Съзнанието като инстинкт

Автор: Майкъл С. Газанига

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 484
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 424 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542828235
Баркод 9789542828235
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

„Вдъхновяващо и проникновено изследване на науката и философията на съзнанието. Майкъл Газанига дава отговор на някои от най-дълбоките въпроси, които умът е способен да зададе.”

Стивън Пинкър, автор на „Как работи умът” и „Материалът на мисълта”

Как активността на невроните се превръща в съзнание? Как физическата реалност на атомите, молекулите и клетките създава живите и смайващи светове в главите ни? Проблемът за съзнанието ни преследва от хилядолетия. В последното столетие обаче мащабни пробиви пренаписаха науката за мозъка, но много от главоблъсканиците още от времето на древните гърци остават неразрешени.

В „Съзнанието като инстинкт” почитаният като баща на невронауката Майкъл С. Газанига събира всичко, което е постигнал през десетилетната си кариера. Той се опира както на последните научни изследвания, така и на историята на нашето познание, за да разкрие голямата картина на човешкото съзнание.

Идеята за мозъка като машина, предложена преди столетия, отвежда към заключения за зависимостта между него и ума, която провокира и разделя учените и философите до наши дни. Газанига прави истински пробив в тази теория и защитава идеята, че мозъкът е стройна система от независими модули, които работят в синхрон. Съзнанието е трудно да бъде угасено дори при наличието на тежки мозъчни травми и изменения, то няма център и винаги блещука в мрака. Разбирането как то се появява, ще дефинира бъдещето на невронауката и ще предопредели посоката на изследванията за изкуствения интелект.

В „Съзнанието като инстинкт” Майкъл С. Газанига представя не само наследството на живота си, отдаден на науката, но и посочва пътя към бъдещето.

„Най-просто казано, според мен съзнанието е инстинкт. Много организми, не само хората, го притежават в готов вид още с появата си. Тъкмо това са инстинктите – нещо, което организмите притежават още с появата си. Живите същества имат организация, която прави възможно съществуването на живота и в крайна сметка на съзнанието, въпреки че са изградени от същите материали като неживия природен свят около тях.”

Ключови думи: Силата на ума, Време за книга, Есен с книга, Промо -25%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Как от материята се заражда съзнание и какво представлява то? Само ние ли го притежаваме? Как успява да оцелее и как се променя възприятието, когато части от мозъка са безвъзвратно увредени или връзката между тях – изгубена?


С толкова неврони, колкото са звездите в нашата галактика, мозъкът е едно от най-интересните и най-трудни за изучаване неща в света, а обяснението на съзнанието без намесата на мистицизъм, изглежда почти невъзможно. Но книги като „Съзнанието като инстинкт” дават възможност на всеки любознателен читател да надникне в ума така, както го правят учените по света.


Майкъл С. Газанига е един от водещите експерти по когнитивна невронаука. Той проследява хилядолетия философия, теории и експерименти, заедно с десетилетия личен опит, които го довеждат до собствените му открития. Газанига представя съзнанието не като нещо, което да бъде открито, а „резултатът на процес, вграден в архитектурата, така както демокрацията не е нещо, а резултат от процес”. Пред нас се разгръща развитието и същността на тази структура на мозъка, носейки със себе си най-новото разбиране за съзнанието и вълнуващите въпроси, на които тепърва ще търсим отговори.

Ася Михайлова, Хеликон Славейков