Червената книга (Liber Novus). Текстът

Автор: К. Г. Юнг
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Пламен Хаджийски
Брой страници 512
Година на издаване 2019
Корици твърди
Език български
Тегло 953 грама
Размери 18x25
ISBN 9786190105305
Баркод 9786190105305
Категории Психология, Хуманитарни науки, Книги

Червената книга (Liber Novus) на швейцарския психиатър и основател на аналитичната психология Карл Густав Юнг (1875–1961) е непубликуван приживе на автора труд, собственоръчно написан и изрисуван дневник на сънищните и будните му видения, споходили го в периода 1913–1929 г., и оформен като илюстрован средновековен ръкопис, предназначен да бъде съзидан от образ и слово храм на душата.

Книгата, издадена на немски и английски език за първи път през 2009 г., е плод на дългогодишен психологически експеримент, при който Юнг, следвайки примера на античните герои Одисей и Орфей, се осмелява да предприеме ?????? (некия) – да слезе в бездната на онова, което по-късно сам ще нарече колективно несъзнавано, и да предостави собствения си живот – тялото, душата, ума, дори кръвта си, за арена на праобразите, обитаващи незнайните небеса и преизподни, от които е съставен човекът. Макар да се радва на рано постигнала го светска слава, той се впуска в това пътешествие, по-късно наречено метод на активно въображение, надявайки се отново да намери и да възвърне изгубената си в суетното лутане душа.

В хода на мистерийната драма от несъзнаваното нахлуват неподозирани съдържания, които приемат множество образи, между които тези на старозаветния пророк Илия и юдейската принцеса Саломе, на героя от нибелунгския епос Зигфрид и джуджето Миме, рицаря на Граала Парцифал и кабирите от Самотраки, раннохристиянския анахорет Амоний и божествения шумерски герой от епоса за Гилгамеш (Издубар), предпотопния Овидиев маг Филемон и неговата житейска спътница Бавкида. Воден от архетипния Филемон, Юнг се среща и разговаря с душата си, която се явява ту като змия, ту като птица, слуша седемте поучения на Филемон към мъртвите, от които научава за предвечното съществуване на единия новороден в душата му Бог, повелител на гностическата Плерома.

Сблъсъкът с несъзнаваното, описан в Червената книга, се оказва първовеществото (materia prima), от чието нажежаване и стапяне в сърцето на Юнг през следващите десетилетия изкристализира крайъгълният камък (lapis) за житейското дело (opus) на най-влиятелния и най-оспорвания изследовател на човешката душа, творил през ХХ век – неговото тайнство на единението (mysterium coniunctionis).

Liber Novus, хрониката на този сблъсък, е считана от Юнг за източник на всички идеи, намерили отражение в късното му творчество. Държана в тайна до деветата година на ХХI век, тя е парадоксален случай в историята на четенето след Гутенберг с мощните последици, които е предизвикала -преди още да бъде публикувана.

Десет години след счупването на поставения върху нея вековен печат на мълчанието тя вече е в ръцете и на българския читател.

Пламен Хаджийскии

Ключови думи: За учителя с любов, Подари за Никулден, 4 април - Ден на психолога, Най-хубавият подарък, Бели и червени, Психологията в живота ни, ТОП 121 Нехудожествена литература 2020, Подари книга

от Иво Н. / дата: 18 ное 2020

Може би най-сложната книга, която някога съм чел. Той не може да бъде замислен само като наръчник за психологическа „самопомощ", въпреки, че като такъв може да служи много добре. Нито е просто безсмислено бърборене на фигури от сънища. Нито просто религиозен текст защитаващ вярата в своята теория за света.Червената книга обаче носи характеристиките на всичко по-горе, поради което е толкова трудно да се оцени адекватно. Тя съчетава западните и източните религии, психологията на Фройд, философията на Ницше и дохристиянските митове. Може би най-подходящото нещо за казване е, че това е обозначение на митологията на несъзнаваното от Юнг. Може да изглежда, че ако наистина е така, изобщо няма да е възможно да го разберем. И наистина, далеч не казвам, че разбрах всички мисли на Юнг. Изглеждат безсмислени разговорите с привидно несъществуващи герои, но те съдържат огромно количество мъдрост. И също така срещнах много от образите, изразени в книгата в собствените си мечти и фантазии, независимо от работата на Юнг. И именно това преживяване на мислите на Юнг, според мен, е единственият начин да се разбере книгата, поне отчасти. Не е достатъчно само да я прочетете, необходимо е да преминете по подобен път като автора. С други думи: не е достатъчно да приемеш Червената книга на Юнг, трябва да започнеш да пишеш своя, дори в собствената си психика.По думите на Ницше, когото Юнг цени почти толкова, колкото и Фройд: „Ученик, който остава само ученик, отплаща зле на учителя си". Ако искате да прочетете Юнг, препоръчвам да се приготвите за пътуването. Четенето на Червената книга изисква значителни познания по различни митологии, философии, психология и - преди всичко - готовност да се изложим на своето безсъзнание, да разберем митологията на собственото си същество, да потърсим своя „Битие Аз", „да напишем собствената си Червена книга" Ако се осмелите, Юнг ще бъде безценен съюзник, а книгите му - уникално изживяване за вас.
Препоръчвам.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]