TOP FACES BG: Old School Terrace Legends

Автор: Tosh McIntosh; Milen Panayotov; Gilly Black
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 36

Издател Славена
Брой страници 395
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 455 грама
Размери 16x23
ISBN 9786191901135
Баркод 9786191901135
Категории Спорт, Хоби и свободно време, Книги, Футбол

Eдин по-особен поглед към футболното фенство и неговия зародиш.
Написана от фенове за фенове, книгата ви среща по особено увлекателен начин с представители на повечето агитки в България. С този страхотен проект получавате шанс да прочетете разказите на фенове от няколко поколения, които макар и да са противници помежду си, всъщност са водени от едно и също чувство - любов към съответния им футболен клуб и родина.

В зародиш книгата проследява из основи субкултурите образували фенските ядра в миналото, такива като пънк-рок, скинхедс и метъл, както и модата и социалния живот по онова време. Тези ядра бяха основно създадени от работническата класа, хора с ясно подчертано облекло и стил. В началото бе блусът и джазът, но малко по-късно се появява рокендролът – истинската революция в музиката. Той бе отдушник на всички емоции, стресови ситуации и проблеми, той бе средство за борба срещу комунистическата система. Книгата предоставя среща с някои от най-отявлените представители в тях. Те разказват истории, които са все още табу в обществото ни като цяло. Всички те са отдавна изградени личности, различни по душа, същност и природа. Участваха в субкултурната вълна в страната ни (музикални и модни движения), в митинги и движения срещу омразния комунистически режим и след неговия край. Различни в музиката (метъли, пънкари, хипари, скинхедс), всички рожби на една класа, но ги обединяваше една дума – футбол. А именно футболните трибуни станаха техен дом.

Разказани отвътре са култови фенски изстъпления и битки в различни градове. Включени са разкази на и за емблематични хардкор футболни фенове, които разказват къде всъщност се корени и откъде тръгва всичко.

Срещнете мъжете, които властваха по футболните трибуни на България. Тези, които причиняваха хаос и предизвикваха страх във всеки съперник, който им се изпречваше на пътя. Да, същите тези мъже, които се събираха на тълпи, разкриват своя опит като ключови участници в най-известните битки на и извън футболните терени. Те имаха статут на герои и бяха известни със своите имена и прякори не само по трибуните, но и във футболно-фенските среди.

Интервюирани бяха повече от 25 уважавани фигури, личности и “корави” футболни фенове от 70-те, 80-те и 90-те години. Представители на софийските грандове 'Левски', 'ЦСКА' и 'Локо' Сф, пловдивските 'Локо' и 'Ботев', варненските 'Спартак' и 'Черно море', бургаските 'Черноморец' и 'Нефтохимик', 'Берое' Ст.Загора, както и 'Миньор' Перник, 'Спартак' Пл, 'Етър', 'Локо' Г.О., 'Пирин', 'Янтра' Габрово, 'Ботев' Враца, 'Хебър' и 'Шумен'.
Това са мъжете, които станаха легенди по трибуните. Да, същите онези, които бяха и си остават легенди по трибуните.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от Спартаклия / дата: 09 ное 2022

Една от книгите,за които бих казал,че се четат на един дъх.Първата част дава доста добра информация за разглежданата от книгата култура,което прави книгата достъпна дори и за хора,които не са имали никакъв допир с подобни среда.За хора като мен,които са изсраснали и почнали да ходят по мачове в едни вече тотално различни за нашата действителност времена,книгата носи едно прекрасно чувство на романтична меланхолия.Книгата освен,че е много приятно написана,притежава и една специална колекционерска стойност,бидейки може единствената подобна книга издадена някога в България.Сигурен съм,че всеки един човек,който някога е усетил тръпката, да бъде нещо различно от средно статистически футболен фен,ще приеме книгата присърце.

