Лагер на смъртта ч. 1 Предизвестие за Ловеч

Автор: Васил Ю. Даскалов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател О3 books
Брой страници 255
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 299 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191543380
Баркод 9786191543380
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

По действителни случаи.
Книга за непокорния дух на Сашо Сладура, за репресиите на ДС, за ужаса на лагерите „Белене“ и „Ловеч“.

В романа „Предизвестие за Ловеч“ Васил Ю. Даскалов представя обществото преди и по време на създаването на лагера край град Ловеч. Проследена е съдбата на изгубената младеж на 50-те, несправедливо набедена за враг на народа. На действителните събития не са спестени действителните личности и имена.

Главни действащи лица са: политиците Цанков, Югов, Спасов, Живков. И лагеристите Боян Кръстев, Борис Гигов, Божидар Витанов, Александър Николов. В книгата се чуват реално изречени думи.

Авторът разговаря с един от последните живи оцелели. Неговите, както и други мемоарни разкази са съхранени в романа, който държите.

И ако ви се стори, че през страшните години на репресиите на Държавна сигурност човек е бил въдворявам само заради носене на тесни панталони, помислете пак. Истината е, че в лагер се е лежало не заради носене на неприемливи дрехи, а заради отказа да бъдат свалени, тоест отказ от подчинение.

от Лиляна Петрова / дата: 21 авг 2019

Поразителна е книгата. Толкова българска, реалистична, история на няколко младежи, реално съществували, набедени за враг на народа. И много човешка, хареса ми, че е фокусирана върху съдбата на тези хора... Обстановката, страха, ужаса са болезнени, слушаш ги, наблюдаваш ги от близко, усещаш напрежението, поспираш малко да четеш, после продължаваш. Тази книга засяга обществения живот, изобщо тя е един очерк на прехода, който настъпва след девети. Има избрани ключови сцени на терора, които добре навързват настъпващото тоталитарно управление. И всичко води накрая към Ловеч.
Силен, многопластов роман, доволна съм. Препоръчвам. Не е само политика, не е само ужасии, това е исторически роман, култура и преди всичко много човещина.

от Катерина И. / дата: 14 юни 2019

Чела съм лагерни мемоари и в общи линии тази книга ги пресъздава. Няма много импровизация, което я прави по-фактологична, да речем обективна. Хареса ми добавена стойност, сцените в семейството, майката, която чака детето си да се върне, страхът ѝ преди и след завръщането. Това допълва и прави още по-четима и въздействаща историята. И това безкрайно усещане за неизбежно и преповтарящо се наказание. Някои картини са много живо описани, представяш си атмосферата, потръпваш, сякаш си там...

от Лъчезар Митов / дата: 11 юни 2019

Книгата е много добра. Харесва ми, че е по фактите. Разказва добре как се стига до формирането на лагера. Стегната, същевременно реалистична, усетих атмосферата и ужаса. Книгата определено не пести. Хареса ми и това , че се говори за епохата.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]