Българският архитектурен комплекс на Златния рог

Автор: Благовеста Иванова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Парадигма
Брой страници 470
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 1471 грама
Размери 21x25
ISBN 9789543263547
Баркод 9789543263547
Категории Архитектура. Дизайн. Интериор, Изкуство, Книги

Българската църква "Св. Стефан" в Истанбул е от онези сгради символи, чрез които се отмерва историята на нацията. Успоредно с паметта за събитията, свързани с борбата за църковна независимост, които храмът съхранява, дългогодишното изследване на Благовеста Иванова превежда читателя през сложните етапи и перипетии на неговоя строеж. Книгата подхожда отговорно към архивните източници и съгражда от тях увлекателен и четивен текст.


Книгата "Българският архитектурен комплекс на Златния рог" е посветена на църквата "Св. Стефан" и прилежащите й сгради. Тя представлява теренно изследване, подкрепено със задълбочено проучване на огромен брой архивни документи.
Главната идея на монографията е максимално изясняване на замисленото изграждане на архитектурен църковен комплекс още от 40-те години на XIX в. с проектирането на църква, параклис и метох, а след 1892 г. - на църква, презвитерий и училище. Основен акцент е строителството на църквата "Св. Стефан" в неговите последователни три етапа. Направена е графична интерпретация на плановото разпределение на приспособената за дървена църква постройка. Публикувани са чертежи на недовършената зидана църква. За пръв път е разгледан въпросът за етапите, през които се достига до идеята за храм със стоманени конструкции, надхвърлящ според сложността на декоративната си украса запазените подобни на него сгради в различни точки на света през XIX в.
Чл.-кор. проф. дан апр. Атанас Ковачев

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]