от Ivan Ivanov / дата: 05 фев 2022

След като прочетох и втората книга на авторите останах доста впечатлен от разказите на "Лошите момчетата" или по точно на "Старата школа",за лудите им години и битките по улиците и стадионите на България!
В книгата е засегната и темата за музика,по точно хеви метъл,пънк,рок и техните под разделения,начини на обличане и субкултура!
С две думи книгата се чете на един дъх и си заслужава,не само да я прочетеш,а да я имаш в своята домашна колекция!


САМО РЕСПЕКТ КЪМ АВТОРИТЕ!

от Plamen Totev / дата: 25 яну 2022

Бъдете здрави,уникални книги и дано се засичаме по стадионитебез агресия.Винаги ми оставате приятели и САМО ЯНТРА

от Милан Георгиев / дата: 17 яну 2022

Рядко срещано явление в българската литература е тази книга! Обхваща разнообразни теми, като музикални и други субкултурни движения, социален живот и футболното фенство. Това е огромен труд постигнат от авторите и не знам как тази книга не е дала широк отзвук сред обществото?! Това е книга, която трябва да се прочете от всеки!!!

от Tosh McIntosh / дата: 04 дек 2021

До Ивайло (последният коментирал), както и до всички, които все още не са се сдобили с нашите заглавия...

За съжаление, това бяха последните бройки на "Top Faces BG" тук в 'Хеликон', тъй като издателството не е заинтересовано от бъдещо тристранно сътрудничество с нас (авторите) и разпространителите...

Тук все още има наличност на първото ни заглавие "JRF - Beyond the Hatred", така че който в случая е прочел втората, задължително ще му допадне и първата. CHECK IT OUT на търсачката!

И двете книги са преиздадени (от личното издателство на авторите) с обновени корици и са все още налични, така че който иска лично подписано копие, нека да ни търси в социалните мрежи (най-вече Фейсбук) с тези никове:
Tosh McIntosh и Gilly Black

Не на последно място, от името на моя съавтор и лично от мое име, искам да благодаря на всички Ви за подкрепата, която ни оказахте чрез закупуването на нашите заглавия и за оставените тук безбройни коментари, мнения и ревюта...
Радостни сме изключително много от факта, че с думите си сме успели да влезем в сърцата и душите на толкова много фенове на музиката и футбола в България, а да не говорим, че книгите ни са преведени и на английски език, и се разпостраняват вече по цял свят чрез глобалната мрежа на 'Амазон'.

Не забравяйте, че написаното в книгите остава, а всичко друго "отлива, "размива" се, с времето изчезва и се забравя...

ПЪЛЕН РЕСПЕКТ ЗА ВСИЧКИ ВАС И ВИ ОЧАКВАМЕ НА ЛС!

от Ивайло / дата: 03 дек 2021

Ще има ли нови бройки?

от Люси от Стара Загора / дата: 02 дек 2021

Страхотна книга, чете се на един дъх!!! Четиво за стари и млади, за мъжкото и женското съсловие, за фенове и фенките на музиката и футбола. Книга за субкултурите в България и история на фенството. Тази книга няма аналог на себе си в България. Огромен труд на авторите и достойни за адмирации!

от Жоро / дата: 01 дек 2021

Страхотна книга и задължителна за всички фенове на футбола и музиката! Това може да послужи за учебник на младото поколение, който задължително трябва да прочетат!

от Емил Миланов / дата: 10 мар 2021

Безпристрастна,с някои от родоначалниците на всичко това в България.Чета я в момента и съм минал повече от половината. Освен ,че ми обогатява общата футболна култура,съдържа случки и ситуации, разказани от първо лице,с които нямаше как да съм запознат,ако не беше тази книга.
Много силно я препоръчвам.Не е книга,в която просто на едно място са събрани материали от разностранни източници...вложено е сърце...и това се усеща. Държа да изкажа искрените си благодарности към авторите за това,което са създали.Моите уважения!

