За Богомилите от "уста на ухо"

Автор: Дамян Попхристов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател ВББ
Брой страници 302
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 522 грама
Размери 16x23
ISBN 9789549352313
Баркод 9789549352313
Категории Духовни учения, Езотерика. Духовни учения, Книги, Средновековна история, История на България, История

В продължение на 17 години проф. Дамян Попхристов се занимава с изучаване на езотеричните школи. Настоящата книга е плод на многогодишните му изследвания и е изцяло посветена на Богомилското учение, това уникално българско духовно наследство.
Използван е богат доказателствен материал от български и чужди източници (апокрифни писания и евангелия, богомилски легенди, хроники, документи на инквизицията и на Ватикана, както и езотерична и окултна информация на автора).
В отделни глави, по изключително увлекателен начин, подробно се проследява зараждането на богомилското учение, философията му, източниците, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната същност на учението.
Чисто исторически, хронологически и фактологически е проследена и историята на разпространението на богомилското учение от българските земи през Босна и Италия чак до южна Франция, както и непосредственото му влияние върху патарените, катарите, албигойците и др.
Подробно се проследяват и историите около „Светия Граал“, магическите и свръхестествените способности на богомилите, енергийните им преобразования и мистериозните изчезвания „яко дим“ на висшите им посветени. Специално внимание е отделено на значението на Женската енергия и на жената в богомилските общности, както и на крепостта Монсегюр, този „Стоунхендж на богомилите“, на нейното построяване изцяло според астрологически и окултни правила по проект на българските богомили, „магическата“ ? функция и героично-мистериозен финал, отбелязал окончателното унищожаване (според официалната църква) на „ереста“.
Последната част на книгата е посветена на значението на богомилите за Ренесанса, Реформацията и културното развитие на Европа, както и на тяхната космическа цивилизационна мисия, на богомилския КОД и ЗАВЕТА към съвременните им наследници и бъдещите поколения в прехода към Шестата човешка раса.

Ключови думи: ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2022, ТОП 101 Нехудожествена литература 2022, ТОП 201 2022, ТОП 201 1.01.-30.06.2023, ТОП 101 нехудожествена 1.01.-30.06.2023, ТОП 101 Нехудожествена литература 2023

от Николай Рибаров / дата: 04 авг 2021

Много интересна книжка, с непопулярни факти и солиден материал за размисъл и анализ. Харесва ми.

от Елена Тодорова / дата: 14 юли 2021

Една книга на издателство ВББ, което отново не изневерява на своето амплоа да издава дъновистка литература.
Въпреки претенциите за историческа стойност, книгата е езотеричен тюрлю-гювеч, в който откъслечните исторически факти по странен начин са разбъркани със смесица от съвсем ненаучни и богословски неиздържани твърдения. Създаването на човешкия геном от извънземни, атлантите, Шамбала, Зороастър, чакри, прераждане и карма, баба Ванга, теория на махалото и още, и още, се преплитат с опита за история на богомилството.
За да се завърши, както се и очакваше, с възхвала на дъновизма.

от Цветан Цветанов / дата: 25 юли 2020

Г-н Хаджийски, жал ми е за вас като чета с колко грешки е отрупан вашият коментар.

от А. Хаджийски / дата: 04 дек 2018

Книгата е чист популизъм. Авторът използва непознаването на тънкостите на историята от страна на мнозинството читатели (което може да се каже е нормално - във всяка област тясните специалисти са малцина) и създава манипулация на нагласите им. Да, книгата е написана увлекателно, предизвиква вълнение у незапознатия с фактите, но главната особеност е, че се поднасят множество НЕистини. Изпълнена е с невярно съдържание, което си личи, че е допуснато съзнателно и всичко това е много притеснително на фона на изказвания по интервюта на автора, в които в прав текст той казва, че трябва американците да ни напишат историята. Явно връзката и пребиваването на автора в САЩ води до тази следвана от него линия на подмяна на историята и на нагласите на масовия читател спрямо нея. Но цялата тази фалшификация може да бъде избегната, ако човек чете и не само, а най-вече изучава историята. Но за съжаление не са мнозинство читателите, които могат да си позволят да направят това ( което пак казвам - е нормално, за съжаление). Все пак качественото изучаване на даден проблем е трудоемко, отнема време. Не става само с четенето на една псевдоисторческа книга с много празно място по стеаниците, с цел да се увеличи обемьт и цената ѝ. Заключение - ако искате да изучавате история, тази книга не ви трябва, но ако сте любопитни да видите как се фалшифицира историята и как се пропагандират искуствено създадени положения (сравняващи се с доктрината за македонизма) тогава може и да я разгледате.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]