Разни нови езикови съвети

Автор: Владко Мурдаров

Коментари: 2

Издател Black-Flamingo
Брой страници 192
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 235 грама
Размери 13x20
ISBN 9786197362541
Баркод 9786197362541
Категории Езикознание. Науки за езика, Езикознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Да се вслушаме в мнението на българските езиковеди за колебанията и грешките, най-често допускани в устната ни реч, които по-късно се отразяват и в писмената.
Да обърнем внимание на погрешно изговорените и написани думи и форми в езика ни в които звуковете и буквите неоснователно се заменят, пропускат се или ненужно се използват.
Да чуем оценката за новите явления в езика ни, които чакат най-правилното решение.

от Иван Клюнчев / дата: 21 сеп 2019

В предишния ми коментар да се чете: В Показалеца на стр. 159 след 1 звездичка (*) пише, че "Изписаните числа отговарят на номера на бележката, в която се среща думата, формата или изразът".

от Иван Клюнчев / дата: 21 сеп 2019

В предговора се използва думата "НЕПРОТИВОЕЗИКОРУГАТЕЛСТВУВАЙТЕ". Това е заповедна форма на глагол. Той би трябвало да е "ПРОТИВОЕЗИКОРУГАТЕЛСТВУВАМ". Като оставим настрана архаичната форма, завършваща на "ВУВАМ", би трябвало авторът да знае, че частицата "не" се пише винаги отделно от заповедната форма на глагола. Например: не ходи!, не играй! и т.н. ad nauseam.

В Показалеца на стр. 159 след 1 звездичка (*) пише, че "Изписаните числа отговарят на номера на бележката, в която се среща думата, формата или изразът. За първата дума "автомивка" е дадено числото 15. В бележка 15 обаче "автомивка" не фигурира. За следващия израз "АГ отделение" е дадено числото 18. В бележка 18 обаче "АГ отделение" не фигурира. Хм, странно. Започваме да разсъждаваме и се досещаме, че може би това са номера на страници. Между другото, първото, което си помислих, когато прочетох забележката след една звездичка (*), беше, че по-практично е да бяха дадени номерата на страниците, защото иначе първо трябва да се види на коя страница е съответната бележка и после да се търси в нея – т.е. двоен труд. Проверяваме съответно на стр. 15 и стр. 18 и – чудо на чудесата! – горните дума и израз ги има там. Оставям на читателите да проверят останалите думи, форми или изрази в Показалеца.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]