Съзнанието като инстинкт

Автор: Майкъл С. Газанига
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиела
Преводач Елена Филипова
Брой страници 484
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 424 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542828235
Баркод 9789542828235
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

„Вдъхновяващо и проникновено изследване на науката и философията на съзнанието. Майкъл Газанига дава отговор на някои от най-дълбоките въпроси, които умът е способен да зададе.”

Стивън Пинкър, автор на „Как работи умът” и „Материалът на мисълта”

Как активността на невроните се превръща в съзнание? Как физическата реалност на атомите, молекулите и клетките създава живите и смайващи светове в главите ни? Проблемът за съзнанието ни преследва от хилядолетия. В последното столетие обаче мащабни пробиви пренаписаха науката за мозъка, но много от главоблъсканиците още от времето на древните гърци остават неразрешени.

В „Съзнанието като инстинкт” почитаният като баща на невронауката Майкъл С. Газанига събира всичко, което е постигнал през десетилетната си кариера. Той се опира както на последните научни изследвания, така и на историята на нашето познание, за да разкрие голямата картина на човешкото съзнание.

Идеята за мозъка като машина, предложена преди столетия, отвежда към заключения за зависимостта между него и ума, която провокира и разделя учените и философите до наши дни. Газанига прави истински пробив в тази теория и защитава идеята, че мозъкът е стройна система от независими модули, които работят в синхрон. Съзнанието е трудно да бъде угасено дори при наличието на тежки мозъчни травми и изменения, то няма център и винаги блещука в мрака. Разбирането как то се появява, ще дефинира бъдещето на невронауката и ще предопредели посоката на изследванията за изкуствения интелект.

В „Съзнанието като инстинкт” Майкъл С. Газанига представя не само наследството на живота си, отдаден на науката, но и посочва пътя към бъдещето.

„Най-просто казано, според мен съзнанието е инстинкт. Много организми, не само хората, го притежават в готов вид още с появата си. Тъкмо това са инстинктите – нещо, което организмите притежават още с появата си. Живите същества имат организация, която прави възможно съществуването на живота и в крайна сметка на съзнанието, въпреки че са изградени от същите материали като неживия природен свят около тях.”

Ключови думи: Силата на ума, Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Как от материята се заражда съзнание и какво представлява то? Само ние ли го притежаваме? Как успява да оцелее и как се променя възприятието, когато части от мозъка са безвъзвратно увредени или връзката между тях – изгубена?


С толкова неврони, колкото са звездите в нашата галактика, мозъкът е едно от най-интересните и най-трудни за изучаване неща в света, а обяснението на съзнанието без намесата на мистицизъм, изглежда почти невъзможно. Но книги като „Съзнанието като инстинкт” дават възможност на всеки любознателен читател да надникне в ума така, както го правят учените по света.


Майкъл С. Газанига е един от водещите експерти по когнитивна невронаука. Той проследява хилядолетия философия, теории и експерименти, заедно с десетилетия личен опит, които го довеждат до собствените му открития. Газанига представя съзнанието не като нещо, което да бъде открито, а „резултатът на процес, вграден в архитектурата, така както демокрацията не е нещо, а резултат от процес”. Пред нас се разгръща развитието и същността на тази структура на мозъка, носейки със себе си най-новото разбиране за съзнанието и вълнуващите въпроси, на които тепърва ще търсим отговори.

Ася Михайлова, Хеликон Славейков