може да го направи и го прави само проф. Велко Вълканов.
Редовен автор на ДУМА, безпощаден критик на грозното, несправедливото, незаконното, аморалното, безспорен капацитет в юридическите науки, проф. Вълканов добави нови сто крачки по своя път. Томчето "По новите сто стъпки на времето" обогатява със сто нови статии предишната книга на автора "По стъпките на времето".
Книгата е събитие от първа величина, каквото впрочем е цялото му творчество, се казва в уводните думи. На прицел са злободневните, парливите въпроси - за унизената ни държава, за глада и опростачването на нацията, за оскърбителното невежество и пренебрежителното отношение към българския език.
Национална опасност ли е ГЕРБ, пита проф. Вълканов. И отговаря утвърдително, с аргументи.
Конституционноправни проблеми, драмата в съдебната власт, гражданското общество, фашизмът - вчера, днес и утре, медиите, кризата в Украйна - всичко е атакувано и разнищено с безпощадна острота и прецизност, където е необходимо.
Проф. Велко Вълканов не прощава никому в книгата - на върха на перото му, подобно на върха на копието на Дон Кихот, са всички проблеми. Политически, законови, морални, социални. Редом са словесните политически портрети на Георги Димитров, Никола Петков, Патрис Лумумба, Георги Първанов, Желю Желев, Лютви Местан, Ахмед Доган, Георги Близнашки и Бойко Борисов. Последния авторът нарича неуправляемия, както сам определи себе си премиерът. Политическите портрети не претендират за пълнота, но са искрени, написани с лично отношение и опит на познавач и пряк участник във всички по-важни събития в годините на прехода. За автора е въпрос на чест и морал да каже това, което мисли. Как другояче бихте окачествили думите на проф. Вълканов:
"Очевидно г-н Борисов не изпитва срам, показвайки пълна липса на държавническо възпитание. Аз обаче изпитвам срам. Срам ме е, че начело на държавата ни стои човек, лишен не само от държавническо мислене, но и от държавническо възпитание.
Но може би си го заслужаваме?" (откъс от статия, публикувана във в. ДУМА на 19 февруари 2013 г.)
Заслужава си да помислим над този и други въпроси, които проф. Велко Вълканов задава. Всеки път, когато правим поредните сто нови крачки.

Ина Михайлова

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]