от Мирко Савич / дата: 10 юли 2020

- Ако някога сте вълнували повече от предстоящото дерби, повече отколкото къде е спало гаджето ви предната вечер,
- ако сте прекарвали дни и нощи в правене на хореографии и мислене на засади за противниковите фенове,
-ако за вас 24-ка в ареста на някое РПУ е просто част от купона
- ако живеете за всичко околофутболно и "третото полувреме", когато може да изравните резултата след загуба на вашият тим,
-ако Хейзъл, Хилзбъро и Хедхънтърс не са непознати думи започващи с Х
- ако сте ревали като дете след Антверпен и Тулуза
- ако не се вписвате в модерното либерално овцество, защото сте футБОЛЕН фен...

Най - вероятно това ще е една от най - яките книги, които сте чели.

От фенове- за фенове, с купища олд скул истории, доза носталгия и щипка рицарство и романтизъм, тази книга ще ви грабне от първата страница!
Назад към добрите стари времена, без джиесеми и интернет, назад към хеви метъл и скинхед годините. Години на славни битки, страхотни купони, сбивания, районни, порутени стадиони и истински приятелства!!!

от Алекс Т. от Троян / дата: 21 юни 2020

Страхотна книга, супер е. Досега не съм чел нещо подобно на български. Препоръчвам горещо за футболни и музикални фенове!

от Пуф Паф / дата: 19 юни 2020

Задължително четиво за всеки уважаващ себе си фен, ултрас и хулиган, не само на футболната трибуна. Интересно е да видиш и сравниш през очите на авторите и хората, които участват в книгата като главни герои.
Адмирации за издаването на подобен вид литература.

от Евгени Ганчев / дата: 30 май 2020

Страхотно четиво!
Върна ме с години назад във времето!
Браво и благодаря на авторите...

от War Elin / дата: 30 авг 2019

Страхотна книга!Прочита се на един дъх.Много детайлно се разказва за зародиша на явлението на запад,а също така и във България,минало през всичките субкултури.Респект за авторите,изисква се много труд и време,за да се вземат и съберат във едно всички интервюта и да се преразкажат автентични случки на стадиона и извън него във втората част на книгата.Задължително четиво за всеки!

от / дата: 18 авг 2019

Книгата е задължителна за всеки, докоснал се до футболния/хулиганския живот. Написана увлекателно и с всяка страница искаш още и още. Иновативен стил, интересни теми. Топ ниво, топ лица.

от Владимир Панев / дата: 20 юни 2019

Книгата е много добра, препоръчвам я на всички който се интересуват от Българската футболна сцена, а за хората били и в тези среди ще си спомнят с кеф нещтат от миналото.

от Дамян Благоев / дата: 11 май 2019

Страхотна книга, момчета!!! Препоръчвам на всички, които малко или много обичат футбола! Истинска наслада е за този, който четейки си спомня за времето на истинската игра, мъжката битка на терена и безрезервната любов на феновете! Вие създадохте история, с която дадохте шанса на младите да научат, да знаят и помнят една друга страна на живота от тези години, която я няма в учебниците! Респект!!!

от г-н Анаграм / дата: 17 фев 2019

Тази книга е явление на Българския книжен пазар и дръзко начинание! Авторите на книгата са част от тази футболна култура, което респективно прави четивото автентично! За мнозина тази субкултура е неясна, за други е начин на живот, за трети е омразна тема. Независимо дали твоят светоглед е близко или далеч от тайния свят на футболните запалянковци, тази книга ще повдигне плътната завеса на подземния свят на "зеления килим".

