Издател | Шамбала Букс |
Преводач | Татяна Иванова |
Брой страници | 522 |
Година на издаване | 2017 |
Корици | меки |
Език | български |
Тегло | 561 грама |
Размери | 13x20 |
ISBN | 9789543191994 |
Баркод | 9789543191994 |
Категории | Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги |
„Тайнствената непозната” е вторият и последен роман на най-младата от сестрите Бронте – Ан. Книгата излиза през 1848 г. и е подписана с псевдонима Актън Бел. Най-новаторската и дори шокираща своите съвременници, книгата пожънва изключителен успех.
Една красива, мистериозна и обгърната с тайно минало млада жена се нанася в изоставеното от години имение Уайлдфел хол.
Придружават я само малкият й син и вярната й прислужница.
Красивата непозната води скромен и уединен живот и се представя с името Хелън Греъм. Нейното присъствие въздейства на местното общество като камък, хвърлен в неподвижните води на застинало блато. Всички съседи, дори свещеникът и местните красавици, обсъждат, коментират и обвиняват тайнствената непозната. На чаша следобеден чай разказват сензационни истории за нейното минало и й приписват притворство и горделивост. Единствено младият Гилбърт се сприятеля с Хелън. Постепенно той узнава нейното минало, описано в дневника, който тя води от младежките си години. Ситуацията в живота й е странна и зловеща и я принуждава да напусне дома си и да потегли към непознати краища.
Английската критика разглежда „Тайнствената непозната” като първия роман, който открито поставя въпроса за правото на жените да отстояват собственото си мнение и да не се примиряват с домашните проблеми. Когато напуска дома си, Хелън нарушава не само социалните норми, но и английското законодателство от началото на ХІХ век. Крехка и нежна на вид, тя проявява изключителна сила, нравственост и стремеж към щастие и това я прави наша съвременница.
Все още няма мнения за тази книга.
Напиши коментарЩе бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.
Ще бъдат изтривани мнения:
Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]