Българска литература от Освобождението до Първата световна война. Част 2

Автор: Милена Кирова

Коментари: 0

Издател Колибри
Брой страници 472
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 420 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190201564
Баркод 9786190201564
Категории Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

„Българска литература от Освобождението до Първата световна война“ е книга, която израства от лекциите на проф. Милена Кирова в Софийския университет. Нейното съдържание следва програмата на студентите по българска филология и е съобразено с техните потребности и познавателни способности. В същото време това е книга, която може да въведе широк кръг читатели в историята и проблематиката на българската литература. Тя си служи с голямо количество фактологична информация, представя не само класически автори и произведения, но редом с тях и по-малко известни, дори забравени днес творци. Всички наблюдения и анализи се базират на конкретни исторически процеси, документирани явления и утвърдени от времето критически съчинения; обобщенията се стараят да изграждат връзки между миналото и настоящето на българската култура. Цялата книга е написана ясно, достъпно, с амбицията да бъде полезна и дори увлекателна.

Част 2 обхваща автори и процеси, които попадат в първите два етапа на българския модернизъм: кръга „Мисъл“ и поетите символисти. С цялостни портрети са представени деветима автори. С изключение на Петко Тодоров, всички останали са поети: от Пенчо Славейков и Пейо Яворов до Дебелянов, Лилиев и Траянов.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Доц. дфн Милена Кирова преподава българска литература и психоаналитична критика в Софийски университет Св. Климент Охридски. Тя е автор на няколко книги сред които са Българската поема, Сънят на Медуза, Изпитанието на символите,Йордан Йовков. Митове и митология,както и съавторската студия Тялото, разковаване в книгата Lа Velata на Емилия Дворянова и Милена Кирова.