от Strahota McStanchev / дата: 02 фев 2019

През 2016 година се появи книгата "JRF Beyond the hatred" („Отвъд омразата") на моите дружки от детството Tosh McIntosh и Gilly Black (споменавам ги с техните алтер его-та, понеже така се представят като автори на книгата). Тя бе една от първите представители на футболния хули-ултра лит. жанра в България, който не бе толкова познат за родния книжен пазар. Четивото пожъна доста добър успех у нас, като дори бе преведено на английски, за да стане достъпна и за англоезичните читатели. Все пак корените на този жанр за именно на "мрачния Албион". Миналата година (2018 да бъда по-точен) Tosh McIntosh и Gilly Black, заедно с известната хули легенда Milen Panayotov, пуснаха второ подобно четиво, но вече представящо една цялостна картина на футболното хулиганство у нас - "Top Faces BG Old School Terrace Legends - "Tоп Лицата на България"- (Легенди по трибуните от 'старата школа')".

Книгата е разделена на две логически части. В първата авторите правят много сериозен по обем, изключително детайлен и чудесен анализ на различните субкултури през 70-те години до наши дни. Те разглеждат рок, метъл музиката, пънк музиката и техните разновидности - музикалните жанрове, които стоят до известна степен в основа на футболното хулиганство. Тази първа част е едно истинско социологическо, културологично и психологическо задълбочено изследване. Първо се правят тези анализи в рамките на Англия, а след това наблюденията се прехвърлят и на родна територия. Авторите  разглеждат сблъсъкът на тези западни "упадъчни" култури с т.нар. "комунистическа" репресивна система. В допълнение Tosh McIntosh и Gilly Black, заедно с Milen Panayotov много сериозно анализират и коментират различните типове хулиганско поведение.

Втората част представлява всъщност интервюта с фенове на различни отбори както от България, така и от извън страната. Въпросите към всички засягат както спомени за паметни случки по стадионите и извън тях, така и типа облекло, което те предпочитат (в зависимост от хулиганската култура, която предпочитат и изповядват).

Четивото завършва с нещо като епилог, в който се споделя копнежа и носталгия по времената, когато футболът и техните фенове в България бяха истински. Освен това авторите открито критикуват прогнилата система в родния футбол (която не е само там), която погребва футбола у нас.

от Иван Тодоров от Хасково / дата: 30 дек 2018

Страхотна книга и задължителна за всички фенове на футбола и музиката. За нас 'старите кучета' това е завръщане в миналото и наслада от спомените, а за 'младото' поколение е учебник, който трябва да прочетат, за да заслужат уважение сред останалите.

от Даниел Христов / дата: 14 дек 2018

Аз тези момчета ги познавам. Те притежават много положителни качества и се иска голямо мъжество да напишеш и издадеш такава книга. Особено на футболна тематика. Прочетох книгата и се върнах назад във времето заедно с авторите, по стадиони, улици и градове. Пожелавам им успех и чакам третата книга от мега проекта.

от Марин Главчев / дата: 06 дек 2018

Много добра книга,със мнения и истории на водещи лица от футболната сцена у нас. Препоръчвам на всеки да я прочете,за да разбере и почувства носталгията по старите дни! Респект!

от Yuliyan kalushkov / дата: 23 ное 2018

Благодаря на издателите за тази невероятна книга,която бе грабна от раз.Трудът е бил голям без съмнения,Това беше една еволюция надминаваща самите себе си .И благодарение сега на авторите,връщайки ни със год назад.Трябва да се пише,това остава.И младото пуколение,Напред.Благодаряви-респект.

от Симеон Рашеев / дата: 22 ное 2018

Това не е просто книга за футболните фенове. Това е, което "пожертваното поколение" на 70-те иска да Ви каже за себе си. Поколение, което е сигурно последното, което изпитва потребност да остави нещо на хартиен носител. Огромно БРАВО на авторите за интелигентния изказ в книгата ! Пожелавам им да не спират дотук.

от Илия Недев / дата: 13 ное 2018

След като прочетох страхотната книга на авторите Тош и Гили 'Отвъд омразата', това мисля, че е просто гвоздеят, топ четивото, the best book! Огромен труд, но невероятна книга за старата школа и субкултурите в България! Както се казва с 'Top Faces BG' e забит последния пирон!

