Антихрист

Автор: Емилиян Станев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 268
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 354 грама
Размери 13x20
ISBN 9789542829553
Баркод 9789542829553
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Ала от ония часове узнах, че човекът обича дявола не по-малко от бога и не може да живее без него, защото всяко божество сломява гордостта му...”
„Търновград набрал люде, а самият обеднял и посивял. Знатните се занимават повече с магии, отколкото с молитви, простите го ударили на безгрижие, кражби и просия, а царската власт линее и си стои настрана, наслаждава се нашият застарял самодържец на боголюбиви слова, на изображения, на женска хубост и всякакви други хубости.”
„На вечернята се молих богу да ми прости, задето напущам светата обител. Молих му се, а бях със сатаната и нарекох сатаната брат господен, та излизаше, че сега заставам между двамата да диря истината, както сме наклонни ние, българите, без да разумяваме, че който постъпва така, това, което днес му е било драго като божие, утре ще загуби цена като дяволско. И не ще знае кое е негово, кое е чуждо, та лесно ще го лъжат и ограбват. Защото познание, придобито с постоянно отрицание, се губи като вода под пясък и който нарича днес златото желязо, а утре желязото – злато, е осъден на вечна бедност...”

Ключови думи: Български автори, Вдъхновение за пролет

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Ти си богът, когото търсиш. Не си ли разбрал, че няма закон вън от твоята воля да те предпази от злото в тебе освен закона, който ти сам ще си наложиш? В тебе е светецът и убиецът, горният и долният свят. Кого ще предпочетеш? Само в този избор ти си свободен! А който се натовари със сладострастното бреме на дълг и закон, не търси вече свобода.“
Из: „Антихрист

Какъв е смисълът на религията? Къде е Господ и как да вярвам в нещо, което не виждам? Как Сатаната се е вселил в човека и само дебне да изскочи? … Определян от автора си като автобиографичен, „Антихрист“ е роман за вечното търсене. Търсенето на отговори на въпросите за доброто и злото, за истината и лъжата, за смисъла на живота и силата на вярата. Поставяйки вниманието изцяло върху героите и техните душевни състояния, Емилиян Станев обрисува блуждаенето на героя между тъмната и светлата страна на своята собствена природа. А всички философски, морални и екзистенциални въпроси, които повдига тази книга, не са ограничени само до личността на главния герой. Те са актуални и днес, и дори в процеса на четене, човек не може да не си ги зададе.
Не са много авторите с толкова ерудиран, богат и красив език, а за мен, Емилиян Станев е един от най-изкусните майстори на словото и никой не може да ме убеди в обратното! Препоръчвам „Антихрист“ на всички, които някога са изпитвали съмнения относно себе си или просто са си задавали някой от горните въпроси; също така и за всички, които искат да се завърнат към красивата българска литература и да усетят богатството на прекрасният ни език!

Мариета Иванова, Хеликон Русе