Казусът "Врана" и "заслугите" на цар Борис III

Автор: Проф. дикн Ангел Димов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Брой страници 72
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 89 грама
Размери 14x20
ISBN 9786199037287
Баркод 9786199037287
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Книгата „Казусът „Врана“ и „заслугите“ на цар Борис ІІІ“ хвърля необичайна, но правдива светлина върху някои смятани за неоспорими исторически събития. Обсебването на дворци, резиденции и горски масиви от бившия министър-председател и наследник на последния български монарх става повод за преоценка на приносите и действията на царската династия в критични моменти за съдбата на народа и държавата.

Проф. Ангел Димов развенчава митовете за заслугите на Борис ІІІ на базата на автентични документи като дневника на тогавашния премиер Богдан Филов. В него изрично се твърди, че Хитлер никога не е искал при срещите си с монарха участие на български войски на Източния фронт, допуска ги само да пазят немския тил и да изпълняват окупаторски и полицейски функции на българска, гръцка и сръбска територия. Провежданата от царя пронацистка и антиеврейска политика на преврати, терор, окупация на съседите винаги е била подчинена на крайната цел – запазване и укрепване на Сакскобургготската династия. Отразените в дневника на Филов разговори на монарха с Хитлер, Рибентроп, Химлер и Гьоринг доказват намеренията му да се короняса за цар на обединена България след победата на германските войски при Сталинград. В книгата убедително се опровергава уж обявения от Борис ІІІ девиз „Винаги с Германия, никога против Русия“. Според твърденията на Филов на два пъти царят е предлагал скъсване на дипломатическите отношения със Съветския съюз и само руските победи на Източния фронт го принуждават да мисли за спасяването на короната и да се опита да стане посредник за сключване на компромисен мир между Германия и Англия.

Авторът прецизно е изследвал сложната дипломатическа игра и двуличната роля на Борис ІІІ при решаването на еврейския въпрос. Царят е бил твърдо решен да изпълни директивата на Хитлер с приемането на Закон за създаване на Комисарство по еврейските въпроси и Наредба Закон, не позволяващ българско гражданство на евреите от Беломорска Тракия и Македония. По негово тайно нареждане евреите от незаетите с германско оръжие градове Кюстендил и Пловдив е трябвало да бъдат депортирани. Той одобрява и българо-германската спогодба за депортиране на 20 хил. евреи от „новите“ и стари български земи. Едва разгромът на германските войски при Сталинград го принуждава да поиска от Рибентроп оставянето на българските евреи в концентрационни лагери в страната.

Така чрез автентичните документални източници авторът опровергава твърденията на „авторитетни“ историци, които се опитват да оправдаят депортирането на евреите от Беломорска Тракия и Македония с довода, че тези земи са под германска юрисдикция. Той дава отпор на разпространеното мнение, че царят е станал жертва на нацистките отровители, а почива от естествена смърт вследствие на инфаркт предвещаващото край на Райха поражение на германските войски при Курск, Орел и Харков.

Това изследване на проф. Ангел Димов ни представя едно интригуващо преплитане на реални исторически събития и имуществени присвоявания, доказващи пълната несъстоятелност и неправомерност на династическите претенции към обекти – собственост на българската държава. Официално признатият от бившите съюзнически държави – Русия, САЩ и Англия български референдум от 1946 г. лишава Симеон Сакскобургготски от всички лични имуществени права. Присвоените от него държавни „царски“ имоти, включващи и двореца „Врана“ следва да бъдат върнати на единствения законен суверен – българския народ.

от Пиер / дата: 01 юни 2023

Докога червените професори ще пишат книги опровергаващи историята?. Всичко което в последно време се написа по отношение на цар Борис III напълно отхвърля версията на така нареченият професор. Достатъчно извори подкрепиха Истината, а приноса на Н.В към българския народ и спасените наши сънародници е БЕЗСПОРЕН.

от Георгиев / дата: 29 ное 2022

Не мисля, че аргументите на автора по отношение на цар Борис са верни. Просто г-н професора е пристрастен, не му се сърдя, така възпитаваха в онова време. Тоест, че у нас има монархо- фашизъм, което си е чист оксиморон. Ако беше антисемит, Н. В цар Борис и пръста си нямаше да мръдне за спасяването на българските евреи.

от Николов / дата: 25 апр 2019

Коментарът е изтрит от администратор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]