Литературен гастроном: 101 рецепти от любими книги

Автор: Съставител Галина Иванова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Millenium
Брой страници 384
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 433 грама
Размери 17x23
ISBN 9789545154782
Баркод 9789545154782
Категории Кухня. Хранене и готвене, Хоби и свободно време, Книги

Знаем ли с какво обядва лакомникът Портос от „Тримата мускетари“? Помним ли с какво
гощават ненаситния Чичиков от „Мъртви души“? Сещате ли се за предпочитаните от Мегре и Еркюл Поаро блюда? А в коя книга госпожа Хъдсън приготвя пиле за гениалния Шерлок Холмс? Какво вечеря Билбо Бегинс, когато джуджетата се изсипват в дома му? А как се сервира храната в книгите на Дъглас Адамс? И какво ни е необходимо, за да приготвим изключителните „Кални мъжки ботуши“ – коронната рецепта на леля Ог, или пък знаменитото „вино от глухарчета“?
Ако искате да обогатите кулинарните си умения и да опитате от ястията, с които е „преяждала“ белетристиката през вековете, тази книга ще ви предложи точните им рецепти.
„Литературен гастроном“ представя кулинарните тайни, които са ни завещали с безсмъртните си книги 80 велики писатели на всички времена - от Бокачо и Даниел Дефо та чак до любимата на малки и големи мегаписателка на 21. век Джоан Роулинг. Ястията, които те сервират на героите си, ще ви отведат на незабравима разходка през вкусовете и гастрономичните удоволствия в литературата, ще ви върнат спомена за любимите книги и със сигурност ще засилят апетита ви както за кулинарни експерименти, така и за още четене.

Ключови думи: Готвим у дома

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Четенето винаги е било въпрос на възпитание и признак за образованост, а напоследък то се налага в ежедневието като стил, оформящ нагласите ни за всички достижения на цивилизацията, които използваме, и културните ни навици често се смесват с хранителните. Да си гурме познавач е равностойно на това да имаш богат речник, пъстра социална среда и авторитет в обществото.  "Литературен гастроном - 101 + рецепти от любими книги" е едновременно готварска книга и енциклопедия за писатели и техните произведения от Ренесанса до наши дни.


Сборникът започва с Бокачо и рецепта "Равиоли с пармезан ала "Декамерон" и завършва с Дж. К. Роулинг и "Лучена супа по "Хари Потър и нечистокръвният принц". Общо 80 майстори на перото и ястия, чиито рецепти са част от сюжета на книгите, присъстват в знакови монолози на героите, или допълват портретните им характеристики по неочакван начин.


Гастрономическата тема на е задължително да е водеща за творбата, но рецептата вътре може да стане настолна за всяко домакинство, заедно с книгата, от която е цитирана. Каква изнанада би било (и повод за разговор), ако посрещнем гости с "Любимите хлебчета чалма на госпожа Оме от "Мадам Бовари", "Баничка със стафиди" ала "Алиса в страната на чудесата", "Ягодовият пудинг на Джо от "Малки жени", "Говеждо с горчица" вдъхновено от Джером К. Джером, "Суфле с кайма" по маниера на "Великият Гетсби"... И за да си дойдем на думата, както се казва, нужна е "Пъстърва на скара", приготвена от самия Бай Ганьо в едноименната повест, плюс "Греяна ракия" в духа на "Българи от старо време"!


А после, дано славата на готвач да ни споходи колкото славата на всички големи писатели от "Литературен гастроном". Нищо не храни душата повече от спомена за хубава книга.

Людмила Еленкова, Хеликон