Български народни приказки от Македония

Автор: Преразказал Слави Ганев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Deja Book
Брой страници 560
Година на издаване 2018
Корици твърди
Език български
Тегло 720 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542827726
Баркод 9789542827726
Категории Приказки, Литература за деца и юноши, Книги

Хей, шшшт! Тихичко! Тихичко! Чуй що имам да ти шепна. Тая книга е магична! Тя разказва за тайна кутийка. Малко люде знаят де е, малко люде и малко твари на хиляди години, дето помнят света, откакто дядо Господ го е създал от едното нищо. Простичка е кутийката, няма украса, няма и багри по нея. От някой дърводелски чирак е сглобена. Пък е толкова мъничка, напръстник едва събира... ала какво само се крие в нея... Знаеш, нали?

Знаеш, че в нея се таи едно-едничко късче от душата ти. Дори и да забравиш за него, там, където е било с тебе слято, все ще те боли... То е парче земя и мястото, отдето са го откъснали, няма как да бъде вече здраво. Ей тая книга ти разказва за отрязаното, за взетото от теб.
Ще боли навеки, ако не надзърнеш поне за кратко в тайната кутийка. Да полетиш в синевата над Прилеп със Силян Щърка. Да помързелуваш с Ръжде, най-прочутия лентяй, край останките на Дойран. Недалеч от Велес дяволът ще опита да те излъже, не му вярвай! В Струмица поплачи зарад последната битка на Самуил. Пък викни след туй името на красавицата Тентелина в горите недалеч от Охрид. Внимавай да не те изпие с Охридското езеро бабиното петле! Ех, всичко туй е в македонската земя, дала на толкова наши легенди живот.

Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест!

Гоце Делчев

Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко освен живота ми, който случайно е оцелял.

Тодор Александров

В отгласа ми Македония нарекох Западна България (както и трябва да се нарича).

Константин Миладинов

Препоръчвам на младите в Македония здраво да държат, че ние сме българи от хиляда години насам.

Иван Михайлов

От един народ създадохме ний два народа. От език един направихме езика два. В името на истината бранехме заблуди. Стар ярем разбивахме. Ковехме нов хомот. На България без жал делехме небосвода. Хвърляхме позор на майка с майчински слова…

Венко Марковски

Ключови думи: Четем приказки, Приказен свят

от Денислав Петров / дата: 16 фев 2021

Достойна за уважение книга! За съжаление намесата на чужди държави не позволява там да обичат България и отново да се обединим. Би било добре да се напише книга и за българските помаци, които и до днес не знаят че са българи само защото пра-дядо им е склонил глава и е приел чужда вяра за да оцелее.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]