Даодъдзин. Трактат за пътя и природната дарба

Автор: Лао Дзъ
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Теодора Куцарова
Брой страници 464
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 910 грама
Размери 17x24
ISBN 9786190104056
Баркод 9786190104056
Категории Източни религии, Религия, Хуманитарни науки, Книги

„Даодъдзин. Трактат за пътя и природната дарба“ е превод от старокитайски на български и английски език на 81 части с реконструкция на древното четене и анализ на римните модели. Прочитът се базира на етимологичен подход и оригиналът се декодира на базата на най-малките градивни компоненти на образността на писмените знаци, като така се разрешават някои продължили векове грешни тълкувания на ключови сентенции. В Увода и в бележките са обяснени основните даоистки понятия, свързани с онтогенезиса и трансцендентността. Прокарани са паралели с даоистката алхимия (VIII–XVIII в.) и западната алхимия (II в. пр.н.е. до XVI–XVII в.).

За първи път ни се предлага възможност да се потопим в автентичния свят на Дао от периода, наричан в Китай Пролети-Есени (770–476 г. пр.н.е.). Именно тогава в царство Чу върху бамбукови дъсчици се записва трактатът Даодъдзин на прочутия Лаодзъ.

Трудно може да опишем значението на Трактата за Дао и природната дарба за Китай. Според известния руски китаист Евгени Торчинов Дао изразява самия дух на китайците. Напоследък идеите на Дао станаха извънредно популярни и на Запад, а Даодъдзин се превърна в една от най-превежданите по света китайски книги. Оставям без коментар и немалкото версии на Даодъдзин на български език, защото след появата на този превод на трактата другото губи всякакъв смисъл.Теодора Куцарова е блестящ и всеотдаен познавач на стария Китай. Направените от нея академичен коментар и анализ на текста впечатляват със своята изключителна задълбоченост, емпирична широта и текстологично съвършенство. Традицията на Дао тук е пресъздадена на фона на формиращото се конфуцианство и проникващия от Индия будизъм. Контаминацията между трите религиозно-философски системи се превръща в онзи сложен идеологичен и духовен контекст на китайската култура, който продължава да определя китайската национална идентичност и днес.

- Проф. д.ф.н. Александър Федотов

от Дамян Братоев / дата: 21 мар 2019

Според предговора на Александър Федотов това е "титаничен труд' на преводачката Теодора Куцарова и аз съм напълно съгласен с него. Пак според него "ни се предлага възможност да се потопим в автентичния свят на Дао"...е, тук вече имаме сериозно разминаване в мненията.
Всяка една от 81-те глави е заобградена от толкова много бележки под линия, бележки над линия и разяснения, че преводът на български(който, между другото, е отличен) на същинския текст е като че ли още една бележка под линия. Да кажеш, че читателят може да се "потопи" в текста на тази книга, е все едно да кажеш, че оазисите в Сахара образуват едно пълноводно езеро. Предполагам, че г-н Федотов е писал предговора преди да види крайния вид на книгата и различията ни са само привидни. Загадка си остава защо издателството не е отделило цялостния текст от разяснителните бележки. Предполагам дотолкова са се опиянили от титаничния труд на г-жа/г-ца Куцарова, че са забравили за обикновения читател и са превърнали книгата в наслада само за експертите по китаистика.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Древнокитайски философ, смятан за създател на даоизма, основаващ се на идеята за Дао - неизбежното и хармоничното естество на вселената. За живота му не е известно нищо и не е сигурно кога е живял - през 6 или 4 в. пр. н. е.
На него се приписва \"Лаодзъ\" или \"Дао Де-дзцън\" -даоистки текст от 3 в. пр. н. е.

Информация за автора можете да намерите още в:

www.members.aol.com/heraklit1/laotzu.htm

www.members.aol.com/MrSage365/LaoTzu.html

www.geocities.com/SoHo/Nook/8823/lao_tzu.html