от Tодор Pаднев / дата: 08 ное 2018

Още една много добре написана книга, която се изчита на един дъх. Показваща, че любовта към любимата игра е еднаква на всякаде из Европа, че футболните фенове живеят, дишат, страдат и се радват с любимият отбор. Добро четиво препоръчвам го на всички, който харесварт подобен вид литература.

от Пламен Томов / дата: 07 ное 2018

Хора закърмени с любовта към играта, към футболната култура идваща от Острова, посетили не един или два мача на Обетованата земя, припознали английския стил на живот и поведение в своето българско ежедневие. Повлияни от стил в литературата, който на Запад е твърде популярен, те правят един брилянтен пътепис из дебрите на една субкултура повлияна от музика, политически влияния и най-вече футболната им страст, за да ни разкажат за нещата които се случваха по старите трибуни на старите български стадиони и за да ни покажат, че поне в това отношение не отстъпвахме много на онези от старите европейски стадиони. Задължителна книга за всеки обладан от т.н. Ultras mentality! И не на последно място успяха да съберат и обединят привърженици с крайно диаметрални разбирания, което е успех за една раздирана от противоречия нация, като България!

от Berkov / дата: 07 ное 2018

Уникални хора и разкази събрани на едно място. Струва си да се прочете.

от В.Драганов / дата: 02 ное 2018

Супер ! Досега не съм чел нещо подобно на български. Препоръчвам

от Фен на 'Пирин' / дата: 28 окт 2018

Страхотна книга, чете се на един дъх!!! Четиво за стари и млади, за фенове на музиката и футбола. Книга за субкултурите в България, влиянието им върху тогавашната младеж, разчупване на оковите и история на футболното фенство. Тази книга няма аналог на себе си в България. Огромен труд на авторите и достойни за уважение!

от С.Бакьова / дата: 14 окт 2018

Това, което ме впечатли в 'Top Faces BG' е невероятната любов на феновете към техните клубове независимо от цвета на клуба. Безусловната им любов към страната, смелостта и дързостта в преследването и защитаване на идеите си. Книгата е интересна и с това, че се преплитат футболното хулиганство с музикални и други явления, с футболната култура, политическата идеология. Авторите са се постарали по интересен начин да обяснят феномена-футболен хулиган, да накарат читателя да разбере същността на истинските футболни фенове. Книгата е написана на висок стил, поднесена по уникален начин. Благодаря на авторите за интересното четиво. Желая им нестихващ устрем!

от Радостин Михнев / дата: 11 окт 2018

Уникална книга.Прочетох я на един дъх.Сега чакам другата с нетърпение.Браво момчета

от Д.Петков b.s.crew / дата: 03 окт 2018

Супер ! Досега не съм чел нещо подобно на български. Препоръчвам

от Иванов 1919 / дата: 26 авг 2018

Всеки футболен привърженик трябва да я прочете

от Николай Георгиев от Ямбол / дата: 25 авг 2018

Много интересна и впечатляваща книга! Прочетох я на един дъх. Първата част просто казва всичко за субкулурите в България, като се мине през рок, поп, пънк, метъл и скинхед движенията. Всичко е гарнирано с факти и 'черно-бели' ретро снимки. Невероятни разкази на очевидци от онова време с комични случки, които връщат старото поколение като нас в спомените на едно позабравено време. А втората част е просто 'върхът на сладоледа', където се срещаме с всички знакови и легендарни лица от трибуните по българските стадиони с техните разкази за живота и футболни приключения! Задължително четиво за стари и млади, за всички футболни и нефутболни фенове! Това е книгата на годината! Страхотна работа на авторите!

от Велислав Могилски / дата: 24 авг 2018

Една крайно интересна книга,засегнала влиянието на субкултурите върху формирането на хулиганите от старата школа. Десетки факти от техния живот споделени от самите тях! Огромен труд от страна на авторите! Силно препоръчвам!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]