Теория и терапия на психичните разстройства. Въведение в логотерапията и екзистенциалната анализа

Автор: Виктор Франкъл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Леге Артис
Преводач Людмила Андреева
Брой страници 434
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 359 грама
Размери 14x20
ISBN 9789548311946
Баркод 9789548311946
Категории Психоанализа, Психология, Хуманитарни науки, Книги

Тази книга, базирана на лекции на тема „Теория и терапия на неврозите“ във Виенския университет, представя по най-системен начин цялостната теория на Франкъл за психичните разстройства и за начина, по който логотерапията може да бъде използвана в лечението на почти всички разстройства като основна или като допълнителна терапия. Повече от всяка друга, тя го представя като психиатър философ и теоретик, потопен в медицинската практика.

Ключови думи: 4 април - Ден на психолога, Промо -15%, Психологията в живота ни, Вълнуващо четене

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ако сте чели „Човекът в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл, то вие сте допринесли за факта тази книга да има най-много читатели в света след Библията. Ако не сте, направете го – тази малка книжка, в която Франкъл описва търсенето на смисъл в ада на концентрационните лагери, ще ви каже повече от много дебели томове. Без съмнение в най-популярната си книга Виктор Франкъл е разказвач, какъвто малко писатели са. Но той е преди всичко лекар, професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ от 29 университета от цял свят.

Това, което нарежда Франкъл във великата виенска тройка на психиатрията, заедно с психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер, е неговата теория за логотерапията. На нея е посветена наскоро появилата се на книжния пазар „Теория и терапия на психичните разстройства“ – въведение в логотерапията и екзистенциалната анализа.

Да лекуваш с думи човек, който търси смисъла на живота – не се ли опитваме да го правим всички в някакъв момент от живота си? Когато го правят професионалисти, те не се стараят да внушат на пациента какъв е смисълът, не му налагат свои ценности, не му дават шаблонни отговори, когато е в криза на съвестта, когато се лута между разнопосочни избори, когато е загубил духовните си опори. Логотерапевтът е човек, обучен да внуши чувство за отговорност на пациента, а изборите, които ще направи пациентът, трябва да са негови. Логотерапията е тук, за да го подкрепя в неговия собствен път, а не да му сочи правилната дестинация.

Книгата ще бъде най-добре посрещната и разбрана от хора, свързани с медицината. Но тя е четиво и за любознателните и любопитните към механизмите на човешката душа – не в забавния смисъл, а в познавателния.

Веселина Седларска, приятел Хеликон Сливен

Виктор Е. Франкъл е дълги години професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, но заема професури и в Америка, и поточно в Харвард и университетите в Далас и Питсбърг. Създател е на логотерапията - нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер). Удостоен е с 27 почетни докторски титли от университети от цял свят.
Няколко години прекарва в концентрационни лагери.
Виктор Франкъл е написал над 30 книги, които са преведени на повече от 40 езика. Най-четена от всички обаче си остава малката му книжка „Човекът в търсене на смисъл“, която описва живота му в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Книгата е претърпяла над 100 издания на английски език и до смъртта на Франкъл през 1997 г. от нея са продадени над 12 милиона екземпляра. Според изследване, направено от библиотеката към Американския конгрес, това е една от 10-те най-влиятелни книги на миналия век, променила живота на мнозина. И до днес тя се радва на нестихващ интерес и неизменно присъства в бестселъровите класации на редица държави. Това е книга, доказала своята непреходна стойност.